Šarić i Hezonja predvode U19 reprezentaciju

Pod nadzorom Dražena Brajkovića i njegov pomoćnika Josefa Dulibića sutra u Daruvarskim toplicama kreće pripremni ciklus naše mlade reprezentacije do 19 godina za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Pragu od 27. lipnja do 7. srpnja. Na spisku igrača koji će kandidirati za reprezentaciju Hrvatske je 16 imena koji nas svojom kvalitetom stavljaju u skupinu favorita za osvajanje medalje u Češkoj.

Dario Šarić (Cibona) i Mario Hezonja (Barcelona) su predvodnici ove selekcije i njihovi nastupi će vjerojatno biti presudni za naš uspjeh. Šarić je dao veliki doprinos u Ciboni za ulazak u finale prvenstva a Hezonja je ove sezone upisao prve minute u Euroligi. S popisa je u posljednjem trenutku otpao Karlo Žganec zbog školskih obaveza, nadamo se da će ih riješiti barem do početka priprema juniorske reprezentacije od koje se također očekuje mnogo.

Uz ovaj dvojac dobru sezonu su imali Tomislav Gabrić (1995 – Jolly), Filip Bundović (1994) i Martin Junaković (1994). Gabrić je kapetan ekipe koja je ušla u playoff Prvenstva Hrvatske, Bundović je u Zaboku igrao prosječno 16 minuta uz učinak od 9 koševa po utakmici, a Junaković je bio jedan od ključnih igrača novog prvoligaša Šibenika.

U A1 ligi su s više ili manje uspjeha nastupali još i Jakov Mustapić (1994 – 15 min, 4,8ppg) koji je po minutaži bio treći zaštićeni igrač u Zaboku, Josip Gulam je igrao za Jolly (1995 – 16min, 3,6ppg), Tomislav Radoš za Osječki sokol (1994, 16min, 4,7 ppg) i Antun Hrkač za Vrijednosnice (1994 – 9min, 2,6ppg).

Dominik Mavra je prema najavama trebao imati odličnu sezonu, ali nakon kratkog boravka u Belgiji, par utakmica u Zagrebu i Splitu sada trenira u Zadru s neriješenim trenutnim statusom. Njegov bivši klupski suigrač Ivan Bender (1995), koji je ušao kao zamjena za Žganeca, je nakon dobrih igara u juniorskoj konkurenciji na kraju sezone dobivao povjerenje i trenera prve momčadi Žutih.

Na popisu su i dva igrača koji su stari za juniore i svoju formu su održavali u utakmicama A2 lige za druge ekipe Cedevite i Cibone. Karlo Lebo je u Mladosti odigrao 13 utakmica uz prosjek od 10,6 poena, a Lovro Demo je u Kaptolu ubilježio 18 nastupa uz 6,7 poena po utakmici.

Na popisu su još tri igrača rođena 1994 godine, Marin Marić (LA Laumiere) i Mislav Brzoja (Villanova Wildcats) su bili  i na prošlim reprezentativnim okupljanjima, a sada se školuju i igraju u SAD, te Daniel Zovko igrač Zrinjskog HT iz Mostara.

Sa šireg popisa su uz Žganca otpali Jure Boban, Dorian Jelenek, Valentin Jurković, Robert Kujundžić, Marko Proleta, David Škara, Daniel Zovko i Domagoj Bošnjak. Najviše bode u oči Bošnjakov (1995) izostanak jer je prošlih godina pružao odlične igre za mlade reprezentacije. Prošle je s 9,5 koševa, 4,2 skoka i 3 asistencija bio jedan od ključnih igrača za svjetsku broncu U17 reprezentacije, a 2011. je u zlatu s EP U16 sudjelovao s 8,4 poena, 6,4 skoka i 2,2 asistencije po susretu.