Poseban dan u Zadru s pobjedom kao finalnom željom

Array

Zanimljiv i poseban dan čeka Zadrane u subotu. Uz susret 10. kola ABA lige, nekoliko je događaja koji će obilježiti nadolazeći 24. studenoga 2012. godine. Osim čistog košarkaškog, igračkog aspekta, bit će zbog toga u tekstu koji slijedi i ponešto elemenata nevezanih konkretno za košarkašku igru. Nadamo se da svi košarkaški sladokusci najavu utakmice u tom stilu neće zamjeriti.

Povratak Tornada u punoj snazi

Vijest koja raduje je svakako povratak Tornada u pravom svijetlu, prvo kroz zagrijavanje atmosfere na gradskom Forumu od 13:00 sati čemu je povod dolazak generala Gotovine, a zatim i kroz snažnu i glasnu podršku igračima Zadra u 20:30. Termin povratak spominjemo ovaj put u kontekstu Tornada jer, ruku na srce, od domaće utakmice s Crvenom zvezdom, pod kupolom Krešinog doma kvalitetno i reputacije dostojno navijačko izdanje nismo uspjeli vidjeti.

Sigurno je, međutim, da želje, snage i volje za istinskom podrškom svome Zadru ipak postoji i da je u tom smislu kročenje pravim putem samo pitanje vremena, a sutrašnji dvoboj jedinstvena prilika.

Inicijativa “Zadarske dice”

Osim Tornada, inicijativu za povratkom Zadrana na tribine u izdanju kakvo samo Grad košarke može ostvariti, pokrenula je i skupina navijača koji su se odlučili predstaviti kao Zadarska dica. Ovim putem prenosimo njihov poziv na utakmicu.

Dragi ljubitelji Zadarske košarke!

Još jedanput vas pozivamo da nam se pridružite na utakmici 10. kola u kojem se sastaju naša voljena ekipa KK Zadar i makedonski MZT. Želimo pokazati da mi Zadrani nismo zaboravili navijati i da smo još uvijek najbolji košarkaški navijači. Za Zadar se ne govori bez razloga da je grad košarke i moramo to opravdati. Moramo stati opet svi kao jedan i pomoći našim momcima koji se bore na parketu. Dođimo pozdraviti našeg bivšeg kapetana Todora Gečevskoga i neka on vidi da je Zadar isti onaj kakav je bia kad je on u klub tek došao. Zato zapivajmo svi zajedno: Mi smo Zadrani, Zadar je naš!

Zadarska dica

“Todore, Todore, Todore…”

Nakon pune tri sezone (četvrta u tijeku, op.a.), sutra se na zadarski košarkaški teren vraća Todor Gečevski. Puno je epiteta kojima se može opisati ovaj makedonski centar, no svi u gradu ga pamte kao srčanog borca za plavo-bilu boju, odličnog šutera za tri poena s obzirom na svoju visinu, jedinog stranca koji je imao čast biti kapetan Zadra i kao osobu kojoj je Zadar kao grad i klub, a time i njegovi navijači, prirastao srcu, te ga od tog vitalnog organa ništa ne može i neće odvojiti.

Kaže to i sam Todor, igrač koji je u zadarskom dresu proveo pet godina i u to vrijeme osvojio dva državna prvenstava i tri kupa Krešimira Čosića, a u svim tim podvizima nerijetko bio i najbolji igrač.

Svoje je najbolje igračke godine dao Zadru, a u razgovoru za Zadarski list izjavio je kako će mu protiv svog bivšeg kluba zasigurno biti čudno igrati, premda ga izlazak pred njemu poznatu publiku veseli. Isto tako, istaknuo je kako će kao i uvijek za svoj trenutni klub dati sve od sebe, bez obzira tko stoji na drugoj strani. Sigurno je kako će njegov boravak na parketu od prvog izlaska iz svlačionice biti prožet emocijama i lijepim gestama punim respekta s više strana – igračeve, klupske i navijačke.

Tornado Zadar

Nekonzistentnost momčadi Zadra kao mana

Približimo se sada malo više konkretnim i aktualnim stvarima vezanim za klubove. Zadar se trenutno nalazi na prilično nezavidnom predzadnjem mjestu tablice, s omjerom pobjeda i poraza 3-6.

Karakter momčadi iznjedrio je kroz devet kola nekonzistentnost kao osobinu, gdje su se porazi i pobjede gotovo istim ritmom izmjenjivali iz kola u kolo, odnosno u posljednjih pet susreta to i jest bio slučaj. Momčad je mlada i takva situacija s rezultatskom dosljednošću razumljiva je, no ipak ostaje činjenica kako se dosta zadarskih navijača ne može oteti dojmu da se ipak rezultatski moglo bolje stajati nakon perioda koji se nalazi iza nas. Jedno mjesto od zadnje pozicije zasigurno nije ono što može zadovoljiti publiku u potpunosti, bez obzira na borbenu igru i žar koji je prisutan na svakoj Zadrovoj utakmici.

Može li trener Ante Nazor ispraviti određene stvari u igri, ostvariti niz od bar dvije pobjede i time dovesti Zadar na sigurnije mjesto ljestvice, ostaje za vidjeti.

Neiskorišten potencijal

Sagledamo li specifične igračke učinke, u oči upada učinak Romea Travisa u zadnja dva susreta. Pogotovo se ističe njegov doprinos u zadnjem dvoboju koji je Zadar izgubio u Podgorici, gdje se Budućnost rutinski obračunala s Nazorovom momčadi.

