Novosel: Neće nas iznenaditi ako HKS ne prihvati prijedlog Udruge

Array

Jučer smo izvjestili o prijedlogu Udruge A1 ligaša o promjenama sustava natjecanja u našoj prvoj košarkaškoj ligi. Reakcije na inicijativu su u velikoj većini pozitivni, košarkaški zaljubljenici podržavaju promjene koje vode prema jačanju naše najjače lige.

Krešimir Novosel, direktor Košarkaškog kluba Cedevita, potvrdio nam je da je prijedlog igranja jedinstvene lige otišao prema Upravnom odboru HKS-a.

“Istina je da se na prošlom sastanku Udruge A1 ligaša raspravljalo o toj ideji, te da je gosp. Ivan Božanić dao prijedlog jedinstvene lige od samoga početka sezone. Taj prijedlog su prihvatili klubovi među kojima je bio i naš klub. Mi se slažemo s jedinstvenom ligom, te smatramo da bi to bila odlična stvar za popularizaciju košarke. Uostalom i mi smo se uvijek zalagali za jedinstvenim prvenstvom Hrvatske, ali nam nažalost nikada to nije bilo prihvaćeno (kao niti čitav niz drugih prijedloga od strane Udruge A1 ligaša prema Upravnom odboru HKS-a)” – odgovorio je na naš upit direktor Cedevite i kao primjer istaknuo jednu dobru stranu ovog prijedloga:

“Jedinstvena liga je odlična za populariziranje košarke jer trenutačno imamo slučaj gdje primjerice jedna Darda nije ugostila Cibonu, Zadar ili Cedevitu preko tri godine kao uostalom i Dubrovnik, Križevci i slične sredine i klubovi. Upravo iz razloga popularizacije košarke mi ćemo odigrati zadnja dva domaća susreta u ovogodišnjoj ligi za prvaka u Sisku i Otočcu.”

Prepoznate su moguće prepreke na putu jedinstvene lige. To su svakako EuroCup te veliki broj utakmica u jednoj sezoni.

“Jedini pravi problem predstavlja naš nastup u EuroCupu koji se igra kroz studeni i prosinac (prva faza), te siječanj i veljaču (top 16). U tom periodu bi se trebao naći model prema kojemu bi se izašlo nama ususret s rasporedom utakmica jer smatramo da je izuzetno bitno pokušati ostvariti što bolji rezultat u Europi zbog poprilično loših rezultata u prošlim sezonama (izuzevši naš plasman na Final Four EuroCupa 2011.)” – nastavio je Novosel o njihovom nastupu u Europi, a trebalo bi uskladiti igranje u ABA ligi te veliki broj utakmica.

“Sljedeći mogući problem sa brojem odigranih utakmica u sezoni jer ABA ligaši imaju 26 utakmica u regularnom dijelu, pa 26 utakmica u prvom dijelu A1 lige, 14 utakmica u Ligi za prvaka (ili 10 utakmica u Ligi za ostanak), između 3-8 utakmica u doigravanju za prvaka, finalni turnir ABA lige 2 utakmice, minimalno 6 utakmica u EuroCupu, 2-3 utakmice u kupu Krešimira Ćosića što daje ukupnu brojku od oko 85 utakmica kroz cijelu sezonu (više nego primjerice NBA klubovi).”

To je dosta lako rješivo, samo da se promijeni sustav natjecanja s mnogo liga koje nemaju previše smisla.

“Najbolje bi bilo kada bi se promijenio sistem natjecanja, te da nema Liga za prvaka i ostanak nego da se odmah igra doigravanje s 8 prvoplasiranih ekipa. Također, predlažemo i da se finalni turnir kupa Krešimira Ćosića odigrava s osam momčadi, te da se pokuša napraviti pravi vikend hrvatske košarke tijekom kupa (kao npr. u Španjolskoj, Italiji ili bliže nama u Srbiji i Sloveniji). Daljnji mogući problem se tiče kasnijih sezona, kada postoji mogućnost da 2 ili 3 momčadi ostvare nastup u euro natjecanjima, te bi onda sigurno bilo problema s pronalaženjem odgovarajućih termina.”

Pitali smo što će poduzeti ako HKS odbije raspravljati o prijedlogu Udruge A1 ligaša?

“Ako UO HKS-a ne prihvati prijedlog Udruge neće biti nažalost prvi puta jer kako smo već ranije napisali u dosta navrata su odbijani prijedlozi klubova, te zato takva odluka UO HKS-a nas ne bi niti malo iznenadila.”

Related Articles