Nikad mlađa Cibona u lovu na domaći trofej

Cibona proživljava teške trenutke, ovo je jedno od najtežih financijskih i upravljačkih kriza u povijesti kluba, možda i najveća ako uzmemo u obzir činjenicu da se radi o više od jednog desetljeća ovakve situacije. Međutim, ovdje se time nećemo posvetiti, već isključivo igračkom kadru, koji izgleda veoma interesantno s obzirom na to šta smo sve gledali Pod tornjem proteklih nekoliko sezona.

Prošla sezona bila je turbulentna i šta se rezultatskog djela tiče. Bila je to prva sezona još od 2010/11 u kojoj Cibona nije ušla niti u finale Prvenstva niti Kupa, a u ABA Ligi klub se opet našao u donjem djelu ljestvice.

Vladimir Jovanović preuzeo je klupu Vukova u veljači ove godine i ostavio solidan dojam, te se navijači nadaju da će uz oku lijepu košarku koju je pokušavao igrati, stići i bolji rezultati. Jovanović je dugo bio dio sustava FMP-a i Crvene Zvezde te je naučen kako raditi s mladim igračima, a takav trener je trenutno potreban Ciboni. Hoće li suradnja njega i igrača biti na nivou, ostaje nam za vidjeti.

Od kadra iz prošle sezone, najbitniji su ostanci Roka Prkačina (206 cm / 2002 god) i Lovre Gnjidića (197 cm / 2001 god). Prkačin se povukao s NBA Drafta, pošto mu niti jedna momčad nije dala garanciju da će ga draftirati, dok je saga oko Gnjidića, Cibone i Mornara završila na, nadajmo se, najbolji mogući način i za Lovru i za Cibonu. U klubu su još ostali Mateo Drežnjak (197 cm / 1999 god), Toni Nakić (202 cm / 1999 god), Jakov Mustapić (192 cm / 1994 god) i Krešimir Radovčić (195 cm / 1997 god), sve redom igrači s bitnim ulogama u sastavu trenera Jovanovića, vrlo dobri role-playeri od kojih svatko u nekom trenutku može dati dodatnog impulsa na terenu.

Reprezentativac susjedne Bosne i Hercegovine Amar Gegić (200 cm / 1998 god) osnažit će momčad na bekovskim pozicijama. Gegić je u karijeri branio boje Partizana, Slobode iz Tuzle te sarajevskog Sparsa, s kojim je prošlu sezonu igrao finale ABA2 Lige. Novo lice na vanjskim pozicijama je rođeni Zagrepčanin Ivan Majcunić (193 cm / 1996 god), koji je također skupio nešto iskustva regionalne ABA2 Lige u kojoj je nastupao prošle sezone za Goricu.

Jose Vildoza (190 cm / 1996 god) ime je koje je možda probudilo i najviše interesa i skepse u rubrici Dolasci ovoga ljeta. Ljudi su skloni podcjenjivanju ostalih liga, smatrajući i dalje da su naši klubovi relevantan faktor u europskim i svjetskim okvirima, ali realnost je da je Vildoza u Cibonu došao iz veoma jake lige, mnogo jače od našeg domaćeg prvenstva, gdje je bio jedan od lidera momčadi koja je osvojila dva naslova prvaka u posljednje tri sezone i pritom osvojivši sva moguća individualna priznanja. Također, bio je i mladi reprezentativac Argentine, uz šest nastupa za seniorsku selekciju. A svi valjda znamo koliko je jaka momčad Argentine.

Tri su pojačanja u unutarnjoj liniji Vukova. Antonio Vranković (213 cm / 1996 god) stigao je iz Splita, gdje je imao pristojnu sezonu sa 6.9 poena, 4.0 skoka i 59% šuta iz igre, stigavši do finala Prvenstva Hrvatske i Kupa Krešimira Ćosića. Drugi igrač koji će pojačati konkurenciju u unutarnjoj liniji je rookie Amerikanac Nathan Reuvers (211 cm / 1998 god), krilni centar sa sveučilišta Wisconsin.

Sigurno ovakav sastav Cibone neće dočekati niti kraj ove kalendarske godine, ali čini se da je klub krenuo u dobrom smjeru šta se sportske politike tiče i da će davanje prilike mladim igračima dugoročno donijeti kvalitativan pomak u klubu iz Savske. Realno, dalje od borbe za trofeje u domaćem prvenstvu te borbe za ostanak u regionalnom natjecanju, od Cibone ni ove sezone ne možemo očekivati.

DOŠLI 

  • Antonio Vranković (KK Split)
  • Nathan Reuvers (Wisconsin)
  • Ivan Majcunić (KK Gorica)
  • Jose Vildoza (San Lorenzo)
  • Amar Gegić (Spars Sarajevo)

OTIŠLI

  • Darko Planinić (Petkimspor)
  • Lukša Buljević (KK Zabok)
  • Igor Marić (KK Furnir)
  • Ivan Novačić (KK Samobor!?)

Related Articles