Raspao se Slavonski Brod: Igrači i trener napustili klub!

Array

Malo kome je razumljivo ono što se proteklih tjedana događa u košarkaškom klubu Slavonski Brod. Nakon burnog ljeta prepunog neizvjesnosti oko nastavka natjecanja u A1 ligi, kada je zbog nagomilanih dugova u jednom trenutku došao u pitanje čak i opstanak kluba, početkom rujna stigle su dobre vijesti te je pronađeno rješenje za spas kluba i nastavak prvoligaškog natjecanja.

U tom trenutku, nesuradnja i zategnuti odnosi na relaciji predsjednik Vladimir Kovačević – sportski direktor Ivica Kardum pali su u drugi plan te je, čini se, njihove zajedničke interese ukrstio spas brodskog košarkaškog prvoligaša. Tako su se na, široj javnosti i nama novinarima, nepoznat način uspjeli osigurati uvjeti za početak nove sezone. Doduše, u mnogočemu skromnije sezone od prijašnjih, bez Balkanske lige i ambicija visokog plasmana u A1 ligi.

Što se rostera tiče, sastavljena je jeftina momčad uglavnom od igrača bez prvoligaškog iskustva, koja je za cilj imala što bezbolnije osigurati prvoligaški ostanak. Paralelno s natjecateljskim dijelom, cilj je bio i pokrpati se na financijskom planu i lagano vraćati ogromni dug nastao u prošloj sezoni.

I tako je, činilo se, vrlo dobro funkcioniralo. Iako kvalitetom i iskustvom mnogo inferiornija u odnosu na većinu prvoligaša, momčad je iz kola u kolo rasla i zabilježila neke vrlo dobre partije. Naravno, u smislu borbe za ostanak u ligi. A onda je došlo 7. kolo i utakmica protiv GKK Šibenik, uoči koje su igrači tražili sastanak s upravom zbog neisplaćenih plaća od dana kada su došli u Slavonski Brod, odnosno početka rujna. Informacije radi, za one koji misle da sportaši u Hrvatskoj žive lagodno, košarkaši Slavonskog Broda su igrali za 0 do 3500 kuna.

Ubrzo potom, održan je sastanak, na kojemu je predsjednik Kovačević isplatio igračima plaću za rujan, no ne i glavnom treneru Nevenu Plantaku i pomoćnom treneru i voditelju omladinskog pogona Krunoslavu Rimcu. Osim toga, Kovačević je poručio igračima da svi oni koji uspiju pronaći novi klub, mogu slobodno napustiti Slavonski Brod, bez obzira na potpisani ugovor, koji ih veže za klub.

Tom rečenicom gospodin Kovačević usmjerio je misli igrača prema odlasku iz Slavonskog Broda te razbio koheziju unutar momčadi. Naime, tek što je formirana ekipa, koja je trebala iznijeti najveći teret sezone i osigurati ostanak u ligi, omogućeno joj je da se raspadne. Prvi je gospodina Kovačevića poslušao Slaven Soldo, Brođanin, koji je svoj grad i prvu ligu zamijenio drugoligašem Požegom. Činjenica je to, koja dovoljno govori o stanju u brodskom A1 ligašu. Ubrzo potom, Slavonski Brod je napustio i centar Marijo Hajdić i otišao u ciparski Keravnos.

Oslabljeni tom dvojicom visokih igrača Brođani su dočekali posljednje kolo ove polusezone i utakmicu protiv Zaboka, no prekršeno obećanje o isplati plaće za listopad povod je novom sastanku uprave i igrače. Na njemu su igrači dobili plaću, nešto su dobili i treneri, tako da, što se ove sezone tiče, dugovi prema igračima i trenerima su podmireni.

Međutim, utakmica sa Zabokom i poraz od 19 koševa razlika pokazatelj je u kojem bi smjeru sezona trebala dalje teći. Pogotovo ako uzmemo u obzir nekonkurentnost postojećeg skromnog igračkog kadra i najavu daljnjeg osipanja igrača. S tim u vezi i o planovima za nastavak funkcioniranja kluba trebalo je biti govora na sastanku uprave s igračima i trenerima početkom ovoga tjedna.

