Predstavljanje Hrvatica u inozemstvu: Iva Ciglar

Array

Nakon najuspješnije sezone u njenoj karijeri, hrvatska reprezentativka Iva Ciglar je iz mađarskog Gyora prešla u francuski Perpignan. Nakon uvodnih šest kola ekipa se nalazi na šestom mjestu s četiri pobjede i dva poraza.

Iva je za Crošarku dala kratki osvrt na dosadašnji dio prvenstva.

Nakon Mađarske, evo te sada u Francuskoj. Jesi li se naviknula na novu sredinu?

Naviknula sam se već mijenjati sredine iz godine u godinu tako da je privikavanje ovdje bilo prilično jednostavno.

Je li proces prilagođavanja novoj sredini bio težak?

Sam proces nije bio jako težak jer su mama i tata tu maksimalno pomogli. Mama je bila prva dva tjedna sa mnom i olakšala proces, jer je prvi tjedan uvijek najnaporniji. A onda su  oboje opet došli za jedan vikend da pogledaju utakmicu

Kako gura Perpignan u prvenstvu?

Za sada imamo četiri pobjede i dva poraza  što je jako dobro za ekipu koja prvi puta u povijesti kluba igra prvu diviziju u Francuskoj.

Jesi li zadovoljna svojim statusom u klubu i učinkom?

Jako sam zadovoljna statusom, trener i cure imaju maksimalno povjerenje u mene, a učinkom nisam  toliko jer znam da mogu bolje.

Kakva je po tebi košarka u Francuskoj?

U  Francuskoj za razliku od Mađarske je svaka utakmica neizvjesna. U svaku utakmicu se ulazi maksimalno pripremljen. Francuska je poznata kao liga gdje se iznenađenja događaju jako često, i nitko nije siguran da će pobijediti bilo koju utakmicu ako nije maksimalno koncentriran na zadatke. Igra se poprilično grubo i inzistira se jako na detaljima.

Parlez-vous francais?

Za sada znam jako malo ali nadam se da će se to uskoro promijeniti jer su nam u klubu organizirali lekcije francuskog jezika jednom tjedno. Uvijek sam se trudila naučiti jezik gdje god sam bila. Mislim da je to jako bitno za klub. U Perpignanu jako puno ljudi priča španjolski koji znam jako dobro tako da je komunikacija s navijačima utoliko lakša. Ali nadam se da ću kroz koji mjesec moći komunicirati s njima na francuskom.

Koji su tvoji ciljevi za ovu sezonu?

Ekipni ciljevi su jednostavni, pobijediti na što vise utakmica. Ovo je prva godina klubu u prvoj diviziji tako da nikakvi konkretni ciljevi nisu postavljeni pred nas. A osobni ciljevi su da se izgradim još više kao igrač i lider. Kako igramo samo jednom tjedno ima jako puno prostora za individualan rad u čemu uživam i to se nadam maksimalno iskoristiti.

Related Articles