Degresivno kretanje Travisove minutaže obilježilo je zadnje tri utakmice, pa je tako u Crnoj Gori Romeo na terenu proveo tek mizernih 18 minuta i postigao devet poena. Premalo je to vremena na parketu za igrača koji je trenutno prvi strijelac regionalne lige i jedan od najboljih igrača lige općenito. Dokazao se svojim igrama kroz većinu dvoboja i često vodio momčad k pobjedi, pa njegovo uključivanje u igru s više minutaže i sukladno tome priželjkivani efikasniji učinak jesu ono što svi očekuju u narednim susretima, počevši s onim u subotu.

Osim njega, treba spomenuti i Gorana Vrbanca, čiji se pravi doprinos u kontinuitetu još uvijek čeka. Zadnje dvije utakmice pokazale su da bi on mogao biti na tom tragu, pa njegove beskompromisne šuterske večeri u sljedećim kolima moguće postanu standard, jer ipak je Riječanin u više navrata kroz prošlost dao do znanja da može i zna jako dobro igrati košarku.

Ono što veseli jest dobra forma Joze Brkića što se poentiranja tiče. Možda će nekima zvučati smiješno, ali s obzirom na minutažu koju dobiva Jozo je prilično efikasan, čemu u prilog govori statistika zadnjeg kola, koja spominje 14 njegovih koševa za tek 16 minuta provedenih u igri. Vidljivo je bilo kod hercegovačkog centra i ranije, primjerice u susretu s Cibonom kada je za 20 minuta na parketu zabio 12 poena, kako dobivenu priliku može iskoristiti. Samo mu je treba pružiti.

Uz njega se na centarskoj poziciji nalazi Franko Kaštropil, koji zadnje susrete također igra na solidnoj razini, pa se čini kako, uz još uvijek nedovoljan učinak Ivanova, Zadar ostaje isključivo na opisana dva igrača kao uporištima pod košem.

Što se ostalih igrača tiče, ostaje dojam kako većina njih može pružiti više. Ive Ivanov, Ivan Batur, Toni Prostran, Marko Ramljak i Ante Delaš igrači su koji su kroz ranije sezone već pokazali da mogu puno dati Zadru, što u napadačkom, što u obrambenom dijelu i sigurno je kako oni mogu puno više doprinijeti i biti važan kotačić u mašineriji koja vuče Zadar do pobjeda.

Preostali članovi ekipe (oni koji su imali konkretniju minutažu) – Bariša Krasić, Ivan Mikulić, Šime Olivari te Chaison Allen pravilnim korištenjem u igri također mogu dati svoj maksimum koji još nisu dostigli, pogotovo američki razigravač Allen, koji je nakon uvodnog lutanja ipak demonstrirao solidnu igru kroz nekoliko utakmica.

Zadar je favorit

Ostvari li se dosezanje punog potencijala koje je spomenuto, uz pravu zadarsku atmosferu kao dodatni impuls, ne bi Zadar trebao imati previše problema protiv MZT-a koji se nalazi dvije pozicije iznad, uz jednu pobjedu više.

Morat će zadarski igrači pripaziti na krilnog centra Gjorgija Čekovskog koji je zadnje dvije utakmice odigrao poprilično dobro, a osim toga prijetit će šuter Damjan Stojanovski, kao i zasigurno Todor Gečevski te Amerikanac Cade Davis, premda potonji nije oduševio u zadnja dva susreta.

Gečevski je najavio kako će se on i suigrači najviše morati pribojavati zadarskog kontranapada, agresivnosti, trke i skoka u napadu. Od igrača ističe Zadrove Amerikance Allena i Travisa, kao i Vrbanca uzimajući u obzir njegov dobar šut. Svjestan je kako Zadar dobro igra na domaćem terneu i kako MZT pritom nema ništa izgubiti.

Sve u svemu, Zadar se zasigurno nada pobjedi, uz koju treba pokazati i ispravan nivo igre kao pokazatelj za buduće susrete, dok MZT hrabro ulazi u dvoboj, bez puno kalkulacija.

Kratak osvrt treba dati i na tretman koji KK Zadar trenutno doživljava, a tiče se prijenosa klupskih utakmica od strane televizijskog programa ArenaSport. Naime, uključujući nadolazeći susret ABA lige, Zadar već četvrto kolo za redom biva izostavljen iz programa navedenog TV programa kao klub čiji se susret prenosi uživo. Poslavši upit na službeni mail, kao odgovor dobivena je izjava o tome kako se prenose samo najaktualniji susreti. Međutim, na dodatno pitanje o tome zašto se događa da Zadar nije “aktualan” već četiri kola, odgovor nije dobiven.

Podsjetimo, Zadar je u zadnja tri kola igrao protiv klubova od kojih se dva (Cedevita i Igokea) nalaze na vrhu tablice i čine dio skupine favorita za četiri najbolje momčadi lige. Ukoliko dvoboj s tim klubovima nije aktualan, bez obzira na činjenicu da je izostavljanje jednog kluba iz programa na period od četiri utakmice pomalo degutantno i bezobrazno, nije nam jasno što jest. Preraste li niz od četiri utakmice čak i duži, postat će očito kako je riječ o diskriminaciji, a na kojoj osnovi, tek treba saznati.

Related Articles