Sisački košarkaši 11. na Europskom prvenstvu veterana

Array

Današnjom pobjedom nad ekipom iz Rusije, predstavnici Hrvatske okončali su svoj nastup na Europskom prvenstvu veterana koje se održava u Litvi. Ekipa iz Siska bila je jedina hrvatska ekipa na ovom natjecanju i osvojila je 11. mjesto u svojoj kategoriji.

Ovogodišnje, sedmo po redu, Europsko prvenstvo veterana održava se u Litvi, a broj prijavljenih ekipa iznosi 113. Ekipe su podijeljene u 16 različitih starosnih grupa, u ženskoj kategoriji najmlađa kategorija je 30+, a najstarija 55+, dok kod muškaraca kategorije idu od 30 do 75+ godina starosti. Pravila su ista kao i kod “običnih” košarkaških natjecanja, jedino su razlike kod muških kategorija od 60 godina naviše te ženskih od 50 godina naviše, gdje napadi traju po 30 sekundi, te kod kategorija 70+ i 75+ u muškoj konkurenciji, gdje se vrijeme tijekom prve tri četvrtine ne zaustavlja kod prekida igre.

Hrvatska je na ovom prvenstvu imala samo jednu ekipu, veterani iz Siska natjecali su se u kategoriji 45+, u kojoj se natjecalo ukupno 12 ekipa. Ekipu su činili uglavnom članovi KK Veterani Sisak, a na prvenstvu su sudjelovali Boris Gulan, Darko Kotaranin, Željko Radić, Dinko Bokulić, Siniša Ivšić, Mario Janković, Krešimir Gregurić i Davor Adamović. Za portal sisak.info prije puta u Litvu košarkaši su izjavili:

“Sudjelovat ćemo u kategoriji 45+ i na prvenstvu koje će okupiti oko 130 ekipa iz cijele Europe, a najviše iz Rusije, bit ćemo jedini predstavnici Hrvatske. Na daleki put kreću Boris Gulan, Darko Kotaranin, Željko Radić, Dinko Bokulić, Siniša Ivšić, Mario Janković, Krešimir Gregurić i Davor Adamović. Ozljede, radne obveze i nedostatak novca razlog su neodlaska većeg broja članova, ali bez obzira na to, trudit ćemo se ostvariti što bolji rezultat.”

Upravo su ozljede i manjak igrača bili glavni neprijatelji našoj ekipi koja je većinu utakmica morala igrati sa samo šestoricom igrača, a to nije bilo dovoljno za ostvariti nekakav značajniji rezultat. Sisački su košarkaši natjecanje započeli u skupini B, u kojoj su im protivnici bili igrači iz Italije, Gruzije i Rusije. Prvenstvo su Hrvati otvorili porazom 40:88 protiv vrlo jake ekipe Italije koja će danas igrati u polufinali protiv Ukrajine.

U drugom su susretu naši košarkaši bili najbliži pobjedi u skupinu, ali ponovno je kratka rotacija bila presudna i Gruzija je uspjela slaviti rezultatom 67:62. Imala je Hrvatska priliku za izjednačenje 30 sekundi prije kraja, ali tada je trener-igrač Davor Adamović nakon pogođene trice drugu ipak promašio, a Gruzijci su realizirali svoj sljedeći napad i tako upisali svoju prvu i jedinu pobjedu na prvenstvu. Posljednji susret po skupinama Hrvatska je igrala protiv ekipe iz Rusije, koja je također danas u polufinalu, te su Rusi bili uspješniji rezultatom 70:50.

Hrvatska je zatim nastavila natjecanja u razigravanju od 9. do 12. mjesta, a u prvoj utakmici odmah se odigravao veliki triler protiv Njemačke. Nijemci su susret otvorili serijom 12:0 i imali većinu susreta dvoznamenkastu prednosti, ali veterani iz Siska se nisu predavali te su pet minuta prije kraja dostigli protivnike, te čak preuzeli i prednost u posljednjim minutama susreta. Dva slobodna bacanja 20 sekundi prije kraja pogodio je Siniša Ivčić te je rezultat bio izjednačen na 52:52, ali tada Nijemci imaju posljednji napad i tri sekunde prije kraja Michael Strojny pogađa šut za pobjedu.

Hrvatskoj ekipi je tako preostala samo borba za 11. mjesto, a protivnici su bili još jedna momčad veterana iz Rusije. Ovdje je ekipa iz Siska ipak pokazala svoju snagu i od početka utakmice preuzela prednost koju je malo po malo povećavala tijekom utakmice te je slavila rezultatom 64:47.

Naša je ekipa tako okončala natjecanje na 11. poziciji, što je solidan uspjeh s obzirom na manjak igrača u ekipi, no svakako im treba čestitati na sudjelovanju na ovom natjecanju u kojem su bili jedina ekipa iz Hrvatske koja se odlučila na tako dalek put. Pogled na statistiku pokazuje da je najbolji hrvatski igrač bio Krešimir Gregurić koji je prosječno postizao 17,2 poena i 17,4 skoka po utakmici, s čime je bio prvi skakač prvenstva, no treba pohvaliti i sve ostale igrače koji su unatoč najmanje 45 godina na leđima morali igrati gotovo po svih 40 minuta na utakmicama.

Veterani iz Siska tako su okončali svoj ovogodišnji nastup na Europskom prvenstvu, a danas će se odigrati još polufinalni susreti te sutra utakmice za prvo i treće mjesto, dok je službeno zatvaranje prvenstva u nedjelju, 5. kolovoza.

Nadamo se da će ekipa iz Siska, ali i još neka druga hrvatska ekipa, sudjelovati i na Svjetskom prvenstvu za veterane koje se sljedeće godine održava u grčkom gradu Thessaloniki.

Moramo spomenuti i jednog igrača i jednu igračicu iz Finske, koji su bili najstariji sudionici ovog natjecanja. 70-godišnjakinja Sirkka Muranen natjecala se za finsku ekipu Golden Girls u kategoriji 55+, a najstariji sudionik je Veikko Lotjonen, koji je sudjelovao u igri sa svoje 82 godine na leđima.

Za kraj nekoliko općenitih informacija o košarci za veterane. FIMBA (International Maxibasketball Federation) je organizacija koja nadgleda natjecanja veterana i postoji od 1991. godine, kada je održano i prvo Svjetsko prvenstvo za veterane u Argentini, zemlji iz koje potječe košarka za veterane. Prvo Europsko prvenstvo za veterane održano je 2000. godine u Latviji, a iste godine održano je i prvo Panameričko prvenstvo. Od tada se Europska prvenstva odigravaju svake parne godine, a Svjetska svake neparne. Prethodno Europsko prvenstvo, 2010. godine, održano je u Zagrebu, kada je hrvatska javnost imala priliku izbliza upoznati se s košarkom za veterane.

Košarka za veterane još se naziva i maxibasketball, a prefiks “maxi”, kao latinska riječ, znači najviše. Vrlo brzo svijetom se proširila riječ maxibasketball, a Argentinci, kao začetnici ovog sporta, odmah su osnovali i Argentinski veteranski (maxibasketball) savez. Maxibasketball, ili maxikošarka po hrvatskom, sastoji se od više kategorija, a prva kategorija kod žena je 30+, dok je kod muškaraca granica na 35+, pri čemu se brojka naravno odnosi na broj godina sudionika. Nove kategorije su svakih 5 godina, dakle 30+, 35+, 40+ i tako dalje, a najstarija kategorija je 70+.

Related Articles