Odbijena inicijativa FIBA-e

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) predložila je Međunarodnom olimpijskom odboru (IOC) uvrštavanje 3×3 košarke u program Olimpijskih igara, koje će se 2016. godine održati u Riu de Janeiru. Međutim, unatoč jakim pritiscima, taj prijedlog je odbijen.

„Svaki zahtjev međunarodnih federacija, koji bi povećao broj sportaša i medalja na Olimpijskim igrama, također bi povećao i troškove igara i neće biti razmatran“, stoji u izjavi izvršnog odbora IOC-a.

Osim ovoga, FIBA je IOC-u iznijela i drugi prijedlog, prema kojem bi se broj košarkaških reprezentacija na Olimpijskim igrama trebao povećati s 12 na 16. Namjera ove inicijative je dodati više momčadi, ali i smanjiti broj utakmica. Umjesto dvije grupe po šest momčadi, u kojima bi se igralo pet utakmica grupne faze natjecanja. FIBA želi četiri grupe po četiri momčadi. Tako bi svaka momčad igrala tri utakmice prve faze natjecanja na Olimpijskim igrama. No, IOC je i taj prijedlog odbio.

FIBA je primila žalbe košarkaških liga diljem svijeta, uključujući i NBA-a, u kojima stoji da je olimpijsko natjecanje predugo te da se igrači ne uspiju odmoriti u vremenu između završetka jedne sezone i početka druge.

Što se 3×3 košarke tiče, iz FIBA-e je stiglo priopćenje: „Jako smo razočarani što prijedlog 3×3 košarke nije razmatran jer smatramo da je to uzbudljiva i spektakularna disciplina, koja nudi spoj sporta i urbane kulture. Također, savršeno bi odgovarala želji IOC-a da modernizira ljetni program Olimpijskih igara. Jako smo zahvalni Riu na kontinuiranoj podršci našem prijedlogu.“

„Istovremeno, 3×3 košarka jedinstvena je prilika za razvoj košarkaških obitelji, od ulica do svjetske pozornice, i to u zemljama koje su tradicionalno bile manje uspješne na košarkaškim natjecanjima, kako klupskim, tako i međunarodnim“, stoji u FIBA-inom priopćenju.

No, FIBA neće odustati. Već u lipnju 2014. godine organizira 3×3 Svjetsko prvenstvo u Moskvi i spremna je, što prije bude moguće, ponovno ponuditi IOC-u 3×3 košarku kao olimpijsku disciplinu.