S ponedjeljka sastanak je odgođen za utorak, no ni tada nije održan. U međuvremenu, klub su napustila još dvojica igrača, Nikica Šljuka i Goran Fodor, a prema najavama iz kluba, tu odlascima nije kraj. Portal Crošarka odlučio je potražiti informaciju iz prve ruke i saznati čemu toliko osipanje momčadi nakon što su podmirene sve obveze prema igračima.

„Glavni razlog mog odlaska je neprofesionalnost uprave prema igračima. Nakon isplaćene prve plaće uoči utakmice sa Šibenikom, obećano nam je da će situacija biti bolja i da će druga plaća biti odmah sljedeći tjedan. Međutim, to nije učinjeno. Došli smo u situaciju da mi igrači moramo zvati upravu i moliti plaće. A oni k tome još nisu bili dostupni. Sve u svemu, smatram da bi sve to trebalo biti na puno većem nivou“, rekao nam je Goran Fodor.

Kontaktirali smo i Nikicu Šljuku, koji je za Crošarku potvrdio riječi svog dojučerašnjeg suigrača Fodora. Osim toga, Šljuka je potvrdio i informaciju da je predsjednik Kovačević poručio svim igračima da, ukoliko dobiju bolju ponudu, iako su pod ugovorom, mogu napustiti Slavonski Brod.

Uoči početka sezone postojali su brojni upitnici oko angažmana trenera izvana, budući da su prevladavala razmišljanja da bi u ovakvoj situaciji prednost trebalo dati domaćem treneru, koji bi ujedno bio i jeftinije rješenje za klub. Međutim, zadarski stručnjak Neven Plantak, dojma smo više nego ijedan trener izvana dosad, pokazao je veliku privrženost klubu iz Slavonskog Broda.

Naime, Plantak je funkciju trenera prve momčadi obavljao praktički volonterski, budući da mu klub nije isplatio nekoliko plaća iz prošle sezone te je, unatoč tome, u ovu sezonu ušao s ciljem da Slavonskom Brodu osigura prvoligaša i sljedeće sezone. Uvjereni smo da bi u tome i uspio, međutim, s obzirom na politiku kluba i osipanje igračkog kadra, kojeg je sam stvarao, dalje nije išlo. Vidno razočaran, osvrt cijele situacije u klubu i razlog svog odlaska iznio je sam Plantak:

„U godini dana provedenih u Brodu imao sam odličnu suradnju sa svim svojim suradnicima i djelatnicima kluba, posebno sa sportskim direktorom Kardumom. Uoči početka ove sezone, znajući u kakvim se financijskim problemima klub nalazi, dogovorili smo se da ćemo ići na neki minimalni budžet s mladim neiskusnim igračima, koje ćemo morati podržati tijekom cijele sezone. Cilj je bio izbjeći posljednje mjesto u ligi, odnosno da kroz sezonu uigramo ekipu kako bi u maksimalnoj formi dočekali eventualne kvalifikacije.“

„Mi smo skupljali ekipu od 2.9. do 25.10. te je do utakmice sa Šibenikom bio vidljiv napredak te momčadi i sad je bilo potrebno samo ostaviti tu ekipu na okupu s eventualnom jednom izmjenom i mi bi sigurno izborili ostanak u ligi. Međutim, na sastanku s upravom prije utakmice sa Šibenikom predsjednik kluba je rekao igračima da bilo tko od njih, koji ima ponudu, može u svakom trenutku otići iz kluba i jednostavno nakon toga, ja kao trener tu ništa nisam mogao napraviti.“

„Potrudio sam se maksimalno, korektno odradio polusezonu i bio klubu na dispoziciji do kraja, međutim, u 25 godina trenerskog staža nikada nisam imao situaciju da mi u svakom trenutku svaki igrač može otići iz kluba. Uz onaj financijski dio, glavni razlog mog odlaska je osipanje ekipe, a pored toga nije bilo garancije da ćemo mi moći dovesti kvalitetnije igrače. Četiri igrača su otišla iz kluba, vjerojatno će ih otići još, i ja tu kao trener ne mogu dati svoj maksimalni obol. A ponovno s neiskusnim igračima ići od nule jednostavno nema smisla. Proveo sam jako lijepu godinu u Brodu, stekao puno prijatelja i do kraja natjecanja ću navijati za Brod i želim im da ostanu u ligi.“

Tko je odgovoran?

