#234

Poznati sudionici juniorskog Final Four Istoka?

I dok u ostale četiri regije nije ni počela, Juniorska liga Slavonije i Baranje za sezonu 2012/13 već je došla do kraja regularnog dijela te predstoji završnica na kojoj sudjeluju četiri najbolje momčadi istoka. To je odlična vijest, ima još šest mjeseci vremena da se odigra preostalih osam utakmica kako bi Istok imao predstavnika na poluzavršnici PH. Vjerojatno se neće ponoviti slučajevi iz prošlih godina kada su se, nakon 11 mjeseci od početka lige, utakmice morale igrati ritmom srijeda-subota da bi uopće bio poznat prvak koji će predstavljati regiju na Prvenstvu Hrvatske.

U nedjelju je Osječki Sokol, predvođen igračima koji se skidaju za prvi tim u A1 ligi, po drugi puta svladao Valpovo te će u Final Four kao pobjednik skupine A prenijeti dvije pobjede dok Valpovčani ulazi bez dodatnih bodova. Najučinkovitiji Sokoli su bili Jura Kozić s 20 i Frano Luka Križanec s 19 poena, a drugu stranu predvodio je Blažević sa 17 poena.

Osječki Sokol – Valpovo 77 : 63 (25:22, 42:38, 63:46)

Osječki Sokol: Kozić 20, Križanac 19, Ćosić 11, Šrinjarić 10, Horvat 9, Ostojić 4, Katavić 2, Uljarević 2, Jurilj, Dalić, Kovač
Valpovo: Blažević D. 17, Mikolić 14, Kujundžić 14, Blažević M. 10, Blažević Z. 6, Čuljak 2, Kazimić, Cerjak, Brkić, Oršulić

Nažalost, dalje slijedi već poznata priča s istoka.

Treći sudionik Final Foura je Đuro Đaković koji prenosi jednu ili dvije pobjede što ovisi o tome koji će klub iz Đakova biti među četiri najbolje juniorske ekipe istoka.

Iako je u pitanju samo 10 klubova koje je Povjerenik lige uspio podijeliti u dvije skupine, niti takvo natjecanje na istoku ne može proći normalno. O pobjednicima i sudionicima Završnice, baš kao i prošlih godina, odlučivati će Ante Kardum i njegovo tumačenje pravila.

Takvih slučajeva je već bilo dosta, na istoku je normalno da igraju i malo stariji igrači, i igrači koji nisu registrirani, kao i igrači koji to po nekim drugim odredbama ne bi smjeli. Međutim, reagira se samo kad netko uloži prigovor i uplati 500 kuna. Primjerice, prije tri godine su se na poluzavršnicu plasirali Vinkovci nakon što su uložili prigovor na igranje igrača iz Osječkog Sokola, pa su godinu nakon toga Poluzavršnicu vidjeli juniori Osječkog Sokola jer je Povjerenik oduzeo bod Vinkovcima koji nisu mogli doći na posljednju  utakmicu, pa su Vukovarci morali uložiti žalbu jer su titulu prvaka njihovim odličnim klincima htjeli uzeti puno starijih dečki, dešavalo se da u Final Four uđe ekipa koja je od početka van konkurencije i igra sa starijim igračima, a posljednji je slučaj onaj jučerašnji.

U skupini B Đuro Đaković je najbolja ekipa i osigurali su plasman na završnicu istoka, ali zbog neplaniranog poraza od KK Sedam iz Đakova posljednja utakmica koja se u ponedjeljak igrala između Đakovčana i Požege u Požegi odlučivala je koliko će prenijeti bodova u F4. U slučaju pobjede Požege, Meteor iz Đakova bi prošao dalje, a Karlović i Matuško bi se suprotstavili Koziću i Križancu s istim brojem bodova. U slučaju pobjede mlađeg kluba iz Đakova, po jednu pobjedu bi prenijeli Đuro Đaković i Sedam.

