Preokret: Đuro Đaković ipak ostaje prvoligaš?!

Array

„Nije gotovo, dok nije gotovo“, reći će poznata izreka. Ne bez vraga. Jer upravo se tako najbolje može opisati situacija u slavonskobrodskom A1 ligašu Đuri Đakoviću.

Naime, još prije deset dana, kada smo o tome izvijestili, Đuro Đaković je bio klub bez ijednog igrača i trenera, klub blokiranog računa s dugom preko milijun kuna. Pored toga, iz kluba nisu dolazile nikakve relevantne informacije o stvarnom stanju još od 11. svibnja, kada je završila sezona. Od tada pa sve do danas, upravni odbor kluba se nije sastajao, a zatišje na relaciji Vladimir Kovačević (predsjednik) – Ivica Kardum (sportski direktor) produbljivalo je neizvjesnost oko opstanka kluba i nastavka natjecanja u A1 ligi. Čini se, sve do danas.

Prema izjavi, koju je za brodski lokalni tjednik Posavsku Hrvatsku (30.8.2013.), dao predsjednik kluba gospodin Kovačević, dogodio se preokret te je, prema njegovim riječima, izvjesno da će pripreme za novu prvoligašku sezonu kluba iz Slavonskog Broda započeti na samom početku rujna.

„KK Đuro Đaković dijeli sudbinu gospodarskog stanja u Republici Hrvatskoj te, kao i veliki broj poslovnih subjekata u našoj zemlji, iz mjeseca u mjesec trudi se dobro poslovati. U postojećoj situaciji, koliko god su mi prioritetni poslovi vezani uz kompaniju Đuro Đaković, osobno sam uložio veliki dio slobodnog vremena i napor cijelo ovo vrijeme od kraja sezone kako bismo klubu osigurali daljnji rad i rezultat je da pripreme kluba počinju početkom rujna.“

„Novost je da će se u novoj sezoni klub fokusirati isključivo na lokalne mlade snage te da će se  u sam rad kluba značajnije uključiti i brojni lokalni poduzetnici. Trenutno smo u intenzivnim pregovorima sa svima koji žele i mogu podržati klub i više informacija ćemo imati nakon 10. rujna.“

Nešto je to konkretniji odgovor od onoga, kojeg je prije deset dana dobila Crošarka. No, s druge strane, to se još uvijek kosi s onim informacijama, koje dolaze iz kluba. Stoga smo, nakon što smo ponovno bili upućeni na gospodina Kovačevića, odgovor na pitanje, hoće li pripreme uistinu započeti početkom rujna, tražili od sportskog direktora Ivice Karduma, koji je za Crošarku izjavio:

„To neće tako biti. Poduzeti su određeni koraci kako bi se riješila financijska situacija u klubu i na najboljem je putu da se to dogodi. Kada se situacija potpuno riješi, dođe do okupljanja ekipe i početka priprema, bit će zakazana konferencija za tisak, na kojoj ćete moći dobiti sve potrebne informacije.“

Pitali smo gospodina Karduma, da li je klubu još uvijek blokiran račun i da li je podmiren nastali dug?

„Račun nije blokiran, no dug se još uvijek nije riješio. I dok se to ne dogodi, ništa vam više konkretno ne mogu reći.“

A vremena još uvijek ima. Naime, nakon sastanka predstavnika klubova A1 lige i vrha HKS-a, na kojem su se trebali izvući parovi A1 lige za sezonu 2013./2014., odlučeno je da se ono odgodi za 25. rujna, kako bi se klubovima dalo još vremena za rješavanje financijskih problema iz prošle sezone.

Dakle, gospodin Kardum u ovom trenutku nije mogao konkretno odgovoriti na pitanja o igračkom kadru, strategiji i ciljevima u novoj sezoni. No, potvrdio nam je informaciju da su u tijeku pregovori s trenerom Nevenom Plantakom, koji u ponedjeljak dolazi u klub na razgovor. Podsjetimo, Plantak je vodio momčad u drugom dijelu prošle sezone i u Ligi za ostanak osigurao klubu nastavak natjecanja u prvoj ligi. Onaj sportski.

Puno je još ostalo neodgovorenih pitanja na temu brodskog A1 ligaša. U svemu ovome, teško je objašnjiva brzina, kojom se sve odigralo te našlo rješenje i izlaz iz vrlo delikatne situacije, budući da se tek prije deset dana situacija činila bezizlaznom. Također, nisu sasvim jasni niti odnosi čelnika kluba, koji bi trebali najuže surađivati, predsjednika i sportskog direktora, a od kojih, vidljivo je, dolaze sasvim oprečne informacije.

Međutim, ono što je u izjavama Kovačevića i Karduma zajedničko, stvari su se pomakle s mrtve točke i počele aktivno rješavati kako bi klub opstao i igrao prvu ligu. I to je ono što veseli. I što jedino zanima ljubitelje košarke u Slavonskom Brodu.

Da je u Hrvatskoj sve moguće pa i čuda, potvrđuje se i u ovom slučaju. Doduše, vrlo rijetko kada je hrvatska košarka u pitanju. Neka postane pravilo…

Related Articles