#234

Nizozemska svladala Hrvatsku u očajnoj utakmici

U izuzetno neefikasnoj utakmici Nizozemska je pobijedila Hrvatsku na otvaranju ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Kroz cijeli susret bio je prisutan osjećaj da će Hrvatska ipak napraviti prevagu, no previše smo prilika propustili da bi se odnijeli bodovi protiv sasvim solidnih domaćina.


Kvalifikacije za SP, 1. kolo, 24. studeni

Nizozemska-Hrvatska 68:61 (18:13, 15:18,17:17, 18:13) 

NIZOZEMSKA: Franke 24, Williams 6, De Jong 4, Kloof 5, Hammink 5, Van der Maars, Schaafthenaar 10, Oudengag 5, Bieshaar, Norel 3, Voorn 6, Kok

HRVATSKA: Mavra, Krušlin 19, Katić 6, Sobin 2, Mustapić, Planinić 4, Bilan 4, Bošnjak, Barać 2, Ramljak, Božić, Šakić 24


Utakmica je otvorena dosta nervozno sa strane hrvatske reprezentacije te smo do prvih poena na susretu stigli tek nakon pet minuta igre. Nizozemci su se odmah odvojili na vodstvo 8:0 dok naši košarkaši cijelu prvu četvrtinu nisu mogli pronaći pravi ritam.

U drugoj četvrtini naša reprezentacija konačno je proigrala tek nakon što su se Nizozemci odvojili na deset poena prednosti. Kod naših su jedini raspoloženi bili Krušlin i Šakić, dok su ostali igrači ostali poprilično samozatajni.

Nastavak nam je donio nešto lošiju igru domaćina koji su izašli iz ritma što naši košarkaši nisu uspjeli iskoristiti do kraja i u nekoliko navrata propustili prijeći u vodstvo. Do prvog izjednačenja na utakmici došli smo tek na kraju četvrtine kada je na semaforu stajalo 48:48. Ipak, Nizozemci u posljednjih deset minuta ulaze s dva poena prednosti.

Hrvatska dolazi do prvog vodstva na utakmici šest minuta prije kraja zahvaljujući tome što domaćini u tom periodu ne postižu ni koša. Posljednju četvrtinu obilježili su nervoza i velik broj promašenih zicera, a su obje ekipe napravile po jednu nesportsku pogrešku. Hrvatska je došla do prednosti od četiri poena, no promašuje previše zicera u nizu što se na kraju osvetilo. Nerezonsku tricu potegao je Krušlin na minus tri i polako je priči bio kraj. Domaćini su pobjedu potvrdili zakucavanjem Frankea, bivšim igračem Zadra, ujedno i najboljim igračem utakmice.

Popravni ispit je u nedjelju od 18:00 sati protiv Italije u Draženovom domu.