Predstavljanje Hrvatica u inozemstvu: Ana Lelas

Array

Hrvatska reprezentativka Ana Lelas i ove sezone nastupa za francuski Montpellier.

Njena ekipa se trenutno nalazi na prvom mjestu na tablici s 15 pobjeda i 2 poraza, a Ana bilježi brojke od 9.4 poena, 4.2 skokova i 1.8 asistencija po susretu. Nakon odigranog kup susreta u kojem je Montpellier slavio sa 101:55 nad Laveyronom, Ana je za Crošarku odgovorila na par pitanja:

Za sami početak razgovora osvrnula se na proteklu godinu.

“Jako intenzivna i zanimljiva godina. Klupsku sezonu sam završila u Montpellieru na drugom mjestu u prvenstvu i Euroligi smo ušli među šesnaest tako da je sezona bila poprilično dobra. Nakon prvenstva krenulo se s pripremama reprezentacije i jedan jedini cilj je bio da odemo na Olimpijske igre ali prije toga smo morali odraditi kvalifikacije u Turskoj.”

Sve to nije prošlo nezapaženo od strane sportskih novinara.

“U međuvremenu dobila sam nagradu za najbolju košarkašicu sezone sto mi je bila izuzetna čast jer već godinama ima igračica koje igraju van Hrvatske i imaju dobre sezone ali kao da se izbor fokusira na Hrvatsku tako da mi je ova nagrada posebno draga jer je potvrda da se prati i cijeni rad cura koje igraju van Hrvatske!”

Za kraj osvrta na prošlu godinu nadodala je

“Ja bih 2012. godinu zaključila s ostvarenjem sna svakog sportaša, odlaskom na Olimpijske Igre u London. Uvijek će ostat žal da smo mogle više napraviti, i meni osobno to teško pada, ali ako budemo imale priliku sudjelovati na sljedećim OI u Riu mislim da će to biti test da pokažemo jesmo li naučili na svojim greškama. Cjelokupno 2012. godina je za mene bila jedna od boljih godina u mojoj karijeri.”

Nakon osvrta na prošlu godinu upitali smo je da nam kaže nešto više o ekipi Montpellierea.

“Ovo je već treća godina da igram za Montpellier. I svake godine naše ambicije su rasle, prve godine došli smo do polufinala i osvojili Francuski kup, drugu godinu izgubili u finalu, i evo nadam se da će biti treća sreća najveća i da ćemo ove godine uzeti prvenstvo. Trenutno smo prvi u prvenstvu, ali Francusko prvenstvo je jako, tako da svatko svakoga može pobijediti, tako da do kraja prvenstva trebamo odigrat pametno i zadržat vodeću poziciju koja nam daje prednost domaćinstva u polufinalu i finalu!”

A pošto se nalaze na prvom mjestu na tablici jasno je da su ambicije kluba velike.

“Trenutno smo u maloj krizi ja bi rekla, malo nas je ispadanje iz Fiba Cupa prije vremena poremetilo i već par utakmica ne igramo kako smo igrali prvi dio sezone, ali normalno je da svaka ekipa ima uspone i padove. Nadam se samo da nas ovaj pad priprema za uspon na kraju sezone, ali trenutno najvažnije je ostati na prvoj poziciji, jer prednost domaćeg terena igra veliku ulogu u doigravanju a pogotovo u finalu. Pogotovo jer Bourges igra najbolje na kraju sezone zato treba bit vrlo oprezan i ne propustit priliku da završimo prve.”

O zadovoljstvu sa svojom igrom u prvenstvu je rekla.

“Mislim da ni jedan igrač ili igračica nije nikad potpuno zadovoljan igrom, pa tako ni ja. Niti mislim da treba biti zadovoljan jer onda gubimo motiv da napredujemo, ali određena doza zadovoljstva postoji, ali znam da mogu još bolje. Nekad ovisi o vama, nekad o treneru, rotaciji, konkurenciji, ali to je dio sporta pogotovo kad igrate u ekipi koja ima deset igrača. Ali ponosna sam da smo trenutno prve u Francuskoj i nadam se da ćemo uzeti naslov s Montpellierom i upisati naše ime u povijest kluba.”

I za kraj razgovora naša reprezentativka je iznijela njena očekivanja za 2013. godinu.

“Ja se nadam da će 2013. godina biti bolja od protekle, iako je teško tražiti nešto više od Olimpijskih Igara, ali mislim da je ova generacija otvorila novu stranicu u povijesti ženske košarke, pokazala je da bez obzira koliko je teška situacija kod nas, liga je slabija nego prije, manje se ulaze u žensku košarku, uvjeti treniranja su slabiji.”

“Ali ipak te cure imaju želje i volje trenirati i napredovati, mislim da zaslužujemo veću potporu, i da s ovom ekipom koju imamo (kombinacija mladosti i iskustva) možemo napravit korak više, tako da već ovo ljeto ćemo imat priliku da na Europskom prvenstvu u Francuskoj nastavimo s dobrim rezultatima, jer mislim da nam je to falilo svih ovih godina, kontinuitet na velikim natjecanjima. Ja bi osobno bila prezadovoljna da ponovimo rezultat od prošlog EP, ili čak i bolje i tako se kvalificiramo za svjetsko prvenstvo!”

“A što se tiče drugih očekivanja, najbitnije mi je zdravlje moje obitelji, mene i mojih bližnjih, a za sve ostalo se čovjek uvijek može pobrinut u životu.”

Ani želimo puno sreće i da nastavi sa dobrim igrama kako u dresu Montpellierea tako i u reprezentaciji.

Related Articles