HT Premijer liga: Nikad izjednačenije prvenstvo s naglaskom na razvoj mladih

HT Premijer liga počinje ovog vikenda. Novo izdanje elitnog hrvatskog košarkaškog natjecanja donosi nova uzbuđenja u nikad izjednačenijem prvenstvu. Cedevita se okrenula razvoju mladih snaga koje će povesti Slaven Rimac. Cibona, Zadar i Split su se prometnuli u favorite, barem što se tiče regularnog dijela sezone, ali na vrata ozbiljno “kucaju” momčadi poput Škrljeva, Zaboka, Gorice i drugih.


Vrijednosnice Osijek 

Osječke Brokere očekuju nastupi na tri fronta. Uz prvenstvo i Kup, Osječani sudjeluju u Alpe Adria Cupu. Složili su na Istoku solidan roster pa bi ostanak trebao biti neupitan. Iako startna prednost zbog činjenice da je momčad već u natjecateljskom ritmu zbog AAC-a (op.a Alpe Adria Cup), to može biti i dvosjekli mač što se na kraju osjetilo prošle sezone kada je Krstićeva družina više vremena provela na bolovanju nego na parketu. Uz malo sreće, na zdravstvenom biltenu, Osječani bi mogli i kandidirati za playoff.


Gorica

Sesarova prošlogodišnja momčad ostala je na okupu te je dobila par kvalitetnih premijerligaških dodataka (Kapusta, Zrnić). Radi se o ekipi koja posjeduje i individualnu kvalitetu te bi, sudeći po pripremnim ogledima, mogla bez problema izboriti minimalno doigravanje.


Hermes Analitica 

Analitičari su se vrlo kvalitetno ekipirali. Ivan Mileković, Antonio Vlaić, Ante Krapić i Roko Rogić pojačanja su su koja garantiraju solidnu košarku, što bi u konačnici trebalo rezultirati i s nekoliko pobjeda više u odnosu na lani pa bi i ostanak u Premijer ligi trebao biti realan.


Škrljevo

Iako su klub napustili neki stožerni igrači (Konjević, Perković), Rajkovićeva momčad je s inozemnim pojačanjima, odnosno povratnikom-pokajnikom Williamsom dobro započela sezonu (dvije pobjede u AAC-u). Nakon uspjeha s reprezentacijom ovog ljeta očekuje se igrački napredak mladog Josipa Barnjaka. Liga je vrlo izjednačena, no Zeleni bi mogli i ove sezone biti ugodno iznenađenje (ako se dobre partije družine sa Zapada više uopće mogu nazvati iznenađenjem), naročito ako se i novopridošli Corey Spence pokaže kao pojačanje.


Zabok

Momčad iz Zagorja ulazi u novo izdanje HT Premijer lige s visokim ambicijama. Chico Senior i ostatak uprave je izgleda kvalitetno posložio “kockice”. Radovčić, Tomas, Galić, Anzulović, Proleta, Šarac i Batur su i više nego respektabilna imena za ovaj rang natjecanja. Za očekivati je minimalno ulazak u doigravanje.


Šibenik

Kao i lani, mnogo je upitnika u momčadi s Baldekina. Dječji vrtić je prošle sezone bio apsolutni hit prvenstva. Dolaskom centara i uz afirmaciju mladih reprezentativaca (Nakić, Šarić, Gulin), momčad Mira Jurića bi ponovno mogla biti “crna mačka” lige. Pojačanjima u reketu su ambicije momčadi znatno narasle, a to se osjetilo i mini euforijom navijača te je u startu porasla prodaja godišnjih ulaznica.


Alkar

Sinjani su okupili pretežito domaću momčad (igrači koji su potekli iz Sinja i okolice). Očekivanja su ista kao i prethodnih godina a to je borba za opstanak. Dosta se očekuje od Markulina i ostalih povratnika (Kanaet, Šipić), kao i od američkog pojačanja (Jalen Brown). Prošle godine smo gledali i neke dramatične “obrate” poput slučaja Brajković i Proleta. Upravo se zbog toga uprava odlučila na potez davanja ključeva momčadi u ruke isključivo domaćim momcima.


