Održan kamp košarkaških sudaca: Startaju nova pravila!

Array

Od 23. rujna do 2. listopada u Slavonskom Brodu održan je kamp hrvatskih košarkaških sudaca i opunomoćenika A1 i A2 lige koji su, nakon odslušanih seminara, bili podvrgnuti testiranjima kako bi zaslužili licencu i spremni dočekali novu sezonu. Desetodnevni kamp uobičajeni je susret sudaca i opunomoćenika koji je na rasporedu dva puta godišnje, prvi put uoči početka, a drugi put tijekom sezone.

U prvom dijelu njegovog održavanja, kamp u Slavonskom Brodu okupio je mlade perspektivne suce iz A2 liga, a u drugom dijelu, seminarima i završnim testiranjima priključili su se i suci A1 lige te svi opunomoćenici.

Svoje iskustvo i znanje kolegama su prenosili predsjednik predavač Sreten Radović, predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških sudaca Ante Kardum, Dragan Medan i tajnica Udruge Alka Sinković od kojih su suci dobili upute i informacije vezane uz promjene pravila i kriterija te određene smjernice o načinu donošenja određenih odluka. Ono što je već postalo tradicija, i ove godine kamp je ugostio jednog inozemnog predavača. Ovaj put to je bio ponajbolji europski sudac Ilija Belošević.

Zanimljivost, koja nije često prezentirana odnosno prenesena u javnost, odnosi se na gostovanje hrvatskih trenera na sudačkim seminarima ovakvog tipa. Prošle godine to je bio Jasmin Repeša, ranije Jakša Vulić i Slobodan Subotić, dok je ove godine gostovao trener Cibone Slaven Rimac. Od prisutnih aktera tražili smo pojašnjenje i razloge radi kojih je ostvarena suradnja s trenerima:

Volimo dovesti trenera da vidimo kako oni razmišljaju o našem suđenju i što oni misle da je bitno za utakmicu: kako bi trebalo suditi i procijeniti nekakav kontakt, flopping ili sankcionirati ponašanje. Zatim se u dogovoru s njima donese zaključak kako će to izgledati sljedeće godine. Nismo mi sami po sebi bitni. Bitni su treneri i igrači, bitna je utakmica, a mi smo tu da slijedimo ono što od nas traže treneri i igrači.

Radović

Po završetku seminara uslijedila su testiranja koja su se sastojala od fizičkog (trčanje, mjerenje visine i težine) i teorijskog dijela u sklopu kojeg su suci polagali ispit iz poznavanja pravila, a opunomoćenici i iz poznavanja pravila i iz propozicija.

HKS među prvima prihvatio nova pravila

Najzanimljiviji dio ovog tradicionalnog kampa odnosio se na nova košarkaška pravila koja je centralni board FIBA-e donio još prije dvije godine, s tim da se dio tih pravila počeo primjenjivati od prošle, a dio od ove godine. U dogovoru s FIBA-om, Hrvatski košarkaški savez je zajedno sa španjolskim i francuskim savezom već od prošle godine, budući da se to tada najranije moglo, počeo primjenjivati novi paket pravila pa će ove godine, po riječima hrvatskih sudaca, naši klubovi biti u velikoj u prednosti na međunarodnim utakmicama u odnosu na ostale.

Prošle godine je, dakle, uvedeno takozvano pravilo polukruga ispod koša. Dok je ranije bilo dovoljno da obrambeni igrač samo nagazi liniju polukruga kako bi izborio prekršaj u napadu, sada mora s obje noge biti izvan polukruga. Pravilo je doneseno kako bi se zaštitilo napadača, dopustilo pokoje zakucavanje više i doprinijelo atraktivnosti košarkaške igre.

Drugo pravilo odnosi se na kaznu nakon dosuđivanja tehničke pogreške, a to će reći – jedno slobodno bacanje i lopta sa strane. Razlog: suci će se lakše odlučiti na dosuđivanje tehničke pogreške ako je kazna za ekipu manja. Također, novitet je da odsad dvije tehničke pogreške znače isključenje za razliku od ranije kada si je igrač na utakmici mogao priuštiti čak četiri takve pogreške.

Također, vezano uz ovo pravilo, suci su dobili naputke da će strože kažnjavati neprimjereno ponašanje i reakcije igrača kao i faking i flopping, budući da se, radi zaštite imidža košarke, taj dio iz nje mora iskorijeniti.

Treće pravilo, koje je uvedeno prošle godine, kaže da trener u posljednjoj četvrtini odsad na raspolaganju ima dva time-outa za razliku od dosadašnjih tri u posljednje dvije minute. Ovime je FIBA željela spriječiti situaciju da se neizvjesna utakmica u završnici razvodni i izgubi svoj ritam i napetost.

Posljednje iz paketa FIBA-inih pravila u Hrvatskoj će se primjenjivati od ove sezone. Naime, ako napadačka ekipa uhvati napadački skok i općenito ima drugi napad bez da je obrambena momčad došla u posjed lopte, taj napad će odsad trajati 14 sekundi umjesto dosadašnjih 24. Ovo pravilo bi trebalo voditi ka ubrzanju i atraktivnosti košarke.

Razlika između ABA i A1 lige

Ono što je prošle sezone znalo zbuniti hrvatsku košarkašku javnost bila su različita pravila u ABA ligi u odnosu na hrvatsku A1 ligu. Pojašnjenja vezana za ovu temu također smo dobili na održanom sudačkom kampu.

Radović-Dožai

Naime, FIBA je krovna svjetska košarkaška organizacija koja propisuje pravila i koja određuje kako će se ona primjenjivati u nacionalnim savezima. S druge strane, Euroliga također igra po FIBA-inim pravilima, međutim, razlika je u tome što su klubovi, koji igraju Euroligu, udruženi u ULEB i dobili su pravo da preformuliraju neka pravila, to jest, naprave određene odmake. Egzaktan primjer je podbacivanja kod mrtve lopte, dok po FIBA-i posjed određuje strelica.

Euroliga je najjače seniorsko momčadsko natjecanje u Europi i ULEB mora voditi računa da se zadovolje kriteriji njezinih klubova, dok FIBA, s druge strane, mora voditi računa da se zadovolje, primjerice, i afrička i australska nacionalna natjecanja te natjecanja nižih kategorija i ženske konkurencije.

Gdje su hrvatski klubovi u ovoj priči? ABA kao član ULEB-a slijedi Euroligu i igra po pravilima Eurolige, a hrvatsko prvenstvo je FIBA-ino natjecanje i mi smo obavezni isključivo primjenjivati FIBA-ina pravila koja će se od ove sezone primjenjivati u svim natjecanjima u Hrvatskoj.

Ono što se iz svega ovoga može iščitati kao velika nelogičnost je da hrvatski klubovi koji igraju ABA ligu, a kasnije i hrvatsko prvenstvo, moraju u istoj sezoni igrati po različitim pravilima. Isto to vrijedi i za igrače i trenere koji tijekom sezone prijeđu iz kluba u A1 ligi u klub u ABA ligi i obrnuto.

Što se sudaca tiče, oni su tu da provode ono što se od njih traži i svojim angažmanom pridonesu napretku košarke kao sporta. Želimo im sreću i uspjeh u tome te da u novoj sezoni ostave isti dojam kakav su proteklih deset dana ostavili u Slavonskom Brodu. Pristupačan i otvoren…

Related Articles