Utorak, 15 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  OČEKUJE NAS ZANIMLJIVO LJETO UZ NAŠE MLADE REPREZENTACIJE I NJIHOVE NOVE TRENERE!

  Hrvatski košarkaški savez početkom je ovog tjedna na sjednici donio odluku o imenovanju glavnih trenera državnih reprezentacija muških mlađih dobnih kategorija, a to su Stipe Kuliš, Ivan Tomas te Dino Repeša. 

  Stipe Kuliš dolazi s mjesta pomoćnog trenera seniorske momčadi KK Sonik Puntamike, no godinama radi s mlađim kategorijama, kako u klubovima, tako i u reprezentacijama Hrvatske. Bio je pomoćni trener zlatne kadetske generacije – prvaka Europe 2018. godine. Pomoćni je trener bio i godinu kasnije u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske, a sada je napokon zasužio i mjesto glavnog trenera kadetske U16 reprezentacije:

  Biti dio hrvatske košarkaške reprezentacije je prije svega iznimna čast, kako s osobne tako i s profesionalne točke gledišta. Ta čast sa sobom nosi veliku trenersku odgovornost i obvezu koju rado prihvaćam. Smatram da biti dijelom reprezentativnog sustava ne treba gledati kroz individualnu prizmu već ju percipirati kao posao u kojem predstavljaš cijelu košarkašku piramidu u Hrvatskoj, od rada u klubovima do same trenerske struke.”

  Kuliš smatra kako je u ovom trenutku apsolutno bespredmetno razgovarati o nekim rezultatskim ciljevima te će prioritet biti na podizanju individualne kvalitete igrača, ali i njihovoj adaptaciji na funkcioniranje u reprezentaciji: 

   “Sam natjecateljski rezultat je definiran mnogim faktorima koji su trenutno van realnih spoznaja, kao što je kvaliteta suparničkih reprezentacija, ali i samog kvalitativnog nivoa naše reprezentacije. Momci ovog uzrasta su zbog restrikcija prouzročenih Covid-19 pandemijom propustili veliki dio trenažnih dana i utakmica te će nam ta činjenica biti dodatni izazov da kvalitetnim i sustavnim radom na pripremama taj deficit optimalno iskompenziramo. Prioritetni ciljevi će nam biti pozitivno djelovati na podizanje individualne kvalitete igrača u tehničkom, taktičkom i funkcionalno-motoričkom segmentu iz čega ćemo slagati željeni kolektivni sistem. Također, cilj će nam biti njihova adaptacija na normative, standarde i obrasce funkcioniranja u reprezentaciji. Vjerujem da će ranije navedeno biti značajan aspekt dolaska do esencijalnog cilja, a to je njihova igračka progresija do seniorske reprezentacije.”

  Ivan Tomas već tri godine vodi premijerligaški KK Zabok, a ranije je kao glavni trener vodio mlađe kadetske i juniorske momčadi KK Cibona, završivši 2013. iskustvom i uspjesima bogatu igračku karijeru. On je u svoje ruke dobio juniorsku U18 reprezentaciju te već od danas počinje s razgovorima i pripremanju programa:

  Osjećam prije svega obvezu i zadovoljstvo kada dobiješ tu čast biti glavnim trenerom reprezentacije svoje države. Posljednjih dana od kako sam saznao za imenovanje počinjem sve aktivnije s pripremanjem programa. Vodio sam ovu generaciju još dok sam bio članom Košarkaškog kluba Cibona te sam upoznat s momcima, ali i načinom rada kojem ćemo se voditi. Oni koji će biti pozvani dobit će puni angažman u reprezentaciji dok na ostalima ostaje da rade na sebi te nas demantiraju na terenu. Više informacija se nadam imati u idućim danima kada odradim razgovore sa gospodinom Mladenom Erjavcem te mojim novim kolegama Stipom Kulišem i Dinom Repešom.”

  Dino Repeša je u aktualnoj sezoni vodio češkog prvoligaša USK Prahu te je izabran za trenera godine u Češkoj. Nakon ispadanja u četvrtfinalu prvenstva, napustio je glavni grad te potpisao dvogodišnji ugovor s Pardubicama. Još 2018. godine bio je pomoćni trener kadetske U17 reprezentacije koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Argentini, dok je prošle godine potpisao i rad u češkoj U18 reprezentaciji, no ovo će ljeto ipak provesti u Hrvatskoj, brinući o mladoj U20 reprezentaciji: 

  Nisam ni sekunde dvojio kada sam dobio poziv čelnih ljudi iz Hrvatskog košarkaškog saveza jer ipak je to moja država te se takve ponude ne odbijaju iako sam već imao važeći ugovor s češkim savezom za rad u njihovoj U18 reprezentaciji. Stoga, zahvalio bih se upravo i njima što su mi izašli u susret te mi nisu pravili nikakve probleme oko razlaza shvativši moje osobne ambicije, ali i čast koja ide uz treniranje reprezentacije svoje države.”

  Repeša naglašava kako će odraditi pozive sa svim potencijalnim kandidatima 2001. i 2002. godišta za mjesto u reprezentaciji, ali kako i neće dirati 2003. godište koje je pod vodstvom trenera Ivana Tomasa:

  “Sigurno ćemo obaviti razgovore pošto je specifično ljeto te nema uobičajenog europskog prvenstva nego pet utakmica u grupi. Definitivno je cilj dizanje individualne kvalitete te uvođenje kako obrambenih tako i napadačkih ideja za oba godišta, i ono izlazno i ono 2002. koje ćemo pripremati i za sljedeće ljeto kada će, nadamo se, napokon biti održano normalno europsko prvenstvo. Svakako će bit nekih novih imena, priliku će dobiti i mlađi, međutim, nećemo dirati u 2003. godište koje je pod vodstvom trenera Ivana Tomasa!”

  Jedan od ciljeva će biti i rad na stvaranju kulta reprezentacije među mladima što smatra vrlo bitnim u pripremanju igrača za seniorsku košarku zbog čega će raditi što više u dogovoru s izbornikom Veljkom Mršićem: 

  “Fokus će biti uz podizanje tehničko taktičke kvalitete te obrambenih i napadačkih principa na homogenosti ekipe kako na terenu tako i van njega što je po meni vrlo bitna stavka kako bi se u njima stvorio taj pojam kulta reprezentacije. Sve to ćemo odrađivati u dogovoru s izbornikom Veljkom Mršićem gdje ću pokušati imati što sličnije principe igre u oba smjera tako da im je prelazak u potencijalnu seniorsku reprezentaciju lakši.”

  Zahvaljujemo se na odvojenom vremenu svoj trojici trenera te im želimo puno sreće i uspjeha u radu s našim mladim momcima! 

  zadnje objave