Predstavljanje: Mario Petrić, najmlađi kapetan u BiH

Array

Mario Petrić rođen je 19. rujna 1994. godine i prošao je sve omladinske kategorije mostarskog Zrinjskog. Već je kapetan HKK Zrinjski, a i najmlađi je vođa ekipe u košarkaškoj Ligi 12 BiH.

Ove sezone Mario dobiva sve veću minutažu, a trener Nedjeljko Zelenika ima puno povjerenje u ovoga mladog igrača. Petrić može igrati na mjestu organizatora igre i na dvici.

U narednom intervjuu predstaviti ćemo vam mladog talentiranog igrača koji ima sve preduvjete za uspjeh.

Gdje su počeli tvoji prvi košarkaški koraci?

“Moji prvi košarkaški koraci počeli su u Zrinjskom prije 11 godina. Prošao sam sve omladinske kategorije od pionira, preko kadeta i juniora, pa evo danas sve do seniora.”

Tko je bio najbolji trener koji te je trenirao i zašto?

“Treniralo me stvarno dosta trenera, i od svakog sam dosta naučio, ali ako bih morao nekog posebno istaknuti bio bi to Miran Pehar koji me je trenirao u kadetima i juniorima, te bi mu se posebno zahvalio jer je bio uz mene kad sam se ozlijedio i pomogao mi da se vratim u formu. Također bih mogao istaknuti i mog sadašnjeg trenera Zeleniku koji mi mnogo pomaže savjetima.”

Ovo nije tvoja prva seniorska sezona, lani si skupljao prve profesionalne minute, jesi zadovoljan prošlom sezonom?

“Prošlom sezonom sam zadovoljan iako sam igrao malo. Ta sezona mi je poslužila da se prilagodim na seniorsku košarku, tako da mi je ove sezone već lakše. Što se igara tiče, mogao bih izdvojiti dvije utakmice protiv Levskog u Balkanskoj ligi koje sam odigrao prilično dobro. Što se tiče rezultata, sezona je bila razočaravajuća s obzirom na ekipu koju smo imali i trenera. Nadam se da ove sezone neće biti takav slučaj.”

Mario Petrić je jedan od ključnih igrača Zrinjskog u ovoj sezoni. Nakon 11 utakmica ima prosjek od 5,5 koševa, 3,3 skoka i 1,6 asistencijom, te u prosjeku provodi 19 minuta na parketu. Svakako treba istaknuti posljednje tri utakmice u prvenstvu gdje je dao veliki obol u dvije pobjede Zrinjskog. Statistika iz posljednje tri utakmice mu je 10 koševa, 5 skokova i 2,3 asistencije, stoga možemo primijetiti kako mu je forma u uzlaznoj putanji.

Jesi zadovoljan trenutnom minutažama i svojim igrama?

“Minutažom sam zadovoljan, igrama također. Iskreno mislim da mogu dosta bolje, i to ću pokušati pokazati u sljedećih nekoliko utakmica. Svaku minutu pokušavam iskoristiti na najbolji mogući način. Trener mi vjeruje što je najvažnije i nastojat ću opravdati njegovo povjerenje.”

Kakve su očekivanja Zrinjskog u domaćem prvenstvu?

“Na početku sezone očekivanja su bila liga 6 tj. biti među prva četiri, što je i bilo realno prema rosteru kojeg imamo. Prvo smo zaredali s nekoliko neočekivanih poraza, moglo bi se reći i nesretnih, ali smo se trgnuli i spojili nekoliko odličnih predstava. Idemo utakmicu po utakmicu i mislim da uz malo sreće možemo dohvatiti ligu 6.”

Stariji brat također igra za Zrinjski, kako napreduje njegova karijera?

“Ivica (1988.god.) je također u košarci od malih nogu, također je prošao sve omladinske kategorije Zrinjskog. Igrao je za juniorsku reprezentaciju BiH gdje je bio njezin najbolji igrač. Također je jednu sezonu u Zrinjskom bio najbolji igrač, ali njegov razvoj je usporila teška ozljeda koljena zbog koje je pauzirao godinu dana. Sada igra u Zrinjskom, a siguran sam da nije bilo te ozljede da bi igrao u nekom od euroligaških klubova.”

Da li su istinite priče o interesu drugih klubova (Široki, Cibona, Jolly) za tvoje usluge?

“Bilo je interesa od nekih klubova iz BiH i Hrvatske, ali mislim da je za moj razvoj bilo najbolje da ostanem u Zrinjskom jer sam sa 17 godina već okusio seniorsku košarku što ne bih mogao u drugim klubovima. Mislim da sam time donio dobru odluku, iako je stvarno bilo dobrih ponuda.”

Reprezentacija: BiH ili Hrvatska?

“Što se tiče reprezentacija, bio sam na probi u BiH i Hrvatskoj, ali nisam bio na popisu igrača koji su išli na europska prvenstva. Iako mislim da sam to svojim igrama zaslužio, pa smatram kako su izbornici imali najbolji uvid u situaciju i poštovao sam njihove odluke. Konkurencija je bila izrazito jaka, što i potvrđuju njihovi rezultati na europskim prvenstvima.”

Related Articles