Odgovore na brojna pitanja i objašnjenje za postupke, koji su doveli do ove naočigled bezizlazne situacije, tražili smo od čelnih ljudi slavonskobrodskog prvoligaša. Sportski direktor Ivica Kardum nije bio raspoložen za izjave u vezi kluba te nas je uputio na predsjednika Vladimira Kovačevića koji, prema njegovim riječima, može puno više toga reći o zbivanjima u klubu. A gospodin Kardum će se oglasiti kada za to dođe vrijeme.

Evo što nam je gospodin Kovačević odgovorio na pitanje o daljnjem funkcioniranju kluba i ciljevima u nastavku sezone:

„Sve isto kao i dosada. Znači, borba za ostanak u ligi, odgoj i stvaranje mladih domaćih igrača i funkcioniranje u skladu s mogućnostima. Fokus je na mlade dečke i održivi proračun, koji će nam omogućiti daljnje funkcioniranje. Očekujemo da ćemo ostati u ligi i da ćemo do kraja godine odgojiti nekoliko domaćih igrača, koji će nam biti okosnica za sljedeću sezonu.“

kovacevic

A što se domaćih igrača tiče, u klubu se nalaze samo dva seniora s prvoligaškim iskustvom, (Petar Živković i Matej Kljajić), dva igrača zaštićenog godišta (Marko Karlović i Dominik Šamija), a ostalo su sve juniori i kadeti. Uzevši u obzir da su Brođani prije spomenutog osipanja kadra zabilježili dva visoka poraza (Kvarner minus 27, Zabok minus 19), nameće se pitanje: kako gospodin Kovačević očekuje da će momčad s mladim domaćim snagama uspjeti ostati u ligi?

„Čujemo se u 6. mjesecu“, rekao je.

Pitali smo gospodina Kovačevića i hoće li se tražiti neka nova rješenja u smislu dovođenja igrača s obzirom na osipanje ekipe?

„Imamo u vlastitim redovima nekakva rješenja i tu ćemo tražiti ono što je potrebno za nastavak sezone. Neki igrači dolaze, neki odlaze, neki se nude, drugi su našli neke druge opcije. Nećemo sad o imenima koji nam se nude, ali ćemo se sigurno s nekoliko igrača pojačati.“

Nije baš sad sasvim jasno, hoće li fokus biti na mladim igračima ili će se klub pojačati s onima, koji se navodno nude? Provjerili smo točnost informacije po kojoj je gospodin Kovačević rekao igračima pod ugovorom da mogu slobodno napustiti klub ukoliko dobiju bolju ponudu.

„Oni su pitali, ukoliko žele ići negdje dalje, da li ćemo im mi uvjetovati odlaske? Nitko u Hrvatskoj, osim dva-tri kluba, nije u situaciji da može zadržavati one koji eventualno priprijete odlaskom. Ja sam rekao, ako netko ima ponudu koja je bolja, može otići jer mi ne možemo u ovom trenutku pregovarati oko toga da nekoga zadržavamo i da netko licitira s nekakvim dodatnim iznosima.“

Ali ako igrač ima ugovor s klubom, on ga veže s njim do njegovog isteka, zar ne? Odlazak svih igrača prije tog vremena uzrokuje osipanje ekipe i ugrožava cilj tj. ostanak u ligi.

