Radnički nakon ABA lige izgubio i Eurocup

Array

Nakon što se košarkaši Radničkog nisu uspjeli plasirati među četiri najbolje momčadi nacionalnog prvenstva Srbije, a zbog toga su izgubili i pravo nastupa u ABA ligi sljedeće godine, sada im je stigla vijest da u sljedećoj sezoni nemaju pravo nastupa niti u Eurocupu kojeg su izborili trećim mjestom u ABA ligi.

Kako je to moguće? Lijepo, zbog katastrofalnih pravilnika ULEB-a gdje u trećem poglavlju, peti član, točka B stoji da je jedan od njihovih zahtjeva taj da momčad ukoliko želi igrati njihovo takmičenje mora sudjelovati u nacionalnom prvenstvu. Problem je taj što je u ovom slučaju “nacionalno prvenstvo” ABA liga i tu dolazi do problema.

Radnički je u prvenstvu Srbije osvojio tek peto mjesto i izgubio pravo na nastup u ABA ligi sljedeće godine tako da mu rezultati iz ove sezone u ABA ligi ne znače ništa. Sve bi to bilo u redu da taj podatak, generalni menadžer ABA lige, Roman Lisac nije obznanio tek nakon završetka regularnog dijela prvenstva Srbije.

Ovdje opet dolazimo do pitanja da li je ABA liga ozbiljno natjecanje jer što su sve izvodili ove sezone, sve je, samo ne ozbiljno. Nakon svega što su doživljavali ove godine, klubovi će vjerojatno, sljedeće sezone tražiti da se od samog početka znaju pravila.

Što se tiče ULEB-a, još jedno njihovo pravilo bez imalo smisla. Mogli bi se malo ugledati na UEFA-u, koja takve loše pravilnike nema, pa dozvoljava momčadi koja je recimo ispala iz prve lige, ali je plasmanom u kupu izborila nastup u UEFA ligi da to natjecanje i igra jer ga je izborila regularno na sportskom terenu.

Related Articles