NBA je popustila pravila oko sponzora kako bi pomogla ekipama podići zaradu

Sponzorstvo i marketing igraju veliku ulogu u mnogim sferama naših života, pa tako i u sportu. Koliko god neki nevoljko gledaju imena određenih kompanija na dresovima ili ostalim sportskim rekvizitima, morat će se brzo priviknuti na to. Makar takav trend ustvari i nije trend jer je ovaj „fenomen“ prisutan već dulje vrijeme. Oni koji dugi niz godina prate Formulu 1, sjećaju se da je Marlboro, jedna od najpoznatijih tvrtki na svijetu koja proizvodi duhanske proizvode, dulje razdoblje bio jedan od glavnih sponzora „oktanskog cirkusa“. Sada je gotovo svim sponzorima omogućen ulazak u „košarkaški cirkus“, najpopularniju ligu svijeta, NBA. Razlog je jasan – trenutna je situacija u svijetu financijski unazadila brojne klubove pa pod svaku cijenu moraju naći dodatan izvor prihoda. Rizk casino, primjerice, do donošenja novih pravila ne bi mogao biti sponzor NBA momčadi. No, situacija se promijenila.

Popuštanje pravila odmah je stupilo na snagu

Poznati tjedni magazin, Sports Business Journal, još prije nekoliko mjeseci, uoči početka nove, nešto pomaknute sezone, objavio je da će vrhuška NBA lige dopustiti franšizama koje se natječu stjecanje sponzorskih ugovora s bilo kojim tvrtkama, pa čak i s onima s kojima je bilo koji poslovni odnos bio zabranjen. To novo pravilo, odnosno, popuštanje mjere odmah je stupilo na snagu, ponajviše da klubovi uspiju koliko-toliko nadoknaditi financijske gubitke uzrokovane trenutnim stanjem.

_

Gubitak od neprodanih ulaznica „prebacio“ 800 milijuna dolara

ESPN je početkom studenog prošle godine napravio izvještaj kojim su došli do zaključka da su elitnoj sjevernoameričkoj košarkaškoj ligi prihodi u sezoni 2019/20 pali za deset posto, s ukupnim iznosom od 8.3 milijardi američkih dolara. Gubitak je najviše uzrokovan praznim tribinama, odnosno, restrikcijama koje zabranjuju odlazak navijača u dvorane na utakmice. Deficit, što se tiče samo neprodanih ulaznica, iznosi 800 milijuna dolara te će još više rasti budući da se stanje u SAD-u još nije značajno promijenilo na bolje. Pravo je pitanje kada će se fanovi vratiti na tribine, a sve se više špekulira kako će to biti tek na jesen, od početka nove sezone, 2021/22. Do tada će se klubovi morati strpjeti.

Lukrativan izvor prihoda

 Bilo je govora da su NBA klubovi mogli bilježiti gubitak od neprodanih ulaznica od milijardu dolara, da se kojim slučajem početak sezone odgodio do siječnja. Budući da su uzbuđenja krenula u prosincu, a nastavila su se pred praznim tribinama, ili gotovo praznim, vjerujemo kako je taj gubitak sada, možda i veći. Kako bi se riješili potencijalno još veći gubici, NBA je smislila lukrativan, novi izvor prihoda u korist franšiza koje će tako lakše dovoditi sponzore. Pomoći će im to u velikoj mjeri ako se mjere uopće ne popuste do kraja sezone.

Vidljivost natpisa i loga bit će mnogo veća

 Dakle, NBA se složila u popuštanju svojih mjera na sponzoriranje žestokih alkoholnih pića, kockarnica i kladionica. Dapače, i prije su se tvrtke navedenih branši mogle sponzorirati u NBA dvoranama, samo što su zauzimale jako malo mjesta, bivajući prisutne na, praktički, nevidljivim pozicijama. To će se sada promijeniti. Vidljivost natpisa i loga tvrtki navedenih branši bit će mnogo bolja i veća.

Memphis prvi koji je iskoristio nove mogućnosti

 Prva NBA momčad koja je sklopila partnerstvo s nekom tvrtkom iz kladioničarskog sektora pod novim pravilima je Memphis Grizzlies. Radi se o kompaniji FanDuel koja je dobila pristup službenim obilježjima Grizzliesa kako bi promovirala svoje proizvode i ponude koje će se naći unutar FedExForuma za vrijeme NBA utakmica. Također, promocija će se vršiti i putem radija, televizije i digitalnog oglašavanja.