Na kraju je bila bolja Požega sa 16 razlike, ali tu nije kraj. Đakovčani su uložili žalbu na igranje jednog Požežanina koji to nije imao pravo te očekuju da Kardum registrira utakmicu rezultatom 2:0.

Kad smo već kod KK Sedam moramo ih spomenuti kao dobar, na istoku jedinstven primjer. I dok neki veći gradovi imaju samo jednu momčad u ligi, KK Sedam i prošle i ove godine prijavljuju jednu momčad u konkurenciji, a prijavljuju i drugu, van konkurencije. Za tu drugu ekipu igraju mlađi igrači od propisanog godišta. I zbog toga su jedini klub koji ima izgleda, i to velikih, da u svim ligama ove sezone ima predstavnika na završnici regije. Iako je očit rad s mladima oni ne dobivaju ništa preko Zajednice sportskih udruga grada Đakova, čak ih neće ni da prime u Zajednicu jer nema potrebe za, kako kažu, dva košarkaška kluba u gradu. Spomenimo samo da je predsjednik Zajednice ujedno i predsjednik onog drugog kluba koji je nositelj košarke u gradu i koji natjecanja u mlađim kategorijama uglavnom igraju van konkurencije.

Po svemu ovome gore možda i nije čudno da na istoku za 10-ak dana počinje liga sa samo osam klubova iako je u članku 5. Propozicija natjecanja A2 muških liga za sezonu 2012/2013 izričito navedeno da “U sezoni 2012/13 A-2 muške lige broje 10 do 12 klubova…”. To je liga u kojoj igra tko želi, iz koje nitko ne može ispasti, a nitko ni ne može ići gore. Neki će reći da klubovi odustaju od lige zbog financijske situacije, i dijelom su u pravu. Razlog je i taj što se djecu sve ranije tjera iz dvorana i istok matematički nema dovoljno igrača za 10 klubova A2 lige.

Vjerojatno i nije čudno da se prijavilo samo 10 juniorskih klubova od kojih barem pet igraju s kadetima ili nemaju izlazno juniorsko godište, da polako postaje pravilo igranja van konkurencije, odnosno da kadeti igraju u mlađekadetskoj ligi, juniori u kadetskoj, ali i da za seniore igraju 14-godišnjaci. Možda i nije čudno da A2 klubovi ne prijavljuju mlađekadetske i kadetske lige iako bi to morali, a vjerojatno i nije čudno da kad presuše izvori, klub seli u niži rang iz jednostavnog razloga jer nemaju niti su ikad imali mlađe kategorije, iako su po propisima morali, a to im se godinama gledalo kroz prste.

Vjerojatno nije ni čudno da se osnivaju regionalne lige koje nisu pod HKS-om i u kojima nema kotizacija, a pravila usuglašavaju sudionici kojih se i pridržavaju. Postaje normalno da je brodska BAKL liga u dosta stvari ozbiljnija od A2, normalno je i da klubovi koji rade s mladima traže protivnike na turnirima ili u regionalnim ligama čiji su organizatori ili osnivači klubovi ili organizacije iz susjednih država. Normalno je da i u drugom gradu po veličini, Slavonskom Brodu, osim Đure Đakovića nema niti jednog drugog seniorskog kluba. Više se nitko ni ne sječa nekih klubova po većim slavonskim selima…

Nikome više nije čudno, postalo je normalno, da se u Slavoniji i Baranji ne igra Kup Krešimira Ćosića. Ne zato što za to nema zainteresiranih klubova nego iz prostog razloga što to ne zanima osobe iz regije koje jednom godišnje moraju dići ruku za neku osobu.

Također, sutra se ne trebamo čuditi kad se budu dovodili šesnaestgodišnji igrači iz BiH, Srbije ili Mađarske da igraju kao zaštićeno godište za slavonske A2 ligaše, ako ih uopće bude dosta za natjecanje.