Skupina C: Slovenija teško protiv Gruzije, Španjolska očekivano

Array

U prvoj utakmici trećeg kola naše skupine C, Španjolci su očekivano slavili protiv Češke koja je pružila solidan otpor u prve tri dionice, ali je na koncu kao i Hrvatska protiv istog protivnika potonula. Slovenija je u napetoj utakmici pobijedila Gruziju, koja se još jednom pokazala kao neugodan protivnik.


Španjolska – Češka 60:39 (18:7; 33:25; 47:37)

Španjolska: Aguilar, Fernandez 14, Rodriguez 5, Rey 4, Calderón 3, Rubio 10, Claver 6, San Emeterio 4, Llull 8, Gasol 2, Gabriel 2, Mumbru 2.
Češka: Benda 6, Balvín, Pumprla 7, Hruban 2, Satoransky 5, Welsch 4, Houska 3, Barton 5, Jelinek, Kudlácek, Svrdlik, Vesely 7.


Furiozno je Furija krenula u utakmicu, a prvu su četvrtinu zaključili s prednošću 18:7 i sve je mirisalo na to da će Česi ponoviti hrvatski scenarij. Slično kao i naša reprezentacija, dobivaju drugu četvrtinu, a na poluvrijeme se odlazi s prihvatljivih 33:25.

Španjolci se polako odvajaju u trećoj dionici te u jednom trenutku odlaze na 12 razlike. Česi uzvraćaju serijom 7:0 i prilaze na 42:37. U tom trenutku se činilo da bi utakmica mogla postati zanimljivom no Španjolci ubacuju u brzinu više i odlaze na prednost koja im osigurava mirnu završnicu.

U četvrtoj četvrtini vidjeli smo kriminalnu košarku od strane obje momčadi. Nakon deset minuta rezultat je iznosio 9:2.

Ovim rezultatom Česi su oborili dva negativna Hrvatska rekorda iz prve utakmice turnira. Onaj po najmanjem broju koševa u četvrtini i po najmanjem broju poena u utakmici od uvođenja trice na Eurobasketu, a vjerojatno je pao i rekord i po najmanjem broju poena u četvrtini od strane obje momčadi.

 


Gruzija – Slovenija 68:72 (19:13; 32:44; 46:54)

Gruzija: Metreveli, Pkhakadze, Burjanadze, Tsintsadze 10, Shermadini 7, Hickman 19, Markoishvili 10, Patsatsia 2, Sanikidze 17, Lezhava 2, Tskitishvili 1
Slovenija: Slokar, Lakovič 6, Balažič, Joksimović 5, Murič, Blažić 4, Nachbar 7, G.Dragič 11, Z.Dragič 12, Lorbek 18, Vidmar 5, Begič 4


Baš kao i protiv Hrvatske, reprezentacija Gruzije u utakmicu je ušla iznenađujuće dobro te od samog početka preuzela vodstvo. Predvodio ih je iskusni Viktor Sanikidze, koji je nakon prve četvrtine već imao 8 poena.

U drugoj četvrtini Slovenci preuzimaju inicijativu. Nekoliko uzastopnih trica zabili su Jaka Lakovič i Domen Lorbek, dok igrači Gruzije nisu imali rješenje u napadu. U obrani, Gruzija se očajnički pokušavala braniti, ali napravili su previše prekršaja, čak dobili i tehničku pogrešku zbog simuliranja. Rezultat na poluvremenu bio je 44:32.

Ulaskom u druo poluvrijeme, gotovo 3 minute nije bilo koša iz igre, sve do pogotka Jake Blažiča. Gruzijci su se i dalje mučili u napadu, ali nisu dopuštali našim susjedima da naprave preveliku razliku. Nakon promašenog slobodnog bacanja u zadnjoj minuti, Ricky Hickman krade loptu i pruža Gruziji zadnji napad, nakon kojeg je na semaforu bilo 54:46.

Gruzija ulazi agresivno u zadnju četvrtinu i smanjuje razliku. Hickman pogađa slobodno bacanje, a u obrani Shermadini krade loptu, gdje Hickman zabija otvorenu tricu i razlika se smanjila na samo 4 poena. Božidar Maljković zove timeout, a u igru ponovno ulazi Goran Dragič, koji je odmarao velik dio utakmice. Nakon pet minuta igre, Markoishvili se probija na polaganje i smanjuje na samo pola koša razlike. Malo kasnije Lorbek zabija tricu i povećava prednost Slovenije koju do kraja nisu ispustili.

Najbolji u redoima Slovenije bio je Domen Lorbek s 18 koševa, a odmah iza njega bili su braća Dragič, Zoran s 12 i Goran s 11 poena.

Kod Gruzije najviše je zabio Ricky Hickman (19), a slijedio ga je Viktor Sanikidze sa 17 poena.

Related Articles