Pod povećalom: Finalna serija, epizoda 1

Dvoboji Cibone i Zadra, u kojem god trenutku u sezoni bili na rasporedu, uvijek su izazivali posebnu pozornost hrvatske košarkaške javnosti. Naravno, radi se o naša dva najveća i najtrofejnija kluba te su njihovi dvoboji, uglavnom, ono najbolje što nam hrvatska klupska košarka može ponuditi.

A pred nama je finalna serija doigravanja za prvaka Hrvatske, u kojoj će Cibona tražiti svoj 18., a Zadar treći naslov. To će poći za rukom onoj momčadi koja na parketu bude uspješnija, sretnija i spretnija te prva uspije ostvariti tri pobjede. Prva epizoda je na rasporedu večeras s početkom u 20 sati u Košarkaškom centru „Dražen Petrović“.

Stoga, red je da u ovoj prvoj epizodi predstavimo neke od glavnih aktera čiji će dvoboji, vjerujemo, obilježiti ovo finale i zadovoljiti ukuse svih ljubitelja košarke. Što mislite tko ima jače adute?

Jerel Blassingame vs Ante Delaš

Jerel Blassingame, bez ikakve sumnje, najjača je karika Cibone. Ovaj američki razigravač nametnuo se kao vođa na parketu. Da je Cibona konačno pogodila sa stranim pojačanjem na poziciji razigravača, govori i činjenica da su već osigurali njegov ostanak pod Tornjem i u sljedećoj sezoni. Od njega kreću, a često i završavaju, napadi Cibone. On zabija (12.9 koševa) i asistira (5.1 asistencija) te je jedan od najzaslužniji za Cibonino finale. Hoće li biti i za naslov?

On je Ante Delaš, igrač „zadnje četvrtine“, igrač odluke, igrač koji dobiva utakmice.  Miran i radišan momak koji šuti i “trpa” trice gdje stigne. Ovaj 25-godišnji Splićanin mnogo puta je svojim dalekometnim šutevima dizao sa sjedalica navijače u zadarskom Višnjiku. Noću ga sigurno sanja i Cedevita, budući da ih je svojim koševima u prvoj polufinalnoj utakmici, vjerojatno, koštao finala. Može li zapapriti i Ciboni?

Marin Rozić vs Marko Ramljak

Kapetan i dobri duh Cibosa, Marin Rozić, najčvršći je stup obrane Vukova i njihov najjači adut u fazi obrane ovoga finala. Vrijedan je to i zahvalan igrač, kakvog bi svaki trener poželio imati u momčadi. Podrška mlađima, primjer starijima. Još ako uđe u seriju šuteva izvana…

Jedan od hrvatskih igrača koji je najviše napredovao ove sezone je Marko Ramljak. Ovaj mladi energični košarkaš Zadra u svakom je trenutku sposoban okrenuti utakmicu i donijeti prednost svojoj momčadi. S prosječnih 11.4 koševa i 5.1 skokova po utakmici u Ligi za prvaka jedan je od najzapaženijih na Zadrovom putu do finala.

Andrija Žižić vs Franko Kaštropil

Ono što je Blassingame za Cibonu na vanjskoj poziciji, to je Andrija Žižić pod obručem. Iskustvo, rutina i preciznost riječi su koje ga najbolje opisuju. Kad je gusto, kad ističe vrijeme za napad, dajte loptu Žiži. On će znati što s njom. Igra leđima velika je njegova snaga koja izluđuje protivničku obranu. Mogu li ga Zadrani zaustaviti?

Najprije u Splitu, pa u Ciboni, a zatim u Cedeviti tražio se i čekao svoju pravu priliku. Dok u Zadru jednostavno nije eksplodirao. Iza Franka Kaštropila je sezona karijere, u kojoj je bio vrlo važan kotačić u uspjehu Zadra. On je igrač velikog srca i pozitivne energije, kojom je vrlo brzo osvojio srca zadarskih navijača. Može li na krilima te energije Višnjik slaviti naslov prvaka?

Bit će to, sasvim sigurno, tvrda, napeta i neizvjesna serija do samog kraja, budući da obje ekipe svoju prednost vide u domaćem parketu. Ona momčad, koja prva ostvari break, biti će, nedvojbeno je, pred vratima raja.

Na kraju, poželimo sreću objema ekipama. Neka u fair i korektnoj borbi pobjedi bolji, a u vrućoj atmosferi na tribinama glasniji. Neka pobjednici budu i Cibona i Zadar, i Smogovci i Tornado. Jer tada će pobijediti – hrvatska košarka.