Rok Stipčević za Crošarku: Nikada Zadar mene nije zvao, niti sam ja odbio Zadar

Razgovarali smo s Rokom Stipčevićem o ovogodišnjoj sezoni u Krki, o voljenom gradu i klubu Zadru te koliko istine ima u tome da je odbio KK Zadar. O reprezentaciji, mentorstvu, ali i načinu života Roka Stipčevića možete pročitati u nastavku teksta.

Pozdrav Rok, intervju moram započeti sa pitanjem, s obzirom da te zovemo iz Maribora, a vjerojatno neki od čitatelja ne znaju, ti si rođeni Mariborčanin?

“Da, rođen sam u Mariboru, tata je bio tamo na fakultetu, mama je rođena Mariborčanka. Proveo sam dvije godine života, točnije u Miklavžu, da bi se potom dogovorno uputili prema Zadru.”

Rok cijelu mladost poistovjećuje sa Zadrom.

“Uz sav respekt gdje sam rođen, poštujem Maribor i Sloveniju, imam tamo i prijatelje i rođake, ali ja se osjećam fetivim Zadraninom.”

Rok, poznato je da si veliki radnik i da te krasi iznimna disciplina. Kako ti trenutno izgleda jedan radni dan?

“Volim rano početi dan, u sedam ujutro nema nikoga u teretani i dvorani. Umjereni je tempo, koristim sada više vježbe preventive koje se ne mogu raditi u sezoni. Više je to briga o tijelu i samom sebi, rekao bi svojevrsni servis.”

A poslije?

“Poslije u dogovoru s trenerom Jurom Šangom napravim program s kojim intenzivnije krećemo 4-5 tjedana prije početka sezone.”

Dok si bio mlađi znamo da si ljeto provodio trenirajući. Možeš li nam malo dočarati kako je to izgledalo?

“Kad sam imao 20-25 godina, cijelo ljeto sam trenirao, nije bilo servisa tijela i razmišljanja o sebi. Kada ne bi bilo reprezentacije, svaki dan bi bila dva treninga sa što većim razmakom. U 6:30 ujutro teretana ili fizički trening, jak ručak, pa obavezan odmor. Nakon toga bi bio drugi trening oko 17 sati.”

Kao što kaže i sam Rok, u pripremu sportaša uključena je i briga o hidrataciji tijela, prehrani, regeneraciji i spavanju. Na primjer, plivanja u moru nije bilo?

“Ako bi bilo, onda bi bio to isključivo skok u more, 15 minuta. Inače nema smisla da odradim dva treninga, odem na more i sunce. Beskorisno bi bilo, jer važno je i odmoriti između dva treninga. Da se uspiješ odmoriti tokom dana, jer u protivnom je popodnevni trening varanje samog sebe.”

Zanima me jesi li s godinama promijenio i način treniranja?

“Ne radim više dva odvojena treninga. Već kombinirano odradim fizičku spremu ili teretanu, pa zagrijan odradim košarkaški dio. Tako se najbolje osjećam, imam duži dan i za oporavak i rehabilitaciju i za privatne obaveze.”

S obzirom na bogatu karijeru (Varese, Pesaro, Olimpia Milano, Tofaş, Virtus Roma, Dinamo Sassari, Rytas Vilnius, Fortitudo Bologna) kako je bilo po prvi put zaigrati u Sloveniji, u malom gradu poput Novog Mesta?

“Nisam ga realno doživio radi svih tih karantena i svega što je bilo, ali kao grad je vrlo uredan, miran, ima dosta zelenila. U tri minute uspiješ obaviti sve što treba. U tim godinama meni je jako odgovarao mirniji i tiši grad, bilo je novih prijateljstava, pozitivnih povratnih informacija i od ljudi koje prate košarku.”

“Osvajanje trofeja je nešto posebnije”

Rekli smo da ćemo Zadar ostaviti za kraj. Moramo se osvrnuti i na netom završenu sezonu u kojoj si branio boje Krke. Možemo reći da je cilj ispunjen, s obzirom da je želja bila ostvariti iskorak u odnosu na prošle dvije sezone.

Foto: Buducnost VOLI

Krka je već osvajala slovenski Superkup, osvojena je i ABA 2 liga 2018. godine, ali na domaći trofej se čekalo.

“Osvajanje trofeja je nešto posebnije. Finale je u redu, zadovoljavaš neke norme, ali nitko se ne sjeća drugoplasiranog. Ne samo u prvenstvu i kupu, već i na Olimpijadi. Kada smo došli do polufinala, prije utakmice sa Cedevita Olimpijom, rekao sam momcima da imamo šansu, ali da šanse ne dolaze tako često i zato je potrebno dati sve od sebe.”

Rok je odigrao jako dobru završnicu Kupa. U četvrtfinalnu je predvodio Krku sa osam ubačenih trica, dok je u finalu protiv Šentjura bio najbolji strijelac u momčadi sa 12 poena.

Krka je do finala došla i u prvenstvu, ali je Cedevita Olimpija bila prejaka te je slavila sa 3-0. Riječ ili dvije o njima?

“Izuzetno jaka ekipa, dobro posložena, jedna od najjačih ekipa na Balkanu, bez obzira što nisu ušli na Final Four. Nakon Crvene Zvezde najbolja su ekipa. Što se finala tiče, vidjelo se da su fokusirani i da nakon neuspjeha u EuroCupu, ABA ligi i Kupu, prvenstvo im je bilo sve ili ništa. Međutim, osim prve utakmice, pružili smo jako dobar otpor.”

