Nitko nije imao tu moć koncentracije kao Dražen

Array

Prof.dr. Dragan Milanović opisao je Draženovu upornost i volju za treningom:

“U Kranjskoj Gori, na pripremama za Eurobasket 1983., igrači bi trčali po 30 minuta, a nakon jednog od trčanja Dražen mi je otkrio jednu svoju tajnu. Naime, on je trčao s pojasom od pet kilograma skrivenim ispod majice za koji nikome nije htio reći. Još dok je igrao za Šibenku bili smo na pripremama u Delnicama gdje bismo obično trčali u parku pokraj hotela Risnjak. Jedne noći napadalo je metar snijega i Macura, Jarić, Šarić i društvo ujutro su to shvatili kao priliku da trčanja ne bude, no Dražen je na prirodnu prepreku reagirao uzvikom: “Ljudi, ovo je fantazija. Jedinstvena prilika da vidimo kako se trenira u dubokom snijegu.”

Kako je Dražen objašnjavao taj svoj fanatizam?

– Uvijek je govorio da trpi na treningu da bi mu utakmice bile gušt i veselje. On je inzistirao na tome da mu trenažno opterećenje bude veće nego ono na utakmici i zato je stalno govorio da ne želi šutirati bez podizanja frekvencije srca i umora. Čak i na treningu on nikad nije šutirao tek toliko da šutira, nego kao da o svakom tom šutu ovisi dio njegove karijere.

Dražen nije bio samo igrački, već i trenažni vođa, onaj koji udara tempo.

– Nitko nije mogao trenirati kao što je trenirao Dražen. Obrazac jednog njegova treninga izgledao je ovako: dribling i prodor uz 50 pogođenih dvica, 20 pogođenih bacanja, 50 pogođenih trica i 20 pogođenih bacanja. Nakon trčanja dionica, 10 dužina košarkaškog terena, opet bi imao isti šuterski zadatak, baš kao i nakon kraćih sprinterskih dionica. Na kraju bi radio 150-200 trbušnjaka, u serijama po 20 i onda bi opet šutirao 50-20-50-20. Sve skupa, bilo je to po 200 pogođenih dvica i trica te 160 bacanja, što je uz 80-postotnu preciznost, a ona je dosezala i do 90 posto, bilo negdje oko 700 ispucanih lopti. On bi još na momčadskom treningu ispucao 200 lopti pa bi to bilo oko 900 šuteva dnevno. Takav jedan trening pokušao sam primijeniti i na Galisu i Kutluayu, no oni to nisu mogli izvesti do kraja jer nisu imali tu moć koncentracije kao Dražen.

Related Articles