Okupila se Hrvatska seniorska reprezentacija

Array

Reprezentacija Hrvatske okupila se danas u 14 sati u toplicama Sveti Martin gdje će se zadržati sljedećih devet dana. Prije dvadesetak minuta završila je press konferencija.

Reprezentativci Hrvatske okupili su se danas u 14 sati u hotelu Spa Golfer u toplicama Sveti Martin, a press konferencija bila je održana u sali za konferencije u samom hotelu. Pred novinare su tako izašli Ante Tomić, Bojan Bogdanović, Luka Žorić, Marko Tomas, Dario Šarić, Roko Ukić i izbornik Jasmin Repeša.

Kao što je poznato, reprezentaciji se nije priključio Rok Stipčević jer još uvijek nije zaliječio ozljedu gležnja, a nije se pojavio ni Dontaye Draper koji prema riječima izbornika, zbog lakšeg i jednostavnijeg puta i avionskih letova, stiže večeras.

Tomić na upit novinara što je to što će ovu reprezentaciju učiniti dobrim timom i dobrim kolektivom na EuroBasketu 2013, odgovara: “Isto kao i u ostalim timovima, potrebna je jako dobra kemija, potrebno je u jako kratkom periodu napraviti jako dobar posao što se tiče priprema, što se tiče kemije u momčadi i to je šansa za napraviti dobar rezultat. Svi se znamo jako dobro, igrali smo zajedno što u klubovima, što u reprezentaciji. Atmosfera će biti dobra, to je sigurno, a vidjet ćemo za dalje.“

Kakva su vaša očekivanja?

“Velika! I na klupskom planu i na reprezentativnom uvijek su velika, sad, drugo je šta su moja očekivanja, a šta je možda realno stanje reprezentacije. Tako da, vidjet ćemo.“

Borba za medalje?

“Nebi se upuštao u takva pitanja, nebi odgovorio na to.“

Sljedeći je na redu bio Tomas, a pitanje je bilo da li ova reprezentacija sastavljena od igrača iz domaćih i snažnih Europskih klubova konačno može do medalje na jednom većem natjecanju?

“Imali smo mi kombinacije i sa NBA igračima, te Hrvatskim igračima i ovima koji igraju u Europi pa nismo napravili rezultat. Mislim da imamo jako dobru ekipu, popunjenu na svim mjestima, ali eto, na nama je i na stručnom stožeru da probamo to uklopiti i probati se čim bolje pripremiti. Imamo manje više dosta vremena. 40 dana je puno i ja se nadam da ćemo, bez nekih obećanja, pružiti igru kakvu svi očekuju od nas.“

Europsko prvenstvo igra se tu kod nas u susjedstvu, koliko se očekuje podrške od navijača u kockastim dresovima?

“Očekujem ih puno više nego je to bilo na posljednjim natjecanjima po Španjolskoj, Turskoj, Litvi gdje smo zadnjih godina igrali. Nitko od nas nije nikad doživio punu dvoranu u nacionalnom dresu i ovo će biti dobra prilika, ali opet, ako nećemo pokazati dobru igru, ako nećemo pobjeđivat sigurno da neće biti ni ljudi na tribinama.“

Dopredsjednik HKS-a, Longin rekao je sljedeće:

“Ja Vas pozdravljam sve skupa, drago mi je da ste se odazvali u ovakvom broju. Evo koliko sam ja dugo ovdje zajedno sa mojim kolegama iz saveza, mislim da je ovo do sada vrlo popraćeno, vrlo je rijetko bilo ovako popraćeno kao ovaj put. Mi danas započinjemo sa pripremama za predstojeće prvenstvo i ponovo smo ovdje u Svetom Martinu.

“Mislim da ste i vi primjetili da je ovdje jedna izuzetno dobra i kvalitetna postava cijelog ovog hotela i ovo je prilika da se ja zahvalim našim domaćinima ujedno i našim sponzorima na suradnji ne samo ove selekcije, nego i ostalih selekcija koje odrađuju pripreme ovdje. Također, koristim ovu priliku da se zahvalim kapetanu i svim igračima koji su se odazvali na ove pripreme.

