Pregled: Nastupi Hrvatica na europskim prvenstvima

Array

Danas (21. rujna 2012.) poslije podne, u 16 sati i 30 minuta, započet će u Parizu izvlačenje skupina za Eurobasket za žene koji će se od 15. do 30. lipnja 2013. godine održati u Francuskoj. Crosarka.com malo je zavirila u povijest nastupa najbolje hrvatske ženske selekcije na europskim prvenstvima.

Dok se u Tel Avivu 1991. godine od 12. do 17. lipnja održavao Eurobasket Hrvatska se te godine borila za svoju neovisnost i izborila je 25. lipnja.

U Italiji 1993. godine u gradu Perugia nije bilo Hrvatske na Eurobasketu.

Prvi nastup Hrvatska je imala u Brnu u Češkoj 1995. godine gdje su košarkašice Hrvatske osvojile 8. mjesto. Njezine boje branile su te godine Linda Antić, Nikolina Grabovac, Sonja Kireta, Monika Kovač, Slavica Pretreger, Koraljka Hlede, Vedrana Grgin Fonseca, Danira Bilić, Žana Lelas, Mirjana Tabak, Vanda Baranović-Urukalo i Korana Zanze. Najefikasnije igračice su bile Žana Lelas, Danira Bilić i Vedrana Grgin Fonesca.

Godine 1997., kada se smotra najboljih ženskih košarkaških ekipa Europe održavala u Mađarskoj (Pecs, Zalaegerszeg, Budapest) Hrvatica tamo nije bilo.

Ponovno su izborile Eurobasket 1999. godine koji se održavao u Poljskoj (Poznan, Katowice, Pruszkow) i tamo su ponovile plasman iz Češke i osvojile 8. mjesto. Reprezentaciju su tada činile Sandra Mandir, Slavica Pretreger, Mirjana Tabak, Amra Dapo, Vedrana Grgin Fonseca, Tihana Jurić, Katarina Maloča, Lidija Gnjidić, Mirna Deak, Emilija Podrug, Korana Zanze i Sonja Kireta. Lideri ove reprezentacije bile su Vedrana Grgin Fonesca, Korina Zanze i Slavica Pretreger.

Na tri sljedeća Eurobasketa za žene, koji su se 2001. godine održali u Francuskoj (Orleans, Gravelines, Le Mans), 2003. godine u Grčkoj (Pyrgos, Amaliada, Patras) i 2005. godine u Turskoj (Ankara, Izmir, Bursa), hrvatske košarkašice nisu sudjelovale.

Svoj treći nastup na prvenstvu Europe Hrvatska je zabilježila 2007. godine u Italiji (Chieti). Tamo su osvojile 13. mjesto, a nastupale su Sandra Mandir, Anđa Jelavić, Tina Periša, Ana Lelas, Jelena Ivezić, Petra Štampalija, Božena Erceg, Sonja Kireta, Dea Klein-Šumanovac, Emilija Podrug, Luca Ivanković i Josipa Bura. Najefikasnije igračice bile su Petra Štampalija, Emilija Podrug, Sonja Kireta i Anđa Jelavić.

Boje Hrvatske za nastup na Eurobasketu u Rigi u Latviji 2009. godine u kvalifikacijama su branile Jelena Ivezić, Anđa Jelavić, Martina Gambiraža, Marta Perlić, Iva Ciglar, Tihana Jurić, Tina Periša, Ana Lelas, Mirna Mazić, Marija Vrsaljko, Petra Štampalija, Ivona Matić, Iva Slišković, Josipa Bura, Ivana Jurčević, Nikolina Ilijanić, Matea Vrdoljak, Neda Lokas, Luca Ivanković i Antonija Mišura. Tadašnji izbornik Nenad Amanović imao je velikih problema jer je čak deset važnih igračica iz raznih razloga otkazalo nastup za reprezentaciju – Sandra Mandir zbog trudnoće, Dea Klein-Šumanovac i Mariana Raguž zbog operacije, a zbog studentskih obveza Božena Erceg, Sonja Kireta, Emilija Podrug, Tihana Abrlić, Emanuela Salopek, Ana Semren i Mirna Mazić. Osvojile su četvrto mjesto u kvalifikacijskoj skupini.Najefikasnije su bile Jelena Ivezić, Marta Perlić i Anđa Jelavić.

I konačno u svom petom nastupu na Eurobasketu Hrvatska je u Poljskoj (Bydgoszcz, Katowice, Lodz)  postigla svoj najveći uspjeh do sada. Cure su osvojile 5. mjesto i izravno se plasirale na Eurobasket u Francusku 2013. godine. Taj uspjeh postigao je izbornik Stipe Bralić i igračice Sandra Mandir, Lisa Karčić, Antonija Mišura, Marta Perlić, Neda Lokas, Mirna Mazić, Iva Ciglar, Ana Lelas, Iva Slišković, Sena Pavetić, Luca Ivanković i Jelena Ivezić. Naše najbolje igračice na ovom prvenstvu bile su Sandra Mandir, koja je izabrana i u najbolju petorku prvenstva, Ivezić, Slišković i Ciglar.

Related Articles