Novo lice Širokog

Array

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine plasirao je u košarkaški svijet ove sezone jednu od najbizarnijih završnica košarkaške lige u Europi. Četiri kluba igraju Ligu 4. Ekipe se sastaju jedna protiv druge po dva puta  te nakon šest odigranih kola, slijede polufinalni susreti, a u finale ulazi ekipe koje svoje protivnike poraze dva puta u polufinalu.

Nakon 20 odigranih kola kroz Ligu 12, završnicu državnog prvenstva izborile su ekipe Sparsa i Mladosti, a Igokea i Široki su se priključili završnici kao sudionici ABA lige. Nakon prvog dijela završnice, odnosno šest odigranih kola, jedina neporažena ekipa je mlada momčad Širokog. U prethodnim sezonama to ne bi bila stvar vrijedna velike pažnje, ali ova završnica je u mnogo toga različita od prethodnih. Široki je ispao iz ABA lige i oprostio se od Ivana Buve, Tomislava Petrovića, Jahmara Younga, Karla Vragovića, Drage Pašalića. Od standardnih prvotimaca u klubu je ostao samo Jonathan Jones.

Upravi kluba nije preostalo ništa drugo nego okrenuti se igračima iz vlastitoga omladinskog pogona. Prvoj ekipi priključili su se Jure Zubac, Ante Mikulić i Ivan Karačić. S posudbe se vratio i Mijo Babić, a u klub se nakon manje od godine izbivanja vratio i Dalibor Peršić. S pogledom na roster prije početka lige 4 ni najveći optimisti se nisu nadali da će Široki ostvariti svih šest pobjeda, među kojima i dva puta protiv Igokee koja je sezonu u ABA ligi završila na šestom mjestu.

Za razliku od ABA lige, veću minutažu u rotaciji su dobili Josip Mikulić i Andrija Ćorić te i jedan i drugi pokazali da su igrači na koje se ozbiljno može računati u narednim sezonama. Jedan od  boljih juniorskih reprezentativaca Hrvatske, Domagoj Bošnjak, se na trenutke muči s formom, ali je igrač koji konstantno napreduje i važna je karika ekipe s Pecare. Kapetan ekipe, Josip Bilinovac, iako nije u šuterskoj formi, odrađuje veliki posao u obrani. Toni Katić je sve iznenadio svojim igrama u Ligi 4, napredovao je i u obrani i u napadu i dok je na terenu, vođa je ekipe. Dalibor Peršić vratio se dobrim igrama kakve je imao u dresu Širokog prije ozljede u protekloj sezoni.

Najbolji igrač ove ekipe je jedini stranac, Jonathon Jones. Iako se nakon ispadanja iz ABA lige spominjao njegov odlazak, Jones je u Ligi 4 prvi strijelac, asistent i kradljivac lopti ekipe Širokog. Igrač je koji radi razliku u odnosu na ostale ekipe i svakako da bi se stvari mnogo drugačije razvijale da Jones nije ostao u redovima Širokobriježana. No, ono što najviše veseli publiku na Pecari su odlične igre Roberta Rikića u posljednjih nekoliko utakmica. 219 centimetara visoki centar dugo se mučio s odlučnošću u igri te je unatoč sjajnim fizičkim predispozicijama često pružao ispodprosječne igre. Robert je preko noći odlučio stati tim igrama na kraj i od tada je postao oslonac ekipe. U posljednjoj utakmici, Igokei je ubacio 26 poena, sve iz igre, uz samo dva promašaja i svojom igrom publiku podsjetio na nekadašnje igre Stanka Baraća i Darka Planinića na Pecari.

U protekloj sezoni jeftinije hrvatsko tržište, s kojega je Široki godinama uzimao „odbačene“ igrače i s njima ostvarivao zapažene igre u ABA ligi, nije ponudilo skrivenu kvalitetu kao dosadašnjih godina. Osim Ivana Buve, može se reći da su ostali igrači koji su dovedeni na Pecaru razočarali. Unatoč ispadanju iz ABA lige, Široki je uspio ostati čvrsto na nogama, a što je još važnije, nad klubom se nadvila zdrava atmosfera koja najavljuje brz  povratak u ABA ligu, kojemu bi u idućoj sezoni trebao pridonijeti i povratak Borisa Baraća na parket. Širokobriješka publika je to prepoznala i ostala vjerna klubu te je posjećenost utakmica na Pecari i dalje visoka.

Na putu prema 10. tituli u prvenstvu BiH, Široki se u idućem tjednu u polufinalu sastaje sa sarajevskim Sparsom.

Related Articles