A1 pregled: Zagreb ima najbolji napad, Zabok obranu – Tončinić i Vitali najbolji učinak

Array

Preostalo je još samo jedno kolo ovog dijela Prvenstva Hrvatske od kojega su uoči početka odustali Križevčani. Goričani su na vrijeme uskočili, ali do kraja nije izdržao Slavonski Brod. Četiri kluba su ranije osigurala Ligu za prvaka, a posljednji sudionik biti će Alkar ili Jolly.

Važne utakmice se sutra igraju u Sinju i Velikoj Gorici. U skladu s Propozicijama natjecanja A-1 muške lige, utakmice Alkar – Ribola Kaštela i Gorica – Jolly JBŠ zbog regularnosti natjecanja počinju u isto vrijeme, u 19:30 sati.

Alkar ili Jolly u Ligu za prvaka

A1 liga: Raspored, rezultati, poredak i statistika svih utakmica

Alkar bi pobjedom, bez obzira na ishod druge utakmice, osigurao nastavak natjecanja i gostovanje ABA ligaša u Sinju. Na suprotnoj strani i Kaštelanima ovaj ogled ima važnost pošto su bili bolji u prvom dijelu na svom parketu. S bodovima iz Sinja, ako Jolly bude uspješan u gostima, prenijeli bi pet pobjeda u Ligu za ostanak.

Jollyju za društvo najboljih igra samo pozitivan rezultat u Velikoj Gorici i poraz Alkara. U slučaju pobjede, čak ako ne odu u LZP, dodatni bodovi će im dobro doći za siguran nastavak prvenstva u Ligi za ostanak. Šibenčanima neće biti lako pošto su i domaćinu oni važni za nastavak natjecanja. S pobjedom bi u Ligu za ostanak prenijeli pet pobjeda.

Zagreb je prvak ovog dijela prvenstva, Šibenčani i Zabočani će sutra odlučiti o drugom, a Kvarner bi mogao dohvatiti treće. Istaknimo fantastičan niz od osam pobjeda Zaboka s kojim su od začelja došli u poziciju da se bore za drugo mjesto. Ovogodišnja liga bi mogla biti vrlo zanimljiva. Naravno, aktualni prvak Hrvatske Cedevita je favorit, a osim za titulu prvaka klubovi će se boriti i za tri mjesta koja vode u regionalnu ligu.

Liga za ostanak neće privlačiti veliku pažnju, važno je ne biti na posljednjem mjestu i tako izbjeći A1 kvalifikacije. Alkar bi, ako uđe u taj dio prvenstva, u startu imao pet pobjeda, a Jolly bi u Velikoj Gorici mogao dohvatiti šestu. Dobru zalihu će imati Gorica (4 ili 5) i Vrijednosnice (4). Ribola bi mogla prenijeti pet pobjeda, a Split će krenuti s posljednjeg mjesta s omjerom 2-6.

Zagreb ima najbolji napad, Zabok najbolju obranu

Statistika napadačkog i obrambenog učinka klubova

Lider prvenstva Zagreb ima najbolji napadački učinak. Postiže prosječno 86 koševa po utakmici uz najbolji postotak ukupnog šuta (52%) i šuta za tri poena od 38% koji dijeli sa Šibenikom. S Alkarom predvodi u broju napadačkih skokova (10.3), a uvjerljiv je u broju asistencija (19.8) po utakmici. U vrhu su Kvarner 2010, Ribola Kaštela i Gorica, dok začelje drže Vrijednosnice Osijek, Jolly i Split.

Ribola najviše puta opuca po košu (65.4), a prvi su i po broju pokušaja za tri poena (27.4). U broju uspješnih šuteva Zagreb vodi u ukupnom (33), a Šibenik najviše postiže trica (9.3). Jedina momčad s ispod 20 dalekometna pokušaja je Zabok.

Na liniju slobodnih bacanja najviše su izlazili igrači Kvarnera (21.2), najmanje Splita (14.5), a najbolju realizaciju ima Jolly (79%). Kaštelani su najveći kradljivci (9.1) dok najmanje oduzetih lopti imaju Splićani (6.4). Prvi po broju grešaka je Gorica (15.3), najmanje ih radi Zabok (11.5).

Zabočani prosječno najmanje primaju poena po utakmici (75.6), najviše blokova radi Vrijednosnica (2.7), a prekršaja Kvarner (23.9). Jolly i Alkar imaju loš postotak šuta (45%), a Gorica slobodna bacanja (66%).

Filip Tončinić i Toni Vitali

Statistika igrača

Filip Tončinić (Vrijednosnica Osijek) i Toni Vitali (Alkar) su igrači koji u dosadašnjem dijelu prvenstva imaju najbolje statističke učinke.

Prema službenoj statistici Hrvatskog košarkaškog saveza Tončinića nema niti u jednom pregledu najboljih igrača. Radi se o njihovoj pogrešci, u sedmom kolu su Filipov odličan učinak pripisali nepostojećem igraču i zbog uvjeta od 75% nastupa, koji je ispunio, nije na listama. Ovaj 212 centimetara visoki Opatijac ima najbolji prosjek postignutih koševa po utakmici (21.67), drugi je po skokovima (8.47), peti po blokadama (0.87), s Damirom Rančićem (odigrao 9 utakmica) dijeli prvo mjesto po broju šuteva (15.1), a vodeći je po broju realiziranih (8.6). Po indexu učinkovitosti, Tončinić je uoči prvog kola prvi ispred Vitalija.

Vitali je najbolji skakač lige (8.89), daje najviše blokada po utakmici (1.56), drugi je po broju koševa (18.50) i po valorizaciji (23).

Luka Božić (1996) ima najbolji učinak od igrača zaštićenog godišta. Za 35.5 minuta po utakmicu postiže prosječno 15 koševa, 5.6 mu je prosjek po susretu uspješnih skokova, a 3.3 asistencija. Mladi Josip Gulam je najviše minuta proveo na parketu (35.7).

Od igrača koji su odigrali više od pola utakmica svoje ekipe izdvojimo učinke nekih igrača. Ivan Ćubela ima najviše pokušaja za tri poena, a Ivan Mimica iz slobodnih bacanja. Teo Petani je prvi po broju asistencija (5.3) i broju ukradenih lopti (2.2), najviše grešaka radi Ćubela (3.5), faula Antonio Vlaić (3.9), a po proju pretrpljenih vodeći je Mimica (6.5).

Dojavite nam greške

Related Articles