Srijeda, 4 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Svjetsko prvenstvo 2014: Angola

  Svakog ponedjeljka odlučili smo posvetiti članak jednoj od reprezentacija s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Cilj nam je istaknuti neke zanimljivosti ili povijesne činjenice kako bismo vas zainteresirali, ali i informirali o sudionicima prvenstva, bili oni manje ili više poznati košarkaškom svijetu. Idemo abecednim redom, a krećemo s egzotičnom Angolom.


  - Advertisement -

  Jedna od tri afričke države koje su se kvalificirale na ovo Svjetsko prvenstvo je Angola. To je reprezentacija o kojoj nitko ne zna mnogo, budući da košarka, kako u cijeloj Africi tako i u Angoli, zauzima sasvim malo mjesto na košarkaškoj karti svijeta.

  Angola je član FIBA-e još od 1979. godine, a na FIBA-inoj ljestvici trenutačno se nalazi na 15. mjestu. Natjecala se do sada na brojnim natjecanjima, čak su 5 puta bili na Olimpijskim igrama i 7 puta na Svjetskom prvenstvu. Naravno, sve to zahvaljujući Afrobasketu, na kojem su pobijedili 10 puta u zadnjih 12 natjecanja, uključujući prošlogodišnje natjecanje. Na svim internacionalnim natjecanjima nikada nisu bili bolji od 10. mjesta, što ove godine žele promijeniti.

  Kada se spominju Angola i košarka u jednoj rečenici, najčešće je to ona vezana za Olimpijske igre 1992. godine, kada su u prvoj utakmici protiv Dream Teama izgubili 68 poena razlike i time postavili rekord Igara. Iste godine su u skupini igrali i protiv hrvatskog Dream Teama, koji je pobijedio 73:64. No, vratimo se na Svjetsko prvenstvo. Najveći uspjeh reprezentacije Angole bio je 2006. godine, kada su u skupini B ostvarili 3 pobjede (Panama, Novi Zeland i Japan) i 2 poraza (Španjolska i Njemačka). Prošli su u sljedeću fazu natjecanja (tada je bio sistem ispadanja), gdje ih je dočekala Francuska. Iako su Francuzi bili veliki favoriti, nisu pobjedili uvjerljivo, samo 68:62. Međutim, zanimljiva je činjenica da su iste te godine zboj omjera 3-3 završili čak iznad tadašnje Srbije i Crne Gore. 2010. godine opet su prošli u drugu fazu natjecanja, ali tamo ih je nažalost dočekao SAD.

  http://www.youtube.com/watch?v=lY5votlxzmc

  Vratimo se u sadašnjost. Angola je na prošlogodišnjem Afrobasketu nakon grupne faze, preko Malija, Maroka i domaćina Obale Bjelokosti, došla do finala gdje je igrala protiv Tunisa, koji je uvjerljivo pobijedila te se kvalificirala na ovo prvenstvo. U tom uspjehu predvodili su je Carlos Morais i Eduardo Mingas, koji su završili u najboljoj petorci turnira. Njih dvojica, zajedno s Olimpiom Ciprianom čine njihovu veliku trojku. Morais je ipak najbolji igrač, bio je prije početka NBA sezone čak na popisu Toronto Raptorsa, ali je otpušten dva dana prije prve sezonske utakmice. 35-godišnji Mingas je jedan od brojnih veterana u momčadi (čak 6 od 12 igrača starije je od 30 godina), a ujedno je i vođa ekipe. Od mladih nada tu je 23-godišnji Hermenegildo Santos (Gildo), koji će na ovom prvenstvu tražiti svoju priliku jer do sada nije dobivao veću minutažu.

  morais-mingas-cipriano

  Angola će ove godine igrati u skupini D, gdje će im protivnici biti Australija, Koreja, Meksiko, Litva i Slovenija. U intervjuu za FIBA-u, angolski playmaker Armando Costa je izjavio kako im je cilj ostvariti barem dvije pobjede, koje će tražiti protiv Meksika, Australije i Koreje. Tako bi se Angola, uz malo sreće, mogla opet provući kroz prvi dio natjecanja i nadati se najboljem, što je, u njihovom slučaju, barem 9. mjesto.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE