Praznik košarke na Stoji

Array

Proteklog vikenda u dvorani OŠ Stoja u Puli održao se iznimno jak turnir za dječake (2006. godište i mlađi) kojim je nakon prošlotjednog turnira za predkadete završio 2. međunarodni Stoja Cup.

Na turniru su sudjelovali KK Zadar, KK Cibona, KOŠ Primorska (KP), KK FSV (Ri), KK Kastav i domaćin KK Stoja.

U kvalitetnim, zanimljivim, uzbudljivim i neizvjesnim utakmicama uživalo je 100-njak gledatelja što je za ovu razinu natjecanja iznimno velika brojka. Pobjednik turnira bio je KK Zadar koji je svojim igrama opravdao parolu da je „Bog stvorija čovika, a Zadar košarku“.

Turnir po grupama započeo je u 10 sati utakmicama Stoje i FSV-a te Zadra i Kastva. U direktnom srazu dviju najjačih ekipa trenutno u regiji, pobjedio je domaćin Stoja rezultatom 61:35. Razlika na terenu nije bila toliko velika koliko sam rezultat pokazuje jer su Riječani tijekom cijelog prvog poluvremena dobro parirali domaćinima. U drugom poluvremenu ponestalo im  je koncentracije i snage pa su domaćini agresivnom igrom napravili i zadržali veliku prednost do kraja. Kod Stoje izrazito raspoloženi su bili Mlatac(15), Puniš(10) i Cetina(9) dok je kod FSV-a najbolji pojedinac bio Zatezalo(19). Na drugom terenu fizički nadmoćniji Zadar je imao puno lakši zadatak sa dječacima Kastva koji nisu mogli odgovoriti na sjajnu igru, uz Cedevitu, najboljoj ekipi u Hrvatskoj. Snaga Zadra je u timskoj igri što pokazuje i lista strijelaca u kojoj je svaki od 12-orice igrača postigao pogodak.

U druge dvije utakmice susreli su se KK FSV i KK Cibona te KK Kastav i KOŠ Primorska. Agresivnom i inteligentnom igrom Žarkovića(24) Cibona je pobjedila FSV 56:30. U ekipi FSV-a opet je najviše pokazao Zatezalo sa 22 postignuta koša i dvije trice. Na drugom djelu parketa Koprani su organiziranom i čvrstom igrom pobjedili ekipu Kastva 51:31. Ponajbolji igrači Kopra bili su Tuhčić (14) i Bogatin (10) dok je kod Kastva najefikasniji bio Belanić(8), a standardni su bili Tićak i Obradović.

U trećim odlučujućim susretima koji su direktno odlučivali za koje će se medalje boriti dječaci, susreli su se KK Stoja i KK Cibona te KK Zadar i KOŠ Primorska. Zadar je i dalje bio nedodirljiv te je sa 72:25 pobjedio mlade Slovence dok je utakmica između Stoje i Cibone bila neizvjesna do zadnje minute. Ivančić(12), Mlatac(20) i Cetina(14) sjajno su se suprostavili dječacima Cibone, ali nisu imali podršku ostatka ekipe da savladaju kvalitetnog protivnika koji je opet bio predvođen sjajnim Žarkovićem(18), ali i ostalim djelom ekipe. Na kraju, u borbenoj i uzbudljivoj završnici pobjeda je otišla na stranu Cibone koja se pokazala iskusnija u ovako stresnim završnicama te je pobjedila sa minimalnih 57:51.

U utakmici za 3. mjesto susreli su se stari znanci i prijatelji KOŠ Primorska i domaćin Stoja u kojoj je još jedna napeta završnica otišla na stranu Koprana. Tijekom cijele utakmice ekipe su se izmjenjivale u vodstvu da bi na kraju snalažljivija koparska ekipa 10 sekundi prije kraja uzela pobjedu i medalju rezultatom 55:54. Ponajbolji u redovima Stoje bili su Roko Cetina sa 20 koševa i Vito Mlatac sa 13 koševa dok su Kopar predvodili Grabar(15) i Vincek(11).

U velikom finalu imali smo prilike gledati utakmicu kakve se u našim dvoranama rijetko viđaju, a sve zahvaljujući izvrsnim ekipama Zadra i Cibone. Timski rad i disciplinirana igra u obrani te brza tranzicija i razrađena napadačka igra velike su odlike zadarske škole košarke, jedne od ponajboljih u Europi, pa Cibosi nisu imali velike šanse u posljednjoj utakmici turnira. Uigrani trio Ružić (17), Perković (10) i Skelin (11) bio je prejak za odličnu ekipu Cibone koju je iznova predvodio izvanredni playmaker Nino Žarković (19).

Related Articles