Nisam čudotvorac, no vjerujem u pozitivan ishod

Hrvatska košarkaška reprezentacija, nakon neuspjelog pokušaja s Ivicom Skelinom, dobila je novog izbornika u liku Dražena Anzulovića. Zula je bio u dva navrata pomoćnik u stožerima Jasmina Repeše  i Aleksandra Petrovića, no nikada nije izbio u prvi plan, do sada. Vjerojatno u najzahtjevnijem trenutku za mušku košarku, kada nam plasman na svjetsko prvenstvo visi nad glavom, on se prihvatio teške misije, izvesti naše momke na pravi put. Iako situacija nije ni malo bajna i rijetki su oni koji bi se u ovoj situaciji prihvatili tog posla, Zula kao pravi ratnik i borac, uzeo je stvar u svoje ruke, kako bi dokazao da je prerastao posao pomoćnika i da je spreman za glavnu ulogu. Razgovarao sam sa Zulom, nedugo nakon službenog predstavljanja o onome što nas čeka u budućnosti…

Gospodine Anzulović prije svega čestitke na imenovanju izbornika. Neki će reći da je danas ispravljena nepravda, s obzirom na to da ste u dva navrata trebali biti vi izbornik, no neopravdano su vas zaobišli…

Hvala lijepo. Ne mogu reći da je to bila nepravda, ljudi koji su u datom trenutku o tome odlučivali donijeli su takvu odluku, ja samo znam koji su bili dogovori kad sam 2006. preuzeo ulogu pomoćnika Jasmina Repeše, da ću ja biti izbornik kada njegov mandat završi, no drugi neka procjene da li je to na kraju nepravda. Ono što je za mene bila i bit će reprezentacija Hrvatske je jedna čast i tako sam se oduvijek odnosio prema njoj.

Nakon što ste bili u stožeru Ace Petrovića na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre i na samim Olimpijskim igrama, došlo je do angažmana u Kini.

Tako je, poslije Olimpijskih igara preuzeo sam ekipu Jiangsu Tongxija iz Nanjinga, odradio cijelu sezonu i vratio se kući.

Jesu li pregovori sa savezom bili dugotrajni ili je to brzo riješeno?

Pregovori su se odvijali zadnja dva tjedna i ti pregovori su od prvog trenutka išli u pravcu dogovora, nije bilo većih prijepora. Ono što je mene interesiralo dobio sam odgovore, ono što je ljude u savezu zanimalo oni su dobili od mene i mislim da od prvog trenutka tu nije bilo previše upitnika.

Činjenica je da ste u ruke dobili „vrući krumpir“ od reprezentacije, ako gledamo u kojoj se poziciji nalazimo u kvalifikacijama. Jeste li dvojili oko preuzimanja ili je odluka lako donešena?

Ja sam ljudima u savezu u nekim inicijalnim razgovorima rekao da ja nisam čudotvorac, da ne mogu ni ja, niti bilo koji drugi trener garantirat plasman na svjetsko prvenstvo. Ono što ja mogu garantirat je maksimalno kvalitetan rad i ono što ja želim je jedna homogenost reprezentacije i da svi koji dođu u tu reprezentaciju dođu s jednom velikom voljom i željom da daju sve od sebe i daju najviše što u tom trenutku možemo napravit. Prema tome tu su stvari od početka bile jasne jer u ovom trenutku i situaciji u kojoj se nalazimo, s minimalnim izgledima za plasman, ostaje nam samo vjera i želja da možemo tu situaciju okrenuti našu korist dok god ima i milimetar šanse.

Svi su upoznati s tom situacijom u kojoj se nalazimo i da je pred nama rudarski posao. Koji će biti vaši neki prvi potezi i vizija?

Prvo što ću odraditi je da ću obaviti razgovor sa svim potencijalnim igračima kako bi već za prve utakmice išli s najboljim igračima koje imamo, koji mogu odgovoriti na tako teške utakmice i uvjete, s obzirom na gostujuće terene i težinu samih utakmica, pogotovo što će u tim situacijama trebati određeno igračko iskustvo i kvaliteta. Volio bih čuti od svih igrača mišljenje tko je spreman staviti se na raspolaganje za reprezentaciju i samim time preuzeti odgovornost i obvezu svega onog što reprezentacija nosi.

