Slaven Rimac: Šibenka zaslužuje biti u vrhu Hrvatske košarke

U posljednje vrijeme često imamo priliku pročitati ime Slavena Rimca na hrvatskim košarkaškim portalima, a razlog je prije svega Šibenka koja Slavena želi na svojoj klupi, iako su se u posljednje vrijeme pojavila i druga imena kao što je ono Vladimira Anzulovića.

Slaven Rimac odradio je stoga razgovor s našim kolegama Slavenom i Vidom u kojem su se dotaknuli, uz Šibenku, i mnogih drugih tema kao što je osvrt na upravo završenu sezonu HT Premijer lige te predolimpijski turnir.

Kako komentirate medijske natpise koji se zadnjih dana provlače, da umjesto Vas klupu Šibenke preuzima novi/stari trener Vladimir Anzulović?

“Ti pregovori su još uvijek u tijeku, a moje iskustvo i kao igrača i kao trenera je da dok se nešto ne potpiše nije gotovo. Ali isto tako, nekakve situacije koje bi se trebale desiti, ne dese se, a neke stvari koje se ne bi trebale desiti, dese se. Tako da ništa nije gotovo. Šibenka još mora održati klupske konzultacije te ja čekam da vidim što će se tu desiti. Meni bi bila čast postati trenerom Šibenke, napravili su lijep rezultat s trenerom Anzulovićem i smatram kako zaslužuju biti u vrhu hrvatske košarke jer klub ima i izražen rad s mladim igračima.”

Možete li nam prokomentirati i završnicu HT Premijer lige u kojoj je Zadar vodio, Split se vraćao, a na Višnjiku Zadar potvrdio kako je trenutno najbolja ekipa u Hrvatskoj?

“Gledajući cijelu sezonu, pogotovo početak godine kada se igralo finale kupa, Zadar je ekipa koja je bila u najboljoj formi. Split je bio ugodno iznenađenje na početku sezone, no nisu imali snage zadržati formu tokom cijele sezone, a pokazali su i mučenje za opstanak u ABA Ligi. Zadar je imao priliku riješiti sve u 3 utakmice, no mislim da je Ukić svojom željom vukao Split do pobjede u trećem susretu, a onda je Split odigrao odličnu četvrtu utakmicu, no na kraju pred punim Višnjikom – Zadar se pokazao u odličnom svijetlu. Split je ekipa koja je složena od dobrih pojedinaca, tako da oni isto mogu žaliti što na kraju nisu podignuli trofej.”

Mršić je u reprezentaciju vratio dobru energiju i poštovanje

Kao igrač prošli ste reprezentaciju, igrali ste u njoj i sa sadašnjim izbornikom Veljkom Mršićem, što mislite o igračima koji su pozvani na kvalifikacijski turnir za OI u Tokiju te može li Hrvatska do Olimpijskih Igara?

“Mislim da kvalifikacije neće biti lake, kao ni prošle. Niti jedna reprezentacija nije u boljoj poziciji od druge, rosteri se još ne znaju jer i naši najbolji igrači još uvijek igraju u svojim klubovima, ključ će biti tko je u boljoj formi te tko će biti bolje uigran na turniru. Puno je upitnika u zraku, no izbornik Mršić je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pokazao kako je u reprezentaciju vratio dobru energiju i poštovanje između igrača koje je nedostajalo u ekipi koja se okuplja na kraći period. Dobra je stvar što je većina tih igrača i sada na popisu, a najbitnije je da se Hrvatska kvalificira na OI, ali sigurno će nedostajati kvaliteta koju možemo izgubiti ako neki od NBA igrača ne budu spremni za turnir. Ukoliko se plasiramo na Olimpijske Igre, mislim da će većina igrača biti spremna za nju, jer se ona igra u onom vremenskom periodu kad se niti jedno drugo natjecanje ne održava. Nismo u lošijoj poziciji prije odlaska na kvalifikacijski turnir i na potencijalne OI.”

Kako komentirate premijernu sezonu Gorice u ABA 2 Ligi te rad trenera Josipa Sesara s kojim ste nebrojno puta dijelili svlačionicu?

“Mislim da je teško nadoknaditi početnih 0:4 koje su vukli iz prvog prozora, jer tu ima puno ekipa u sredini koje su kasnije hvatale pozicije prema vrhu ili prema dnu. Psihički je to također utjecalo na igrače, no mislim kako bi Gorica puno bolje prošla u ABA 2 Ligi da su startali igrajuči od početka te otvorili s omjerom, npr. 2:2. Smatram da bi, da su imali bolji start, pokazali formu koju su cijele sezone imali u HT Premijer ligi.”

Koje je Vaše općenito mišljenje o ABA 2 Ligi?

“Mislim da je puno bolje prihvaćena u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, odnosno u njihovim klubovima, nego našim. Siguran sam da je to, ako ne kvalitetnije, onda barem zanimljivije natjecanje od HT Premijer Lige te se tu omogućuje da manje ekipe svoj talent pokazuju protiv dugih ekipa. Prozori su ove sezone smanjili su interes za ABA 2 Ligu jer prozori nisu omogućili prikaz statistike i igračke forme iz tjedna u tjedan, no mislim da je ABA 2 najnormalniji korak s obzirom na postojanje ABA Lige i mislim da će se ona uspjeti održati.”

Imali ste dugu i bogatu karijeru, možete li izdvojit najboljeg igrača protiv kojeg ste igrali?

“Pa igrao sam u Atlanti 1996. protiv Dream Team-a, svaki igrač može biti na tom mjestu. Možda je i taj Dream Team nakon onog iz 1992. i najkvalitetniji, uz dužno poštovanje svim zadnjim ekipama koje su sastavljene od superstarova. No 1996., s obzirom da su igrali u Americi, sa sastavom predvođenim Shaquille O’Nealom, Pennyem Hardawayom, Scottie Pippenom, Charlesom Barkleyem i svime najboljim što je u tom trenutku bilo u NBA ligi zauzima neko posebno mjesto.”

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Foto: Buducnost VOLI

Related Articles