Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Predstava je završena, na redu je spektakl!

  Predstava je završena, odigralo se ono što se odigrati moralo. Sprčkalo na brzinu, u dva mjeseca, tek toliko da se odigra. Jer, još prije prvog kola Lige za prvaka, odgovor na pitanje „Tko će igrati u finalu prvenstva Hrvatske?“ glasio je: Cedevita i Cibona. Neizvjesna je bila samo startna pozicija. To je tako, to je realno, takav je danas odnos snaga i kvalitete u hrvatskoj ligi. Bez favoriziranja i podcjenjivanja ikoga na hrvatskoj košarkaškoj sceni.

  - Advertisement -

  Zadar je malo zakuhao, bez snage da značajnije poremeti stanje stvari. Uostalom, Zadar je ostvario cilj, ostao i osigurao ABA ligu i sljedeće sezone. I to je sve što će se pamtiti po završetku ovogodišnjeg dvomjesečnog izdanja prvenstva Hrvatske. Iako, ne bi trebalo samo to. Jolly je bio polufinalist, „mali“ Alkar drugu godinu zaredom u Ligi za prvaka, kao i Kvarner. Zagreb je finalist kupa, a dojučerašnji drugoligaš Šibenik se, u premijernoj sezoni A1 lige, lansirao direktno u najelitnije društvo. Zapamtimo to, jer zadatak da poredamo momčadi od 4. do 8. mjesta iz prošle sezone, teško bismo znali riješiti.

  Sve nam to govori da je dvomjesečno izdanje prvenstva Hrvatske danas jedna predstava koja zadovoljava formu. Ništa više i ništa manje. I tako iz godine u godinu. U miru i tišini. Možda i u prevelikoj tišini. Jer, njihov glas se nije čuo. Pa su se potrudili da se čuje. I uzburkali su strasti. Da se i za njih čuje. Inače, to nije to.

  Finale Cedevita – Cibona trebalo se igrati u subotu. No nije. A da neće, odluka je pala samo dva dana ranije. U četvrtak. Radi „regularnosti natjecanja“ i „istih uvjeta za sve“. Cibona se u Zadru plasirala u finale dan kasnije od Cedevite u Šibeniku. Prema tome, procijenilo se da joj treba i dan više odmora.

  Doduše, nekako je neshvatljivo da će pobjedniku ABA lige i budućoj euroligaškoj momčadi, u trenutku kada je najteži dio sezone iza nje, nešto značiti dodatan dan odmora od hrvatske lige. Ako ćemo mak na konac, od Šibenika do Zadra prema Zagrebu ima 90 kilometara vožnje pa bi prema tome i Cedeviti trebao kompromis pri određivanju termina odigravanja finala. Na kraju, oni odgovorni, koji nisu predvidjeli ovakav rasplet situacije i još jednom nisu odradili svoj posao, pronašli su Solomonsko rješenje i sve prebacili za utorak.

  Još nikakvih problema možda ne bi ni bilo, a onda se ni oni ne bi gurnuli u prvi plan, bar na ovakav način, da Cedevita nije za subotu u 20:30 sati dogovorila nastupe plesača, pjevača, light show, dolazak juniorske momčadi i proslavu naslova juniorskih prvaka. Jednom riječju, spektakl. Ne sjećamo se kada je na takav način ijedan drugi hrvatski klub promovirao košarku i finale prvenstva Hrvatske. I kad je domaće utakmice igrao u Otočcu i Vukovaru. Da, objektivni smo, to treba javno podržati. I istaknuti kao primjer ostalima. Da ne bi bilo uzaludno.

  Košarka, košarka i samo košarka…

  A sada, zaboravimo sve ovo ili bar stavimo na stranu. I nadajmo se da se njihov glas više neće čuti. Bar do podjele odličja. Kada više neće biti bitno. Okrenimo se košarci i samo košarci. Imamo razloga za to.

  Imamo pobjednika i finalista ABA lige, imamo dvije euroligaške momčadi, imamo najboljeg trenera ABA lige na jednoj i hrvatskog izbornika na drugoj klupi. Stoga, želimo čuti što oni imaju reći. Prednost domaćinu:

  „Volio bih da to bude dobra serija, onakva kakvu publika zaslužuje. Sve utakmice koje smo dosad igrali s Cibonom su nosile jednu tenziju, možda malo i prenaglašenu, tako da bih volio da bude sve dobro, kako treba i neka pobijedi bolji“, rekao je trener Cedevite Jasmin Repeša.

  I Repeša nije mogao izbjeći pitanje o odgodi finalne serije. No, hrvatski izbornik se ne zamara previše onime na što ne može utjecati.

  „Ne znam hoće li to biti na štetu nas ili Cibone. Teško je reći. Sigurno da je neobično da je toliko duga odgoda. No, ja nikada nemam problem. Ako imam problem koji mogu riješiti, nemam problem, a ako imam problem na koji ne mogu utjecati, opet nemam nikakav problem.“

  Cedevita i Cibona sastali su se čak šest puta ove sezone. Rezultat 3:3. Cedevita je slavila u domaćim natjecanjima, dok je Cibona uzdignutih ruku izlazila nakon dvoboja u ABA ligi. Finalna serija PH na tri dobivene utakmice znači da će zbroj međusobnih susreta ovih dviju momčadi na kraju sezone biti najmanje devet. Teško da nekoga ovdje možemo proglasiti favoritom i dati mu određenu prednost. S tom konstatacijom složio se i sam Repeša:

  „Ne vidim neke favorite. Mislim da domaći teren ne donosi ništa, posebno ako se gledaju rezultati koji su napravljeni ove sezone. Oni su nas dobili jednom doma, a jednom u Domu sportova, dok smo mi njih dobili dva puta pod Tornjem, a jednom kod kuće. Mislim da su u svakoj finalnoj seriji bitni mentalna čvrstoća, odlučnost, odgovornost, disciplina i timski duh. To su stvari koje se moraju imati u finalnoj seriji ako se želi osvojiti trofej.“

  S druge strane, trener Cibone Slaven Rimac u najavi utakmice je rekao:

  „Konačno je na redu finalna serija. U našoj ekipi svi s nestrpljenjem očekujemo početak. Nadam se da će obje ekipe biti raspoložene za dobre utakmice kako bi svi ljubitelji košarke uživali u finalnoj seriji. Što se ozljeda tiče, Martin Junaković nije u najboljem stanju dok su svi ostali više-manje u redu.“

  „Cedevita je u prednosti radi šire rotacije no umor nije presudan u ovakvim utakmicama. Kad se igra za trofej igrači su motiviraniji. Fokusirani smo na finalnu seriju i želimo sezonu završiti na najbolji način.“

  I na kraju… Hrvatski reprezentativac, najveća nada hrvatske košarke, najbolji mladi igrač Europe i najkorisniji pojedinac regionalne lige vjerojatno igra posljednju finalnu seriju u Hrvatskoj. Uživajmo dok možemo.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE