Pregled tjedna: Repešino DA i Cibona-Zadar

Od ovog tjedna na portalu Crošarka kreće nova rubrika Pregled tjedna koja će izlaziti svaki ponedjeljak. Za prvi tjedan bavili smo se analizom novog-starog izbornika Jasmina Repeše i popisom reprezentativnih kandidata. Osvrnuli smo se na eliminaciju Cedevite od strane Zadra, samom finalu Cibone i Zadra te igri Darija Šarića.

Repeša rekao DA i objavio popis

Konačno se dogodilo da tema tjedna bude Hrvatska košarkaška reprezentacija. Jasmin Repeša nakon devet mjeseci tišine, izrekao je sudbonosno DA izborničkoj funkciji. Objavio je popis 24 igrača od kojih će polovica braniti čast Hrvatske. Ako je za vjerovati Repeši i intervjuu što je dao za jedan portal, razloga za brigu nismo imali. Da sljedeće sezone neće biti trener Malage znalo se još od veljače. To je sreća u nesreći, no što da je ostao trener? Ono malo kredibiliteta što je ostalo od reprezentacije bilo bi dodatno narušeno, Hrvatska bi tražila drugog izbornika, a reprezentativci izigrani s novim planovima i novim idejama novog izbornika.

Gledajući s jedne strane, poštovanje prema Repeši, njegovom košarkaškom znanju i njegovoj karijeri mora postojati. U posljednjih 18 godina pod njegovim vodstvom Hrvatska košarkaška reprezentacija je ostvarila najbolje plasmane na velikim takmičenjima te nastupila na Olimpijskim igrama. No zar smo toliko jadna zemlja da drugog izbornika ne možemo imati?

jasmin-repesa

Što se tiče popisa igrača, na njemu je trenutno sve ono najbolje što Hrvatska ima. Bilo je nekih iznenađenja poput pozivanja Ante Delaša, Tonija Prostrana ili Ivana Ramljaka, no kako je to širi popis pravo čudo bi se moralo dogoditi da navedeni budu u autobusu za Sloveniju. Kako to i obično biva, javnost su više zaokupili otkazi igrača nego sam popis. Dok su za Zorana Planinića i ptice na grani znale da neće igrati, košarkaški puk pogodio je otkaz Marka Popovića. Razlozi su isti, zdravstveni problemi.

Zadar izbacio Cedevitu

Iako ova vijest datira još od prošle nedjelje, mišljenja sam da se vrijedi dotaknuti te teme. Malo je tko prije play-offa mislio da Zadar može protiv Cedevite. Zagrebačka momčad se po tko zna koji put suočila s bolestima odrastanja i trebat će joj još nekoliko sezona da se uzdigne na potrebnu razinu. Omjer dobivenog i uloženog nije baš proporcionalan. Nastup u Eurokupu teško da može zadovoljiti čelnike kluba i za očekivati je zaokret u radu.

Prvenstveno se tu misli na okretanje domaćim mladim igračima iz vlastite omladinske škole koja je najbolje organizirana u državi. Trebaju se naći dečki koji su u stanju pojesti parket i to je ono što donosi publiku na tribine, a u konačnici i rezultat. Za hrvatsku košarku dobra je vijest da Atlantic grupa na čelu s Emilom Tedeschim ne odustaje i ide dalje. Slobodno se može reći da je Cedevita postala europski klub po svim mjerilima organiziranosti i takva Cedevita treba biti primjer drugima.

Cibona – Zadar

Kako to obično biva u Zadru, zavladala je velika euforija koja je naglo splasnula. Nakon dvije utakmice rezime je plus 32 za Cibonu. Iako je Zadranima užasno loša šuterska večer u prvoj utakmici nudila nadu u uzvratu, čak i optimizam, razuvjerio ih je Dario Šarić koji je bio osporavan nakon lošije odigrane prve utakmice. S pravom je pokazao da je već sada jedan od najboljih igrača u Hrvatskoj i da zaslužuje nositi nacionalni dres zbog igre, a ne talenta.

Dario Šarić

Isti je to onaj Dario Šarić koji se nada da će biti među Lottery pickovima na ovogodišnjem draftu. Ako je vjerovati ESPN-u za njega se zanimaju New Orleans, Portland i Dallas. Košarkaški zaljubljenici kao da su zaboravili da je momak tek napunio 19 godina i da mu je ovo prva seniorska sezona. Iako su kod njega vidljive dječje bolesti kao posljedica neiskustva, na što je javno i upozorio trener Lutz, Dario sljedeću utakmicu odigra u stilu rutinera i brzo nas razuvjeri. To je ono što nas treba veseliti, a ne očekivati da će doći s čarobnim štapićem, zabiti 50 poena, a Hrvatska biti prvak svijeta.

Pred ispunjenim Višnjikom i u uzavreloj atmosferi Cibona se lagano išetala s plus 16 na kontu. Slično kao i u prvoj utakmici, agresija i tranzicija jednostavno je slomila Zadrane. Cibona je pokazala da je u ovom trenutku spremnija i bolja momčad od Zadra. Daleko od toga da će se Zadrani predati u trećoj utakmici i da neće tražiti još jednu priliku pred domaćom publikom, no prema viđenom teško da pehar može pobjeći iz Zagreba.

Konačno smo doživjeli derbi u pravom smislu riječi, derbi s ispunjenim dvoranama i glasnim navijanjem. U obje utakmice dvorane su bile rasprodane i tražila se karta više. Ostaje nada da će Zadar produžiti seriju i da košarka barem u jednom trenutku može biti sportska vijest broj jedan.