Petar Ćosić: Naši igrači su jako cijenjeni ovdje

Petar Ćosić već nekoliko sezona igra u Austriji, u dresu Vienna D.C. Timberwolvesa. Porazgovarali smo s Petrom o austrijskoj ligi, životu u dijaspori, a dodirnuli smo i neke teme poput reprezentacije i NBA lige….

Kako ti se sviđa igrati u austrijskoj ligi te kako ocjenjuješ ligu u usporedbi s hrvatskom ligom?

Austrijska košarka je ok, nije to neki nivo da je jako zahtjevan. Meni je ovdje super, ovo mi je peta sezona u istom klubu, živim u Beču, koji je fenomenalan grad, tako da se ne mogu žaliti. Teško mi je napraviti neku usporedbu, jer već dugo nisam u Hrvatskoj, ali naši igrači su jako cijenjeni ovdje. Mi znamo puno više o košarci nego oni ovdje. A usporedba klubova, to je tu negdje s našom Premijer ligom, bez Cedevite, Cibone i Zadra.

Koliko vidim, prošle sezone ste se plasirali u najjači rang austrijske košarke, koja očekivanja imaš od sezone?

Tako je, da, prošle sezone smo ušli u prvu ligu, ali smo već igrali kup utakmice s nekim ekipama prošlih godina i neke smo i dobili, tako da mislim da ćemo se moći nositi sa svima. Cilj je playoff sa što boljom pozicijom pa poslije kako bude. Treba odigrati utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje smo u odnosu na ostale, ali ja mislim da je to sve tu negdje. Ima par ekipa koje su na papiru dobre, ali to ne znači ništa dok to ne dokažu na terenu.

Da li se uvjeti u Austriji puno razlikuju od hrvatske lige? Misliš li da je bolje ili lošije?

Uvjeti se dosta razlikuju, pogotovo kad je plaćanje u pitanju. Ovdje se ne događa da plaća kasni, ili slično. Osim toga, dvorane su dobre i sve je dosta dobro organizirano. Dosta stvari je bolje ovdje, ali ima nekih i koje su lošije. Kad se pogleda sve, mislim da su ovdje bolji uvjeti za rad i trening, samo što se puno manje to koristi nego što bi to bilo da je tako i kod nas.

Što kažeš na nedavne rezultate hrvatske reprezentacije? Postoji li još šansa za plasman na SP?

Išao sam ovo ljeto gledati reprezentaciju u Trst, protiv Italije. Tada sam bio uvjeren da ćemo lako dobiti i ove dvije tekme. Ali to na kraju nije bio slučaj. Ja uvijek vjerujem, šanse su male, ali dok su tu, treba se boriti. Šteta bi bila da propustimo veliko natjecanje, a imamo strašnu reprezentaciju.

Pratiš li NBA košarku, ili više europsku? Što očekuješ od naših igrača u NBA ligi?

Pratim sve. Imam dosta slobodnog vremena. Očekujem dobru sezonu svih naših igrača. Kao što sam već rekao, imamo vrhunske igrače i uvjeren sam, ako dobiju priliku da će ju znati iskoristiti, jer i prošle sezone kada su dobili priliku igrati, dobro su znali to iskoristiti. Bogdanović i Šarić su u dobrom položaju u svojim klubovima, Hezonja je dobro igrao dok je dobivao minute, a tako i Zubac. Mislim da će ove godine i Žižić napokon dobiti više minuta, tako da očekujem dobre igre.

Zahvaljujemo Petru na razgovoru te mu želimo puno uspjeha u nadolazećoj sezoni.