#234

Nova pravila za uzbudljiviju košarku (video)

Od početka listopada, na snagu su stupila nova FIBA pravila. Euroliga i Eurokup podržat će ta pravila, tako da ćemo već od sljedećeg tjedna moći gledati novu, uzbudljiviju košarku.

Nova pravila donose više slobode za napadače. Tako će se od ove sezone, igračima koji su u pokretu dopustiti jedan korak prije spuštanja lopte na parket. Također, za prebacivanje lopte s jedne na drugu stranu često se sudila „nošena lopta“, što više neće biti slučaj. Ova pravila ne primjenjuju se za igrače koji su statični u trenutku primanja lopte.

Što se tiče nesportskih prekršaja, suđenje će biti još oštrije nego prije. Svaki namjerni pokušaj sprječavanja tranzicije, uključujući nepotrebni kontakt, prekršaj bez legitimnog pokušaja na loptu te slični kažnjavat će se nesportskom greškom.

Uz to, bilo koja kombinacija nesportske ili tehničke pogreške bit će isključujuća za te igrače. Ovakva pravila dodatno će povećati dinamičnost igre. Lanjska sezona Eurolige bila je rekordna po broju poena, ubačenih trica i asistencija, a uvođenjem novih pravila očekuje se još veća brojka ove godine.

Zasigurno će i gledatelji više uživati, budući da će biti manje prekida i više realiziranih kontri, odnosno atraktivnih zakucavanja. Svoje mišljenje o novim pravilima dao je i jedan od najboljih svjetskih sudaca, naš Sreten Radović:

“Igra će biti brža, atraktivnija te prirodnija.”

Trener Darušafake, David Blatt kratko je dodao:

“Ova pravila pomažu napadu, bit će teže obranama. Mislim da je ovo dobro pravilo.”