“Očekujemo kvalitetne pripreme, znamo da je to jedan ozbiljan posao. Trener je ovdje sa svojim stručnim timom, on će napraviti sve ono što treba i u to uopće ne treba sumnjati. Također Vam upućujem pozdrave od našeg predsjednika Danka Radića. On je izašao iz bolnice i nalazi se u Šibeniku u svojoj kući, dobro se osjeća i svi se skupa nadamo njegovom dobrom i brzom oporavku.” rekao je za kraj dopredsjednik Saveza, Longin.

Sljedeći je na red došao kapetan reprezentacije, Ukić koji je rekao što očekuje:

“Očekujem da ostanemo zdravi prije svega, do kraja priprema, da zajedno sa stručnim stožerom napravimo jednu pravu kemiju koja će nam pomoći da sve izguramo u jednom dobrom raspoloženju i da izgledamo dobro. Masu sam dobio pitanja o rezultatu. Od rezultata nemam nikakvih očekivanja. Imam želju, želju da mi sami budemo zadovoljni svojom prezentacijom, da mi budemo zadovoljni kako mi igramo, onda se imamo pravo nadati rezultatu. Puno stvari utječe na rezultat, ne samo kako mi igramo, tako da ukoliko mi budemo pravi i zadovoljni svojom igrom onda će sve to skupa dobro izgledati, sve će to biti jedna dobra priča. Samo o nama ovisi koliko ćemo truda i energije u sve to uložitii kako ćemo daleko stići.”

Na upit ako je spreman, Roko se nasmijao i odgovorio: “Ja sam rođen spreman!“

Na kraju, riječ je dobio Hrvatski izbornik, Repeša

“Ja vas pozdravljam, nadam se dobroj suradnji na cijelim ovim pripremama i prvenstvu. Ono što je najbitnije, da ostanemo svi zdravi, da napravimo pravu kemiju u momčadi koja će garantirati da će bukvalno biti svi za jednoga, jedan za sve i da je to preduvjet da uz sustav igre koji će biti neophodan da izgledamo kako bi svaki od vas ili svaki Hrvatski građanin htio da vidi svoju reprezentaciju da izgleda tako.
To je predpostavka za sve druge priče, to je predpostavka za napraviti nešto ozbiljnije, to je predpostavka za neki ozbiljniji rezultat i mislim da se moramo fokusirati već od danas, već od prvog treninga na to. Dobra kemija u momčadi, pozitivne poruke, dobar rad i dati svako od sebe ono što može da da.

Što je sa Stipčevićem?

“Stipčević je iz sezone izašao ozljeđen, možda je i on malo potcjenio tu svoju ozljedu. U rehabilitacijskom procesu je već dugo vremena.  Međutim to neide onom dinamikom kojom je on to očekivao i kojom smo svi očekivali. On nebi mogao započeti sa treninzima, a neznamo točno ni kada bi mogao. Rok će napraviti sve od sebe da se oporavi, koliko će uspijeti to ćemo vidjeti.”

Hoćete li zvati nekog drugog umjesto njega?

“Vidjet ćemo, ja u glavi imam nešto, međutim, nećemo žuriti i to ćemo još vidjeti. Ima nas dovoljno ovdje, 14, znači da možemo bez problema raditi dobar trening, da izostanak jednog igrača ne može ništa poremetiti. Što se tiče igrača, svi su došli, svi ste ih vidjeli. Da vam dam informaciju za Drapera, iz objektivnih okolnosti ja sam sugerirao da to bude dolazak večeras zato što je to nešto što je puno lakše putovanje njemu i jeftinije putovanje. Tako da se za jedan trening neće ništa bitno promjeniti, on je večeras ovdje. Dolazi s Turkish Airlinesom, a to je kompanija koja podržava košarku i ta je varijanta bila najbolja za nas.”

Na upit o mnogim izostancima u Slovenskoj i Španjolskoj reprezentaciji koje su sa nama u skupini, Repeša je odgovorio sljedeće: “To je timski sport i tko bude napravio bolju kemiju u momčadi, napraviti će bolji rezultat. Onaj tko bude bolje pripremljen i fizički i taktički imati će bolje pretpostavke za rezultat. Prema tome, jasno je da svaki izostanak bitnoga pojedinca je nedostatak za svaki tim, međutim život ide dalje i svaka selekcija bez obzira na izostanke imaju zaista visoku kvalitetu i jedan fond igrača koji je u stanju da dovedu te reprezentacije na vrlo visok nivo.”

Related Articles