„Ne, ne. To ne znači da sam ja rekao: „Idite, tražite klub i nemojte igrati ovdje.“ To nije točno. Točno je da su oni pitali, jedan ili dvojica, da imaju ponude i mogu li dobiti raskid ugovora. Ako imaju bolje ponude, mi smo dovoljno širokih pogleda da, ako netko si može riješiti egzistenciju ili stabilna primanja, a to je puno više nego u Brodu, da ga pustimo. Ponavljam, ima dovoljno drugih igrača koji se nude i nadopunit ćemo mi dva-tri igrača ako netko hoće otići. Što vrijedi ako netko ima ugovor, a nezadovoljan je jer mu netko nudi više? Što ja njega trebam trpjeti nezadovoljnog? Meni ne trebaju nezadovoljni igrači koji će gunđati, nego oni koji će se boriti.“

Kontraargument ovome je činjenica da je Hajdić otišao na Cipar jer je u ugovoru imao klauzulu po kojoj može otići ako dobije bolju ponudu. Soldo je otišao u A2 ligu, a Šljuka i Fodor su otišli iako nisu dobili bolju ponudu. Osim toga, čudi činjenica što je predsjednik kluba tako lako puštao igrače, kada je poznato da je sportski direktor Kardum zadužen za njihovo dovođenje. Ako još uzmemo obzir da gospodin Kovačević nije dostupan igračima te da ga se ne može vidjeti na utakmicama u dvorani Vijuš, onda se postavlja pitanje, koji je zapravo motiv i interes gospodina Kovačevića u vođenju ovog kluba?

Što se trenera tiče, u klubu je ostao samo Krunoslav Rimac, koji pak nema licencu da vodi momčad u A1 ligi. Sljedeća utakmica je vrlo brzo, u subotu u Šibeniku protiv Jollyja u sklopu kupa „Krešimir Ćosić“. Na pitanje ima li klub i za to nekakvo rješenje, Kovačević je odgovorio:

„To ćemo vam reći na vrijeme. Imamo nekoliko opcija i ne bih želio danas istrčavati s tim.“

Prema informacijama kojima raspolažemo, klub pritišće i veliki dug iz prošle sezone. Podsjetimo, uprava kluba na čelu s predsjednikom Kovačevićem, koji je ujedno i predsjednik uprave Đuro Đaković Holdinga, glavnog sponzora kluba, donijela je proračun od 3 milijuna kuna. Međutim, taj novac nikada nije u potpunosti isplaćen te je ostao dug, koji je doveo u pitanje daljnje funkcioniranje kluba. Špekulira se o iznosu od oko milijun i pol kuna, koji nije saniran ni uoči početka nove sezone.

Postavlja se pitanje, kako klub tako uopće može igrati prvu ligu? O točnom iznosu duga, njegovom podmirivanju i izvoru financiranja kluba pitali smo i gospodina Kovačevića.

„Vi ste jako dobro informirani. Međutim, to su poslovne tajne i to nećemo iznositi. Klub uglavnom financira nekoliko poduzetnika iz Slavonskog Broda, nešto malo Grad, nešto malo Županija i to je to.“

I na kraju, kakav je dugoročan plan za KK Slavonski Brod?

„Dugoročno želimo odgojiti domaće dečke, u koje ćemo uložiti i koji će ostati ovdje. I u stvaranju te domaće jezgre, vjerojatno ćemo uključiti veći broj domaćih poduzetnika tako da te dečke možemo platiti. Kod nas to funkcionira na sljedeći način: domaći dečki najmanje dobiju, a oni koji dođu sa strane, uberu najviše. Sad mi prije svega želimo napraviti jednu selekciju i dati domaćim dečkima šansu. A onda, kako stvaramo domaću ekipu uz jedno ili dva pojačanja, stvarat ćemo i ekipu poduzetnika, koji će domaćim dečkima dati razlog da ostanu u Brodu. Želimo dugoročnu jezgru od 7-8 igrača, koji će svoju egzistenciju vezati uz Slavonski Brod, da im damo šansu i u njih uložimo. To je cilj.“

Zvuči jako dobro. Zapravo, predobro s obzirom na stanje, to jest na rasulo u kojem se klub trenutno nalazi. Za dobrobit brodske košarke, nadam se da će riječi gospodina Kovačevića postati ostvaren cilj. U suprotnom, isto tako, za dobrobit brodske košarke, nadam se da će gospodin Kovačević sa svim svojim suradnicima, koji su odgovorni što se brodska košarka trenutno nalazi na najnižim granama u 18 godina otkad klub igra prvu ligu, pokazati moralnu odgovornost i pronaći kvalitetnija rješenja za vođenje ovog kluba. Dok ne bude prekasno.

Related Articles