Neki odu, ali se nikada ne zaborave – Kapetane sretan 54. rođendan

Array

Na današnji dan 1964. godine na ovaj svijet je došao Dražen Petrović, najbolji košarkaš u hrvatskoj, ali i europskoj povijesti. Na veliku žalost, napustio nas je prerano i ostali smo zakinuti za magiju koji je prikazivao na parketima diljem svijeta.

Od vrlo rane dobi bilo je jasno kako ga čekaju velike stvari. Izuzetna predanost ovome sportu i strašno naporan rad pretvorili su najpoznatijeg Šibenčanina u napadački stroj koji nema milosti prema nikome. Nevjerojatnom lakoćom postizanja koševa uništavao je svakoga tko je stao pred njega, kako u Europi, tako i u NBA ligi. Čak ni Michael Jordan, najveći košarkaš svih vremena, nije ostao pošteđen u međusobnim dvobojima s košarkaškim Mozartom.

U dobi od samo 15 godina zaigrao je profesionalnu košarku u Šibenki, a Europa i ostatak svijeta su ga upoznali nekoliko godina kasnije kada je prešao u redove Cibone, s kojom je dva puta osvojio naslov europskog prvaka. Četiri godine dominacije u dresu zagrebačke momčadi donijele su mu poziv od strane madridskog Reala, u kojem je proveo samo jednu sezonu. To je Draženu bilo dovoljno da bude najbolji strijelac španjolskog prvenstva, tako da je prije odlaska u najjaču košarkašku ligu svijeta pridodao još jedan epitet uz svoje ime.

Prva momčad Dražena Petrovića u NBA ligi bili su Portland Trail Blazersi, u kojima nije dobivao dovoljno prilika za pokazati svoj raskošni talent, s obzirom da je za suigrača imao Clydea Drexlera, jednog od najboljih igrača u to vrijeme. Nakon frustrirajućih sezonu i pol, Petrović je putem razmjene poslan u New Jersey Netse, gdje su čelni ljudi ubrzo shvatili o kakvom se igraču zapravo radi. Postao je jedan od ključnih igrača u ekipi, a njegov napadački arsenal donio mu je status zvijezde u usponu, kao i simpatije sve većeg broja ljubitelja košarke na području američkog kontinenta.

Osobni arhiv / Crosarka Media

Dražen je, naravno, nastupao i za reprezentaciju Jugoslavije, kasnije i Hrvatske nakon formiranja nove države. Okitio se brojnim medaljama s velikih natjecanja te je bio vođa iznimno talentirane generacije košarkaša. Onda je došlo ljeto 1993. godine, koje će svaki ljubitelj košarke zauvijek pamtiti kao najcrnje i najtužnije ljeto. Odluka da se u Hrvatsku vrati automobilom, umjesto zrakoplovom s ostatkom suigrača, pokazala se kobnom za tada 28-godišnjeg Petrovića. Uvjeti na cesti bili su dosta nepovoljni, a sudar s kamionom prekinuo je karijeru i život hrvatskog junaka te ostavio cijeli svijet u tuzi i nevjerici.

Iako je glasio za jednog od najboljih igrača starog kontinenta, Kapetan je ostao nevjerojatno skroman. Nikome nije priznavao da je bolji, ali je poštivao svakoga. Svakim izlaskom na parket davao je sve od sebe, ali je i izvan njega bio primjer svima, i mladima i starima. Uvijek pristupačan i s osmijehom na licu, nikada nije odbio ni novinare ni navijače, uvijek je pronalazio vremena za njih, zbog čega je bilo nemoguće ne voljeti ga.

Da su se stvari drugačije posložile, Dražen Petrović bi danas slavio 54. rođendan. No, život je nepredvidljiv i mi već 24 godine žalimo za jednim od najvećih sportskih talenata i za jednom od najtužnijih košarkaških priča ikad ispričanima. Bez obzira što nas ne može čuti, cijeli Crošarka Media tim želi sretan rođendan jednom i jedinom košarkaškom Mozartu.

Crosarka Media

Related Articles