#234

Prvi čovjek FIBA-e: “Španjolce možda nećemo gledati u Kini i Tokiju”

Patrick Baumann, prvi čovjek FIBA-e, uputio je svojevrstan odgovor na napad Jordia Bertomeua.

U jednom od intervjua jasno je dao do znanja kako stoji iza svojih planova o promjeni reprezentativne košarke te kako ne može razumjeti ponašanje Eurolige koje bi moglo ugroziti i najveće europske košarkaške nacije u pohodu prema Kini i svjetskom prvenstvu.

“Nakon Olimpijskih igara u Barceloni 1992. košarka je postala globalan sport te je rasla velikom brzinom do sredine 2000-tih. Ostale su se reprezentacije približile SAD-u te je tako Argentina postala Olimpijski prvak 2004., a Španjolci su bili na krovu svijeta 2006. No, na vrhu su ostale većinom iste momčadi te nije bilo prostora za druge da isplivaju na površinu. Košarka je trebala mali elektrošok što smo donijeli s ovim novim rasporedom.”

Upozorio je i na veliki rizik koji je sada pred Španjolcima:

“Ne razumijem ponašanje Eurolige koja otima sebi europsku košarku. Time vrlo ozbiljno napada nacionalne vrste i europsku košarkašku obitelj. Posebno se to odnosi na Španjolce koji nakon svih silnih uspjeha sada imaju veliki rizik hoće li se plasirati na SP i Olimpijske igre. Danas je taj rizik vrlo velik.”

Kako će se situacija do kraja rasplesti saznat ćemo vrlo uskoro jer kvalifikacije za SP kucaju na vrata. Nadajmo se kako reprezentacije neće postati ugroženom vrstom i da će pobijediti ljudski razum, a kao posljedica se mora dogoditi kompromis dviju zaraćenih strana.