#234

Prva liga – uspjeh ili prevelik zalogaj

Od ove sezone HKS je ujedinio najbolje momčadi iz svih regija u jedinstvenu ligu. Nazvana je Prva liga i to je drugi razred hrvatske košarke.

Liga je definitvno unijela nešto što godinama nije viđeno, a to je pravedna borba za ulazak u najviši rang, sada zvan Premijer liga. Natjecanje čini 12 klubova, a dva najbolja će se od sljedeće sezone natjecati sa najboljim hrvatskim klubovima.

No, kao i sve na svijetu, tako i ovo natjecanje ima svojih nedostataka. Naime, klubovi većinom nisu profiesonalni i problem s financijama se najbolje mogao ogledati u Kupu Krešimira Ćosića kada su klubovi jedan za drugim otkazivali natjecanje zbog gostovanja koja nisu mogli ili isplatiti ili skupiti igrače za dodatne utakmice.

Neke ekipe imaju prvoligaškog iskustva otprije te iskaču od ostalih dok je nekima ovo prvi nastup izvan svoje regije tako da imaju kredita u svojoj premijernoj sezoni.

Osam je kola iza nas te se već jasno nazire poredak i koje će se ekipe gdje naći potkraj sezone. Zimsku pauzu na vrhu je dočekala Gorica predvođena trenerom Josipom Sesarom koji radi sjajan posao u vidu povratka Gorice u najviši rang. Trenutačno su na maksimalnih 8-0 i prvi kandidat za ulazak u Premijer ligu.

Odmah iza Gorice su dva zagrebačka kluba. Zanimljiv i jedinstven Bosco zasada je na omjeru 7-1 i drži drugu poziciju dok mu je za petama Agrodalm s 6-2 te se zasada između njih vodi najveća borba oko drugog putnika u odabrano društvo.

Nakon vrha ljestvice slijede nam tri kluba s istim omjerom 5-3 koji se nadaju kako će u drugom dijelu sezone “uloviti” vodeće. Prvi od njih je splitski Universitas koji je nakon sjajne protekle sezone u A-2 ligi jug jedini dalmatinski predstavnik u ovom natjecanju. Momčad je uglavnom satkana od juniora KK Split tako da kao najmlađa momčad lige zasada odrađuju sjajan posao. Tu su još donedavni prvoligaš Kvarner te Rudeš.

Na sedmome mjestu drugi dio tablice predvode Istrauni, a jednu pobjedu iza njih je Šanac Karlovac. Te ekipe odskaču od ostalog društva u donjem dijelu tablice, no vrlo će teško u borbu za kakav viši plasman. Grafičar i Podravac su na 2-6 te gledaju izbjeći posljednja dva mjesta koja zasada čvrsto drže Borovo s 1-7 te Pula s 0-8.

Dakle, natjecanje je samo po sebi vrlo zanimljivo i kompetetivno, no pitanje je koliko je interesantno hrvatskoj košarkaškoj publici te ima li potencijal ostvariti nešto više. Ova liga je idealno stvorena za mlade igrače koji nisu top talenti i koji se još traže, a u ovoj ligi mogu dobiti željenu priliku za iskorak te isto tako priliku da ih zapazi neki veći klub. Nastavak lige je sredinom siječnja, a dotada neki klubovi participiraju u osmini finala Kupa.