Utorak, 22 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  Repeša: Nisam nezadovoljan s tri poraza

  Hrvatska košarkaška reprezentacija ušla je u četvrti tjedan priprema za Eurobasket. S obzirom da to zapravo znači da je polovica vremenski već odrađena, očekujemo da se pojave prve konture igre naše momčadi. Međutim, ono što smo prošlog vikenda gledali na turniru u Strasbourgu, daleko je od tek nejasnih obrisa nečega, što bi za dvadesetak dana reprezentacija trebala prezentirati u Sloveniji. Barem se nadamo da je tako.

  Brojke iz Strasbourga govore sljedeće: tri utakmice, tri poraza, koš razlika minus 44 i posljednje mjesto na turniru, na kojem su, uz Hrvatsku, nastupili još i Grci, Francuzi i Nijemci. Hrvatska je izgledala slabo. Bez kreacije i ideje u napadu i potpuno razbijeno u obrani.

  „Bio je ovo prevelik zalogaj za nas“, izjavio je izbornik Jasmin Repeša nakon njemačkih minus 10, misleći pritom na trenutak, u kojem je došao turnir u Francuskoj.

  Stoji činjenica da se reprezentacija još uvijek nalazi u fazi kondicijskih priprema i da su ruke i noge još uvijek teške, no pitam se, jesu li Francuzi toliko spremniji da su plus 32 ispred nas? Jesu li desetkovani Nijemci toliko kvalitetniji da nas u jednom trenutku vode plus 23 da bi nas do kraja iskontrolirali do plus 10. Usporedbe radi, ta ista Njemačke je večer prije stradala od Grčke 28 koševa razlike.

  „Bez obzira na sve, mislim da smo mogli bolje odreagirati. Prvenstveno mislim da Schaffartziku nismo smjeli dopustiti da nam zabije šest trica. Drugo poluvrijeme bilo je jako važno za nas, uspjeli smo dobro odreagirati i zadovoljan sam kako su dečki izgledali u posljednjoj četvrtini“, Repešin je komentar nakon utakmice.

  Stoji činjenica da smo suočeni s brojnim otkazima, a sada i ozljedama. Dario Šarić je ostao u Hrvatskoj, u međuvremenu je Marko Tomas ozlijedio mišić (nije igrao protiv Francuske i Njemačke), a Luka Žorić je iskrenuo gležanj (nije igrao protiv Njemačke). No prilično slabo i neuvjerljivo zvuči bilo kakva isprika, kada se uzme u obzir činjenica da za Francuze nisu nastupili Noah, Turiaf, Seraphin, Mahinmi, Gobert i Traore. Uostalom, zar je uopće potrebna isprika nakon minus 32 i drugog najtežeg poraza u povijesti?

  Da budem korektan i prema ostalima, reći ću da za Grke nisu nastupili Diamantidis, Spanoulis, Bourousis, Koufos i Schortsanitis, a za Nijemce Ohlbrecht, Idbihi, Benzing te NBA igrači Kaman, Harris i Schröder. Pa ako hoćete i Nowitzki. Jer jedino s njim bi košarkaška Njemačka trebala stati u istu rečenicu s Hrvatskom. Barem smo i to dosad tako mislili.

  Hrvatska
  Foto: Marija Matičević Ivanković

  U ovom trenutku, učinak Hrvatske u napadu zaista ne treba zabrinjavati u nekoj prevelikoj mjeri. Ruke su teške, za to još uvijek ima vremena. Međutim, angažman u obrani otkriva sliku jedne momčadi. Jer on govori o želji, volji, agresivnosti, borbenosti. A to je, s obzirom na prosječna 83 primljena poena, izostalo u Strasbourgu.

  Izbornik Repeša nije želio davati dramatičnu crtu nastupu reprezentacije u Francuskoj. No, iako je svojom izjavom možda želio smiriti javnost, mnoge je sigurno zabrinuo:

  „Nisam nezadovoljan s ova tri poraza, ovo je kondicijska faza i porazi mi ne znače ništa. Pokazale su ove utakmice puno toga, prije svega ono na čemu još moramo raditi.“

  Ako je to dio taktike, prihvaćam. No, prema viđenom, ima tu puno posla. Od postavljanja napada, definiranja igre pod koševima do podizanja agresivnosti u obrani na najveću moguću razinu. Ne bi bilo dobro ni prerano doći do velike forme. No, nije dobro ni biti ovako daleko. Na minus 32 od Francuza, jer na Eurobasketu želimo doći otprilike tamo gdje i oni.

  Slijedi druga polovica priprema. Valjda je vrijeme eksperimentiranja i kondicijskog perioda sada iza nas te ćemo uskoro upoznati pravu Hrvatsku, onu koja će nas predstavljati u Sloveniji. Slijede pripremni dani u Dubrovniku i testovi s Crnom Gorom i Latvijom. Sa svakom reprezentacijom po dva ogleda.

  Zatim se putuje na turnir u Istanbul, gdje nas čekaju Turska, Belgija i Srbija. Prilike za popravak dojma ima dovoljno, vremena relativno malo. Još 23 dana.

  1 COMMENT

  Comments are closed.

  zadnje objave