U drugoj utakmici je došlo do neopravdanog isključenja?

“Bio je faul na meni koji nije sviran. A naš trener, Dalibor Damjanović, na reakciju dobiva, ne tehničku, već isključenje. Naravno da to pogodi ekipu, ali dobro, Cedevita je zasluženo prvak.”

“Nisam htio slaviti protiv Zadra”

Na Višnjiku u ABA ligi, protiv svog Zadra, bio si najbolji igrač utakmice, a na kraju si postigao i koš za pobjedu kojeg nisi slavio, možeš li se malo vratiti unazad i opisati nam taj dan.

“Jako, jako teška utakmica za mene. Maksimalno sam pripremao sebe za taj dan, za trening prije, da ostanem maksimalno fokusiran na svakakva pitanja, da ću vidjeti svoje prijatelje, osobe s kojima sam dugi niz godina surađivao, dosta njih su me i odgojili. Ali u tom trenutku stavio sam profesionalizam na prvo mjesto, a svoje osjećaje sa strane.”

Ali uočili smo da nakon koša koji je zapečatio sudbinu na Višnjiku nisi slavio?

“Ni jednu reakciju nisam imao. To nije moj način, ja sebe poznajem, imam neke reakcije nakon određenog koša, ali tu sam htio ostati maksimalno miran, nisam htio slaviti protiv Zadra.”

Dobro, ali mogao si slaviti prije nekoliko dana, kada je se pehar vratio kući?

“Jako, jako sam sretan što je Zadar osvojio prvenstvo, da je to malo živnulo.”

Očita je ljubav i strast Roka prema zadarskoj publici, Tornadu i svim zadarskim navijačima, te spominje da je zbog toga bio najsretniji.

“Publika? Pa to mi najviše značilo. Kad sam dobio video snimke kako Tornado kreće prema utakmici, pa to samo Zadar može, to je religija, to je iznad svih.”

Rok je bio član Zadra 2005. i 2008. godine kada je Zadar osvojio naslov prvaka.

Foto: KK Krka/Drago Perko (Kosarka.si)

Pitati ćemo i direktno, s obzirom na razne glasine, je li Rok Stipčević odbio KK Zadar posljednjih sezona?

“Apsolutno nije točno. Zadar mene nije nikada kontaktirao i ja službeni poziv od KK Zadar nikada nisam dobio. Ja jesam bio otvoren za razgovor, bili su površinski razgovori i usputno  susretanje nekih članova kluba, bio sam spreman.”

Tako da i priča o nekim novcima također ne drži vodu?

“Priče o novcima nije bilo. Tako da je smatram da KK Zadar mene nikada nije zvao, ali ni ja njih nikada nisam odbio!”

Da zaključimo onda priču o KK Zadar, Rok Stipčević je otvoren za razgovor s klubom?

“Ja sam uvijek otvoren za razgovor i uvijek ću biti. Zadru sam puno dao, sebe dao i odrastao, međutim i meni je Zadar puno dao i kao grad i klub. Puno toga lijepog sam prošao i ja nikada neću ostat ravnodušan prema Zadru. Znači Zadar će za vijeke vijekova imati posebno mjesto, što god se razvilo. Ali pošteno reći,  Zadar mene nikada nije zvao i nikada nisam ja odbio Zadar. A kada bude, onda možemo pričati o tome.”

“Ako nisam tamo, biti ću njihov najveći navijač!” 

Možemo li saznati je li Rok Stipčević i dalje spreman biti na raspolaganju reprezentaciji, s obzirom da su i tu kružile neke glasine?

“Za reprezentaciju sam uvijek spreman i to se ne odbija, tako sam odgojen tako živim, i ako nisam tamo, bit ću njihov najveći navijač.”

A kako gledaš na dolazeći kvalifikacijski turnir?

“Ja bi rekao da će biti teško, riječ je o dobrim reprezentacijama. Igramo doma, bit će nam ugodnije, hoće li biti navijača ili ne, to ćemo još vidjeti, ali imamo dobru skupina igrača koji su igrali slična natjecanja. Naravno da vjerujem da možemo na Olimpijske Igre.”

Foto: KK Krka/Drago Perko (Kosarka.si)

Za završni dio razgovora, dotakli smo se i uloge mentora. Ove godine Rok je bio mentor mladom i perspektivnom Nejcu Bariču.

“Nejc je super momak, pametan dečko, koji je odmah sve shvatio i meni je bilo užitak! Potpuno nenametljivo, kroz usputne priče, treninge i utakmice, te dijeljenje mišljenja  sve je jako dobro upijao. U Italiji sam također u dva slučaja imao ulogu mentora i moram reći da mi je to užitak.”

Imao si i ti svog mentora?

“Da, ja sam isto tako imao i učio jako puno od Coreya Brewera.”

Za kraj nam reci, razmišljaš li o kraju karijere?

“Osjećam se jako dobro, bolje nego prije 3-4 godine. Nešto sam promijenio u prehrani, nešto malo kroz treninge, tako da slijede sigurno još 3-4 dobre sezone. Kraj ne vidim još tako blizu.”

Zahvaljujemo se Roku na iscrpnim i otvorenim odgovorima i drago nam je da je uvijek pristupačan za naš medij. Ovim putem mu želimo dobar odmor te puno uspjeha u sljedećoj sezoni!

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Related Articles