Ovosezonski rekordi HT Premijer lige

Najviši rang hrvatske muške košarke od sezone 2017./2018. se zove HT Premijer liga. U nastavku donosimo za sada ostvarene rekorde i zanimljive činjenice


Pobjeda s najvećom koš razlikom – Split na gostovanju kod Jazina s visokih +52 (Zadrani su još bilježili plus 50 nedavno protiv Zagreba)

Pobjeda s najvećom koš razlikom kod kuće – Cibona protiv Jazina s visokih +43 (Cedevita i Škrljevo bilježili su pobjede od plus 42)

Najveći niz pobjeda – U ovoj kategoriji vodeće mjesto dijele Zadar i Cedevita po 12 pobjeda u nizu, Šibenik treći s 8 pobjeda zaredom.

Najveći niz poraza – Prvo mjesto dijele Ribola Kaštela i Jazine Arbanasi, također po 12 poraza zaredom

Zanimljivo, samo su dvije utakmice otišle u produžetak do sada, a Šibenik i Split upisali su pobjede nad Škrljevom i VROS Osijekom.


U statistici su ubrojani rezultati nakon 13 odigranih utakmica, a najviše poena postigli su Zadar i Cedevita (po 1152), dok je Cibona ubacila deset poena manje.

Najprecizinija momčad lige prema postotku šuta za dva jest Zadar sa 63% posto uspješnosti, a na drugom mjestu je Cibona 58,8% uspješnosti, dok treće mjesto drži Split s 58,5% uspješnosti.

Što se tiče dalekometne paljbe, odnosno postotka šuta za tri, tu prednjače Šibenčani s čak 40,7% uspješnosti, a na drugom mjestu je ponovno Cibona s 38,7%.

S linije slobodnih bacanja najbolji su Zadrani s 80,6% uspješnosti. Drugo mjesto drže Splićani sa 77% , dok se na trećem mjestu nalaze Šibenčani sa 76,8%.

Cedevita najviše “dodaje”, odnosno vode s 21,2 asistencijom po utakmici, a drugi su Cibosi koju su za nijansu slabiji s 20,1 asistencijom.

Cedevita vodi i u kategoriji skokovi gdje bilježi preko 38 skokova po utakmici. Prate ih Zadrani s 37 skokova, odnosno Splićani s 36 skokova po susretu.

Zadrani i Vitamini dijele prvo mjesto s uvjerljivo najviše ukradenih lopti, čak 10,1 po utakmici.

Najmanje koševa po utakmici postižu sinjski Alkari sa 69,1 poena i košarkaši kaštelanske Ribole sa 71,2 poena po utakmici.

Najgori izvođači slobodnih bacanja su košarkaši Jazina sa slabih 57%, dok ih u stopu prate igrači prethodno dvije navedene momčadi

Kaštelani šutiraju 28,7% trice, dok su u kategoriji uspješnosti šuta za dva najslabiji Sinjani s 48,2%


Na kraju, jedna zanimljiva činjenica.

Tri igrača imaju 100% šuta za tri. Jako malo šutiraju, ali su za sada precizni.

To su Petar Ogrizović (Zagreb), Leverenzel Booth (Alkar), Ivan Furlan (Škrljevo).