S obzirom na to da su savezi trenutno u ratovima i da nam je izbor igrača sužen, a i situacija na tablici je za nas izrazito nepovoljna i kako ste rekli i sami trebat će nam iskustva u nekim utakmicama. Hoćete li posegnuti za iskustvom ili mladosti? Što nam može pomoći?

Za mene u našoj reprezentaciji moraju igrati najbolji igrači koji u tom trenutku mogu odgovoriti na zahtjeve igre, trenera i sistema koji se pred njih stavlja. Prema tome u seniorskoj reprezentaciji nema mladih i starih, ima onih koji mogu i onih koji ne mogu odgovoriti na moje zahtjeve i tako ću se ponašati od prvog trenutka.

Imali smo prošle godine nekoliko otkaza , koji su se možda osjetili, možda i nisu. Hoćete li tu možda pokrenuti neku novu priču i probati razgovarati s njima?

Nastojat ću sve one koji su potrebni našoj reprezentaciji kontaktirati i pokušati kroz jedan iskren i otvoren razgovor čuti njihovo mišljenje i na temelju toga donijeti odluku u kojem pravcu ćemo ići.

Treba li nam stranac?

U ovom trenutku nećemo ići prema niti jednom strancu, niti imamo vremena. Nakon što prođu ove prve utakmice i nakon što budu jasnije neke stvari, zajedno s ljudima iz saveza sjest ćemo i odlučiti u kojem ćemo pravcu dalje djelovati.

Imamo li stvarno taj problem playmakera? Svaki puta pred veliko natjecanje plasiraju se te priče.

Gledajte, mi ćemo s onim što imamo pokušati napraviti najbolje što možemo i najbolju kvalitetu igre. U ovom trenutku moderna košarka ide ka polivalentnosti igrača, a tako ćemo i mi pokušati graditi svoju igru da tu ulogu playmakera imaju svi vanjski igrači. Prema tome, s onim što imamo moramo se pokriti, a  za nešto više ćemo nakon nekog vremena povući neke određene poteze.

Ako pogledamo malo u susjedno dvorište oko sebe, u Sloveniju i Srbiju, vidjet ćemo europskog prvaka od prošle godine, vidjet ćemo konstantu dobrih rezultata u Srbiji. Mi imamo extra igrače u NBA, mladi dolaze…što nam nedostaje za taj jedan konačni iskorak i jedan dobar rezultat?

Ja se nisam nikad kroz svoju trenersku karijeru obazirao previše što drugi rade. Nastojao sam iz naših mogućnosti izvući najbolje što možemo. To je i sada za mene cilj, iz kvalitete koju ima Hrvatska izvući najviše. Ono što bi za prvi preduvjet bilo je ta kohezivnost unutar selekcije, da svi zajedno razmišljamo, da se svi stavimo zajedno u službu hrvatske košarke, mislim da je to prvi preduvjet u timskom sportu da bi se došlo do vrhunskog rezultata. Na tome ću težiti sigurno od prvog dana.

Kako gledate općenito na stanje u našoj košarci?

Mislim da imamo dovoljno prostora da u svim segmentima budemo bolji i budite sigurni da će cijeli savez tome težiti, da svi zajedno vratimo našu košarku na mjesto gdje bi svi željeli da ona bude.

Tko po vama od mlađih igrača može povesti ovu Hrvatsku do one stare slave koju smo imali?

Mislim da Dario Šarić, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Ante Žižić i Dragan Bender trebaju biti ti predvodnici novog vala. Prva i osnovna stvar je da pokažu jednu želju, odgovornost i obvezu spram Hrvatske reprezentacije, a onda će nadam se doći i rezultati.

Hvala još jednom novom izborniku i želimo mu puno sreće u radu, uspješan ostatak kvalifikacija i da nas povede na svjetsko prvenstvo. Zula, povedi nas…

 

Related Articles