SAD Svjetski U-19 prvak

Array

Reprezentacija SAD-a osvojila je naslov Svjetskih prvaka potpuno očekivano. U finalu su bili bolji od Srbije koja se dobro držala tri četvrtine. Treće mjesto osvojila je reprezentacija Litve koja je bila bolja od Australije.

Finale

Prvo poluvrijeme bilo je u potpunosti izjednačeno. Amerikancima je pripala prva četvrtina s četiri poena razlike, a Srbija je s dva koša viška dobila drugi period. Na poluvrijeme se otišlo s dva koša razlike za SAD. Treća četvrtina počela je sa tvrdim obranama s obje strane, a koševi su u prvih pet minuta perioda padali na “kapaljku“. SAD su ipak bile nešto bolje i taj period dobivaju rezultatom 17:13 i u posljednjih deset minuta ulaze s šest koševa razlike.

Utakmica je bila riješena u prvih par minuta posljednje četvrtine. Serija SAD-a od 13:3 bila je dovoljna za odlazak na visokih +16. Srbija se nakon toga nije uspjela oporaviti, a susret je završio pobjedom amerikanaca 82:68. SAD su tako zasluženo osvojile zlatnu medalju na ovom Svjetskom prvenstvu na kojem nisu doživjeli niti jedan poraz i bili su jako uvjerljivi.

Najbolji u redovima pobjednika bili su Montrezl Harrel s 17 koševa, četiri skoka i dvije asistencije te Nigel William Goss s 15 koševa.
Kod Srbije, Jovan Novak 21 poena, tri skoka i Vasilje Mičić s 13 koševa i čak 10 asistencija.

Litvi bronca

Litvi je za brončanu medalju trebao produžetak protiv Australije. Prvo poluvrijeme bolja Litva koja je na odmor otišla s osam koševa prednosti. Australija je utakmicu preokrenula u trećoj četvrtini koju je dobila s 14 koševa viška i u posljednji period ušla s plus šest.
Litva uspijeva dostići šest koševa prednosti u posljednjem periodu i odvesti susret u produžetak u kojem se obrane nisu baš igrale jer je dodatnih pet minuta završilo rezultatom 21:15 u korist Litve koja je tako na kraju završila treća.

Litvu su do trećeg mjesta doveli Tomas Dimsa s 19 koševa i četiri skoka te Marius Grigonis s 17 koševa i pet skokova.
Kod Australije, Dante Exum 28 poena uz pet skokova i isto toliko asistencija, a Dane Pineau je dodao 20 koševa uz čak 17 skokova.

Konačni poredak Svjetskog U-19 prvenstva 2013:

1.    SAD
2.    Srbija
3.    Litva
4.    Australija
5.    Španjolska
6.    Kanada
7.    Kina
8.    Hrvatska
9.    Rusija
10.    Brazil
11.    Iran
12.    Argentina
13.    Koreja
14.    Češka
15.    Obala Bjelokosti
16.    Senegal

Related Articles