Odgovor Cedevite: Gdje je odgovornost ostalih?

Array

HKS-ov povjerenik natjecanja Josip Bilić danas je odredio kazne KK Cedeviti i Marku Tomasu za događaje nakon finala Kupa Krešimira Ćosića. KK Cedevita i njen sportski direktor Matej Mamić kažnjeni su s ukupno 36.000 Kuna, a Marko Tomas sa 20.000 Kuna i 4 utakmice neigranja u domaćem prvenstvu.

“S kaznama glede propozicija natjecanja se još i možemo složiti ali kazna Marku Tomasu nas je sve neugodno iznenadila”, rekao je direktor KK Cedevite Krešimir Novosel.

“Mi smo već u petak u priopćenju javnosti objasnili što mislimo o Tomasovom potezu i on će biti kažnjen po odluci naše stegovne klupske komisije, ali kazna HKS-a od 4 utakmice i 20.000 Kuna je previsoka. Mi smo tijekom utakmice finala Kupa Krešimira Ćosića pokušali alarmirati nadležne na određene nepravilnosti ali kruta pravila obraćanja sucima uvijek su nam prijetila tehničkim pogreškama. Uostalom već na startu susreta smo kažnjeni s jednom.

Pitamo se gdje je odgovornost organizatora utakmice i kako je moguće da igrač može doći na tribinu na takav način, uz zaštitara 2 metra od njega koji ne reagira. Organizator ima objektivnu odgovornost, predviđenu zakonom, a HKS u toj domeni uopće ne reagira. Marko u dosadašnjoj karijeri nema mrlju, 8 godina se i ozlijeđen odazivao reprezentativnim akcijama i svatko tko ga poznaje, a njegov postupak ne odobravamo, zna da nije sigurno sudjelovao u incidentu bez ozbiljnog razloga. Ništa mu olakotno nije uzeto u obzir. Ispada da je isključivi krivac za sve što se događalo na susretu s Cibonom jedino KK Cedevita.”


Službeno priopćenje HKS-a

Na osnovu članka 34. Propozicija natjecanja Kupa “Krešimir Ćosić” i odredbi Stegovnika Hrvatskog košarkaškog saveza, članci 16. i 60, a vezano za utakmicu završnice Kupa “Krešimir Ćosić” KK “Cibona” – KK “Cedevita” odigrane 7. veljače 2013. u Zagrebu, Povjerenik natjecanja dana 12. veljače 2013. donosi ODLUKE:

1. Zbog nepridržavanja propisanog ceremonijala na utakmici završnice Kupa „Krešimir Ćosić“ kažnjava se KK „Cedevita“ prema Propozicijama natjecanja A-1 muške lige, članak 74. D) 11. sa 20.000 kn.
2. Zbog nepridržavanja odredbi članaka 35.12 i 52.2 (neprisustvovanje 1 trenera i 1 igrača press konferenciji) kažnjava se KK „Cedevita“ prema Propozicijama natjecanja A-1 muške lige, članak 74. A) 23. sa 6.000 kn.
3. Zbog neodgovorne izjave sportskog direktora, g. Mateja Mamića o suđenju utakmice kažnjava se KK „Cedevita“ prema Propozicijama natjecanja A-1 muške lige, članak 74. F) 2. b sa 10.000 kn.
4. Zbog fizičkog napada na gledatelja u gledalištu nakon utakmice kažnjava se igrač KK „Cedevita“ Marko Tomas:
a. prema člancima 16. i 60. Stegovnika sa 4 (četiri) utakmice neigranja u Prvenstvu Hrvatske, te b. prema članku 65. Propozicija A-1 muške lige sa 20.000 kn.

Pouka o pravnom lijeku:

Protiv odluke pod točkom 4.a o neigranju odre?enog broja utakmica dopuštena je žalba u skladu s člankom 84. Propozicija natjecanja A-1 muške lige Arbitraži Hrvatskog košarkaškog saveza i to u roku od 48 sati od primitka ove odluke, uz priložen dokaz o uplaćenoj pristojbi od 5.000,00 kn na žiroračun Hrvatskog košarkaškog saveza broj 2360000-1101220816.

Kazne izrečene za prekršaje navedene pod točkama 1, 2, 3. i 4.b. smatraju se administrativnim (mandatnim) kaznama na koje se ne mogu izjavljivati žalbe.

S poštovanjem,
povjerenik natjecanja
Josip Bilić

Related Articles