Novi Zagreb poražen u Španjolskoj

Array

Košarkašice Novog Zagreba poražene su na gostovanju u Salamanci s uvjerljivih 17 razlike, 74-57. Međutim, događaji na terenu, pogotovo vodstvo Novog Zagreba 46-35 4,44 minute do kraja treće dionice nisu sugerirali na tako nešto.

Novi Zagreb je igrom u prvom poluvremenu (35-33 za Avenidu) naznačio da nije došao u Salamancu biti samo sparing partner španjolskom prvaku. Iako je na tribinama bilo 3000 posjetitelja, puna dvorana, sjajno navijanje i atmosfera, Lupice su odigrale prvi dio gotovo bez greške. Imale su rješenje za sve situacije koje im je postavio protivnik, i što je najvažnije, suci. Novi Zagreb je u prvom dijelu utakmice šutirao samo jedno slobodno bacanje. Sjajno su pod košem odigrale Josipa Bura i Luca Ivanković, šteta jedino što im se nisu na odgovarajućoj razini pridružile Karčić i Pascua, posebno zbog ozljeda.

Treća je četvrtina započela u znaku Lupica. Serijom od 13 – 0 odlaze na velikih 46-35, no tada u samo 2 sekunde primaju 4 poena, protivnik počinje igrati presing po cijelom terenu na koji Lupice nisu pronašle odgovor i već do kraja četvrtine protivnik odlazi na prednost od 48-46, koju je u zadnjoj četvrtini, pored neprepoznatljivih igračica Novog Zagreba, doveo do konačnih 74-57. Što se dogodilo u tih 14,5 minuta utakmice? Kako je moguće da Novi Zagreb primi 35 poena u 25,5 minuta, a onda u 14,5 minuta čak 39?

Statistika tu ne govori mnogo. Osim tri podatka koji upadaju u oči. Avenida je imala čak 18 napadačkih skokova! Novi Zagreb je napravio 20 faulova, čak 8 više od Avenide. Novi Zagreb je šutirao 3 slobodna bacanja (Luce Ivanković 1 i Raksanyi 2), Avenida čak 17, od toga 8 u prvom dijelu.

Čestitke Salamanci na pobjedi. Čestitke prije svega publici, koja ih je dovela do te pobjede nevjerojatnim navijanjem. Kad izgubiš 17 razlike, teško je reći što je odlučilo, međutim mi to vrlo dobro znamo. Kod +11 za nas, a u tih pet minuta Salamanca nije postigla koš, jer je naša obrana bila, jednom riječju fantastična, svi prilazi košu zatvoreni, primamo prvi poen iz igre nakon što je protivnik u tom napadu napravio 2 puta korake. Kod izvađanja protivnik krade loptu, ali to mu nije bilo teško nakon faula nad Komplet koji nije sviran, i postiže dakle, 4 koša u 2 sekunde. Baš ta ukradena lopta preokrenula je utakmicu, probudila ušutkanu publiku, i dala vodu na mlin Avenidi.” – rekao je Ivanković.

Ja nisam u životu doživio ovako nešto. Luci i Josipi su doslovce trgali lopte iz ruku, a niti jednom nije sviran faul. Od 18 napadačkih skokova protivnika, barem 8 ih je napravljene faulom, naskokom na leđa. Naša igra koje se zasniva na dubini, prodorima i centarskom igrom, dovela je do tri slobodna bacanja za nas. Trio fantastikus iz velikih košarkaških zemalja, posebno Austrijanac Eger, toliko je navlačio za Salamacu da je to bilo odvratno. Toliko je bilo jasno da Salamanca mora dobiti da čak niti tehničku nisu dali nakon moja dva ulaska u teren. Statistički gledano, recimo, Raksanyi je imala šut iz igre 0-5 za dva, a sve su to bila polaganja. I garantiram životom – svaki pod faulom.

Milica Dabović četiri puta nije dobacila do koša, otkinuli joj ruku na šutu – bez faula. od naše 23 izgubljene lopte barem ih je 50% uzrokovano prekršajima. Nisam vidio goru arbitražu u životu, ali treba znati – Španjolska je košarkaška velesila, Avenida je prvak Španjolske, tamo se igra pred 3000 ljudi. Hrvatska je košarkaški liliputanac u odnosu na Španjolsku, Novi Zagreb je prvak Hrvatske, i igra u Trnskom pred 300 ljudi, ako. Jasno je što je interes košarke. Mi ćemo danas uputiti formalni prosvjed FIBA Europe zbog načina na koji nam je suđeno, to neće ništa promijeniti, jer presuđivanje faulova spada u slobodno sudačko uvjerenje. Ali nek se zna. Nikad, ali baš nikad nisam se izvlačio na suce, da nismo napravili onu grešku na +9 i dali im krila, da smo izdržali do kraja treće četvrtine, niti sudačka pomoć im ne bi pomogla. Moramo se rekuperati i savladati Sparta&k u Zagrebu. Iako, biti će teško, da ne spominjem opet priču o velikima i malima.” – završio je Ivanković.

Odigrala sam nebrojeno utakmica u Euroligi i nebrojeno utakmica u Eurocupu, ali ovakvo suđenje još nisam vidjela. Šutnuli smo samo tri slobodna bacanja! Čestitke Avenidi, ali s ovakvim suđenjem izgubili bismo i od puno slabijeg protivnika.” – rekla je nakon utakmice Milica Dabović.

Valja zapisati da je svoje prve minute u Euroligi jučer odigrala i Ivana Dojkić, i tako postala jedna od najmlađih igračica koja je kročila euroligaškim parketima.

Novi Zagreb se tijekom dana vraća u Zagreb, u subotu ih čeka utakmica u Pieštanima protiv Pieštanskih Cajky, da bi već u nedjelju u 18 sati u Trnskom dočekali Omiš u okviru 9. kola A1 lige

Related Articles