Okupila se reprezentacija, slijede pripreme u Opatiji

U nedjelju 9. srpnja Sesarovi izabranici će se u Opatiji susresti sa Slovačkom. Tri dana kasnije, u srijedu 12. srpnja, Hrvatskoj će u Kranjskoj Gori protivnik biti Kina.

Hrvatska košarkaška reprezentacija okupila se u zagrebačkom hotelu Aristos odakle su se zaputili prema Opatiji gdje će se pripremati za nadolazeće pretkvalifikacije za EuroBasket 2025.

Izborniku Josipu Sesaru u Zagrebu se pridružilo 10 od 16 reprezentativaca, a ostatak igrača doći će izravno u Opatiju.

Okupljenima se prvi obratio izbornik:

Moram biti iskren i reći da sam jedva čekao ovo okupljanje i da krenemo s pripremama. Što se tiče spiska, čekali smo zbog potvrde nekih igrača tko može doći, tko ne može – to je razlog zašto je popis kasnije izašao. Jako sam zadovoljan i svi momci sa spiska su pozitivno reagirali. Nadam se da će to prenijeti i na parket. Želim pohvaliti igrače koji su tu i koji su se odazvali. U nijednom trenutku nisu postavili pitanje zašto, kako će to biti ili za neke beneficije. Ovi igrači će dati sve od sebe i idemo iz dana u dan. Što se tiče ovih igrača koji nisu tu, ne bih htio komentirati, imaju svoje razloge i ozljede.

22-godišnji Danko Branković iza sebe ima dobru sezonu na posudbi u dresu Mege, u ABA ligi je bio na prosjeku od 12.7 poena i šest skokova te je nagrađen novim ugovorom s minhenskim euroligašem.

Nakon duge sezone u klubu sam sada tu, u Megi je bilo dosta treninga i malo utakmica, tako da sada u mjesec dana 7 utakmica je odličan osjećaj. Što više utakmica, to bolje. Spremni smo za rad i pobjede te idemo maksimalno dati od sebe. Želim biti najbolji ja i dati najbolje od sebe, ne želim postati kao netko, nego jednostavno biti najbolji ja. A što se tiče utakmica – imamo prijateljsku sa Slovačkom, nadam se da ćemo to dobro iznijeti, Kina ne znam kakva je tako da ćemo vidjeti kako će to biti. Irska i Luksemburg – to se nadam svim pobjedama.

Za razliku od Brankovića, Lovro Gnjidić se ne može pohvaliti s dobrom sezonom nakon što su obojica napustili Cibonu. U svojoj prvoj ljubljanskoj sezoni Gnjidić se nije uspio nametnuti trenerima Golemcu i Aliloviću – prosjeci od 1.6 koševa i 1.5 asistencija daleko su ispod razine igrača od kojeg se očekivalo da će konačno riješiti bolnu poziciju playmakera u reprezentaciji.

Isto kao i Danko, veselim se što sam ovdje, idemo dati sve od sebe i idemo na pobjede. Hvala izborniku na pozivu, nakon ove sezone, tu se mogu dokazati i to je svima sada najbolja prilika.

Izbornik Sesar potom se osvrnuo na plan priprema. Naše reprezentativce čeka intenzivni ritam treninga kako bi spremni dočekali Luksemburg i Irsku.

Pripreme su koncipirane na način da imamo jedan duži trening i teretanu sa kondicijskim trenerom Mandirom. Radi se po programima koje nose od svojih kondicijskih trenera iz klubova. Što se tiče rada na parketu, to je trening od 3 sata u komadu gdje ćemo probati što više toga riješiti. Nemamo puno vremena, imamo tri prijateljske utakmice do 19.7. kada nam je prva službena. Trebamo to iskoristiti za taktičko uigravanje i vidjeti koje su vrline da bi momčad izgledala što bolje. Oni su profesionalci koji žive od košarke i tako ih doživljavam. Bitno mi je da se osjećaju ugodno u reprezentaciji i da možemo svi kada god treba komunicirati. Rano se počinje sa pripremama, mora se iskoristiti taj period treninga.

U predstojećem ciklusu reprezentacija će odigrati četiri utakmice, počevši s dva domaćinstva u Opatiji. U srijedu, 19. srpnja Hrvatska će ugostiti Irsku, a u subotu, 22. srpnja na redu je Luksemburg. Tjedan dana kasnije, 29. srpnja, slijedi utakmica u Dublinu, a 2. kolovoza u Luksemburgu.

U tom razdoblju Hrvatska će odigrati tri prijateljske utakmica. U nedjelju 9. srpnja Sesarovi izabranici će se u Opatiji susresti sa Slovačkom. Ova će utakmica biti zatvorena za javnost. Tri dana kasnije, u srijedu 12. srpnja, Hrvatskoj će u Kranjskoj Gori protivnik biti Kina. Priliku za vidjeti reprezentativce na djelu gledatelji će imati u subotu 15. srpnja kada će se Hrvatska u Opatiji još jednom ogledati s kineskom reprezentacijom.

Related Articles