Napucavanje u ABA ligi ili izlazak u Europu?

Lijepa djevojka oko koje se trebate dobro potruditi, ali koja vam može donijeti samo dobro. S druge strane i ne baš tako lijepa djevojka koja vas stalno maltretira i obmanjuje te smišljena da vam stalno uzrokuje probleme jer je dizajnirana da uspije vaš prvi susjed. Koga u tom slučaju izabrati?

Već je laicima i površnim poznavateljima jasno da je Euroliga “nedostižna manekenka”. Postoje i druge prilike i pitanje je što u tom slučaju izabrati. Okret prema FIBA-i ili ostanak u regionalnom društvu? ABA liga je kažu besplatna. Pokoja pobjeda nas u zadnje vrijeme raduje kao da smo osvojili medalju, a mnoštvo poraza, manjak domaćeg kadra (dobro, ova sezona je iznimka jer su pravi Ameri poslali odbijenice) odvlači publiku s tribina. Regionalno napucavanje stvara zapravo gubitak jer bi pokoja europska utakmica uz jednu-dvije pobjede napunila dvorane. FMP, Mega, Koper, Igokea i slični sigurno ne bude interes publike.

Što nudi FIBA ?

FIBA u svojoj Ligi prvaka nudi 50 tisuća eura nagrade za sudjelovanje u skupini Lige prvaka uz mogućnost dodatne “stimulacije” u slučaju prolaska u drugu fazu. Istina put (avion, smještaj) nije jeftin, ali neslužbeno se zna da je HKS tu imao namjeru pomoći našim klubovima s maksimalnom podrškom. Je li onda lakše regionalno skidati gaće nego tražiti sponzore koji bi vjerojatno u nekoj mjeri i bilo (možda pokoji više nego inače) jer Liga prvaka je ipak Liga prvaka.

Američke odbijenice

Produkt neigranja u Europi su američke odbijenice. Dok uprave naših klubova misle da je ABA bolje i isplativije rješenje, kvalitetni američki igrači redom odbijaju njihove ponude. Zašto? BCL (čitaj Liga prvaka) maksimalno radi individualnu promociju (igrači koji to zasluže igrama dobivaju video sažetke svojih predstava nakon svake utakmice). Promocije i highlightsi su jedna od mnoštva metoda koja Amerikance prodaje na viši nivo, a igrači i njihovi zastupnici to jako dobro znaju.

Naravno, ne zaboravimo dodati da je Liga prvaka odlučila pokriti klubovima i troškove TV prava (šteta da se ne može kao nekoć srijedom ili četvrtkom pogledati utakmicu Cibone, Zadra, Splita…). U slučaju dobrog rezultata ubrzo bi se tražila stolica više, a izbornik A reprezentacije imao bi lakši uvid u realno stanje domaćih igrača. Kvalifikacije za Eurobasket opet ne igramo s najboljima. Neki potencijalni kandidati bi se s vremenom iskristalizirali i Nizozemska i slične utakmice bi se sve rjeđe ponavljale.

Danas, u doba Amerikanizacije, sve više ljudi u Hrvatskoj prati košarku, ali jako malo ih prati hrvatsku košarku i hrvatske klubove. Sve veći interes za košarkom bi trebali znati iskoristiti na pravi način jer prije se nije događalo da su fanovi više upoznati sa statistikom nekog Slovenca (Luka Dončić) nego s recimo imenima u rosteru Cibone, Zadra i Splita.