Reakcije igrača, trenera i medija na finale SAD-a i Srbije

Array

Poslije uvjerljivog osvajanja zlata košarkaške reprezentacije SAD-a, prenosimo najzanimljivije izjave ključnih aktera obje ekipe:

Izbornik SAD-a Mike Krzyzewski, bio je naravno vrlo zadovoljan i sretan odigranom utakmicom i cijelim turnirom:

Ponosan sam na svoje igrače, kroz cijeli turnir su ostali fokusirani. Prekrasno je bilo raditi s ovom sjajnom grupom momaka. Želim čestitati i Srbiji. Odigrali su sjajan turnir.

Aleksandar Đorđević, izbornik Srbije, je unatoč velikom porazu bio presretan i ponosan nastupom svoje momčadi na ovom prvenstvu:

Vrlo sam sretan i ponosan na igrače, sretan sam što sam im trener, hvala im za žrtvovanje s kojim su igrali za svoju zemlju. Dobili su veliki kredit… Imamo momčad, atmosferu, sretan sam što sam dio svega ovoga. Nitko nije očekivao naše srebro. U finalu su Amerikanci bili jednostavno bolji i čestitam im na osvojenom zlatu.

Bogdan Bogdanović, bek Srbije bio je možda i najviše kritičan u redovima Srbije, ali je ipak istaknuo da je ovo veliki uspjeh za njihovu reprezentaciju:

Sjajno je što smo se okitili srebrom, čestitao bih suigračima na velikom uspjehu za nas. Nije baš bilo najbolje u finalu, izgubili smo sramotno, ali bitno je da smo ostvarili uspjeh i da smo izgradili momčad za budućnost.

Miloš Teodosić, najbolji igrač Srbije na ovom prvenstvu koji je i uvršten u najbolju ekipu turnira je također bio sretan i ponosan na nastup Srbije na ovom turniru:

Zaista je ovo nevjerojatan uspjeh, trudili smo se, igrali smo kao jedan tim, svi za jednog, borili smo se do posljednjeg trenutka i mislim da smo se zasluženo našli u finalu.

Što se tiče komentara medija u Srbiji, B92, s naslovom kaže: Srbija srebrna, ‘vanzemaljci’ Amerikanci šampioni. 

Kurir s naslovom, Srebro vam se pozlatilo iskazuje zadovoljstvo učinjenim svoje reprezentacije, a Blic naslovom: Ne može se protiv svemirske košarke, iskazuje poštovanje prema ekipi SAD-a, ali dalje u tekstu hvale svoju reprezentaciju:

Momci nemaju za ničim žaliti, premašili su sva očekivanja i mogućnosti, mnogi igrači ni u najluđim snovima nisu sanjali da će se naći ovdje, a uspjeli su. Nisu vratili trofej u zemlju košarke, ali jesu loptu, koja je u prethodna dva tjedna zahvaljujući njima došla u ruke nekih novih klinaca na terenima širom Srbije, što je jedna od njihovih najvećih pobjeda.

Američki mediji nisu toliko euforični kao mediji naših susjeda. Vjerojatno zato jer je ovo bilo očekivano, znajući da SAD ima najkvalitetniju košarku na svijetu:

Sve sumnje o talentu ove ekipe, njihovoj sposobnosti su srušene kao od šale, gotovo lako kao njihov protivnik večeras, piše američki ESPN.

USA Today s naslovom: Ekipa SAD-a pregazila Srbiju u finalu, ističe dominaciju reprezentacije SAD-a, ističući kroz cijeli tekst kako SAD kroz cijeli turnir, kao i ovu utakmicu, nisu imali pravi izazov, a Bleacher report piše:

Nikad nije bilo sumnje za crveno-bijelo-plave. Ekipa SAD-a je uništila Srbiju na putu do zlata.

Možemo sumirati da  je reakcija između medija u SAD-u i Srbiji jednaka. U SAD-u ističu dominaciju svoje reprezentacije, ali bez neke pretjerane euforije, dok mediji u Srbiji euforično slave srebro svoje reprezentacije, dajući poštovanje moćnoj ekipi SAD-a.

Sve u svemu, gledali smo odlično finale i odlično Svjetsko prvenstvo.

Related Articles