Bosco

Novopečenog premijerligaša također očekuje borba za opstanak. Zagrepčani su doveli nekolicinu pojačanja (Palokaj, Ogrizović, Chavlovich, Šetka, Tešija, Gunjina, Primorac) pa se radi o jednoj potpuno novoj momčadi. Također valja spomenuti kako će svoje premijerligaške minute tražiti i mladi Antonio Jularić. Premda postoje, po imenima, snažniji rosteri, već smo se prijašnjih sezone uvjerili da u hrvatskom prvenstvu ne pobjeđuju uvijek favoriti.


Split

Sudeći prema nastupima u ABA 2 ligi Splićani bi mogli napokon napraviti korak naprijed. Premda su Žuti lani (kad su bili zdravi) odradili solidnu sezonu (moglo je bolje u ABA 2, ali su poprilično namučili Cedevitu u polufinalu doigravanja), iskorak je ponovno realnost. Vladimir Anzulović je složio “kadar po mjeri”. Mauro Veljačić, Maj Kovačević, Tomislav Gabrić i Amerikanci su se za sada pokazali u dobrom svjetlu. Zulin cilj svakako bi trebao biti izboriti što bolje “startno” mjesto pred doigravanje kako bi se eventualno došlo do prednosti domaćeg terena. U klubu su iskusniji za godinu dana igranja u regionalnom natjecanju pa bi se ovog puta mogle izbjeći i neke ozljede. Split nakon dugo vremena posjeduje i kvalitetu i dubinu rostera pa bi u nekim utakmicama domaćeg prvenstva priliku mogli češće dobivati i mladi talentirani igrači, redom reprezentativci koji su ne tako davno sudjelovali u “berbi medalja”.


Cibona

Vukovi su “hrabro pali” na otvaranju ABA lige. Pokazatelj je to da bi Cibosi mogli u ovoj sezoni napraviti, generalno, korak naprijed. Barem u rezultatskom smislu. U prvenstvu su izabranici Ivana Velića u većini utakmica favoriti (osim u Zadru, a možda i u Splitu), ali već smo se lani uvjerili da malog opuštanja ne smije biti (porazi od Šibenika, Hermesa, Škrljeva). U ovom tjednu je doveden i američki centar Jefferson koji se uz Raleyja-Rossa tek treba pokazati kao pojačanje. Mala je nepoznanica kakve će posljedice imati FIBA-ina blokada na nastupe stranih igrača. Dok je ABA liga “privatno” natjecanje, HT Premijer liga i HKS su odgovorni FIBA-i. Marko Ljubičić (koji je odigrao odlično u Beogradu) primjerice posjeduje “hrvatske papire” pa bi u slučaju sankcija zabranu nastupa imali samo Raley Ross i Jefferson. No, to je pitanje za druge košarkaške dužnosnike. Ne smije se ni zaboraviti na godinu iskusnijeg Karla Uljarevića kojeg očekuje mnogo rada i strpljenja kako bi napravio, barem regionalni, iskorak.


Cedevita B

Vitamini B imaju pred sobom jedan cilj, a to je afirmacija mladih igrača. Trener je jedan od najboljih za takve okolnosti, Slaven Rimac. Pripremne utakmice su pokazale da Cedevita u ovakvom izdanju nije favorit u svakom nadolazećem okršaju.

Pred trenerom je i jedan mini izazov koji se odnosi na slaganje kockica i hijerarhije u momčadi gdje se treba jasno usmjeriti na određene igrače koje se želi afirmirati jer svih 12 to ne mogu napraviti u ovoj sezoni.


Zadar

Dolazak velikog (u svakom smislu te riječi) Glena Davisa je uzburkao strasti i podigao euforiju u Krešinom gradu. Amerikanci se, kao i u Ciboni, tek moraju dokazati, a veliki je upitnik iznad Davisa i oko njegove tjelesne pripremljenosti. Sve u svemu, od Zadra se očekuje borba za sami vrh u prvenstvu i pohod na dugo očekivanu titulu.


Raspored 1. kola HT Premijer lige

Alkar – Zabok (7.10. u 19h)

Hermes Analitica – Split (6.10. u 18h)

Cedevita – VROS Osijek (7.10. u 12h) – TV Prijenos na Arena Sport

Adria Oil Škrljevo – Cibona (6.10. u 19h)

Šibenik – Gorica (6.10. u 17:30h) – TV Prijenos na HTV

Bosco – Zadar (9.10. u 18h)