Slaven Rimac za Crošarku nakon velike pobjede: “Gledamo prema naprijed”

Cedevita je jučer u derbiju ABA lige uvjerljivo svladala Crvenu zvezdu i pobjedom napravila veliki korak prema novom doigravanju regionalne lige. Glavni trener Cedevite Slaven Rimac javio se dan nakon utakmice portalu Crošarci, evo njegovih dojmova.

Odlična utakmica protiv Crvene zvezde?
“Nama jako bitna utakmica, odigrali smo s puno energije. Nakon početnih ispitivanja snaga, odigrali smo agresivno i s puno samopouzdanja.”

Vodili ste u jednom trenutku i 29 poena razlike.
“Dobro, neke stvari su nam išle u prilog. Težak raspored protivničke ekipe, kao i dojam da smo ih uhvatili možda i u najlošijem trenutku od početka sezone.”

Bez obzira na sve, 45 poena u 30 minuta?
“Veći dio utakmice dobro smo odradili, pogotovo na vanjskoj liniji, gdje Zvezda ima ozbiljne igrače, Čovića, Raglanda, Barona koji su nam jučer sve skupa zabili sedam poena. Uz nedostatak Zirbesa pod košem, svakako su bili hendikepirani što ne umanjuje našu odličnu igru.”

Cedevita je imala niz od 9 pobjeda u ABA ligi, prekinuvši ga nes(p)retno tek nedavno u Podgorici. Zadovoljni učinkom za sada?
“Iskustvo me naučilo da ne valja o tome razmišljati, dok nije matematički osigurano. Želimo najmanje tu četvrtu poziciju, napravili smo kvalitetan posao, ali moramo do kraja odigrati ozbiljno i koncentrirano.”

I izbjeći ozljede?
“Prate nas ove sezone, pogotovo na centarskim pozicijama. Ali momčad se pokazala više nego ozbiljnom, imamo kvalitetnu vanjsku liniju, u rotaciji i Bošnjaka i Mustapića, tako da s optimizmom gledamo prema naprijed.”

U međuvremenu su se ostali pojačali.
“U sezonu smo ušli sa sličnim ambicijama kao i ostale tri ekipe. No kako je sezona odmicala, oni su se pojačavali, a mi rješavali igrača. No, važno je da sada imamo samopouzdanje u ekipi, da radimo u dobroj atmosferi i da gledamo prema naprijed.”

Veseli povratak Karla Žganeca.
“On je jedan od bitnijih igrača, nakon odlaska određenih igrača. Nadamo se i da je ozljeda Darka Baje kratkoročna i da će biti s nama za tri-četiri dana.”

Kada možemo očekivati povratak Marka Banića?
“Za 2–4 tjedna.”

Nije to bitno samo zbog rotacije, već i radi treninga.
“Teško je kada nemate 12 igrača na treningu. Igrači se ne uspiju dovoljno kvalitetno odmoriti, ili drugi koji manje igraju, da mogu podignuti formu.”

EuroCup, preostale su još dvije utakmice?
“Volio bih kada bi mogli konkretnije pratiti do kraja i taj dio, ali objektivno nemamo snage, s obzirom na sve što nas čeka. Ne idemo izgubiti, jasno, međutim snage tih ekipa protiv nas su tolike, da ako ne idemo na 100% i s punom minutažom teško držimo rezultat. Tako da silom prilika, u situaciji smo da više rotiramo i da zadnje dvije utakmice odigramo s većim brojem izmjena.”

Kup?
“Za 20-ak dana ide prvi pravi ispit, to je taj Kup, koji je uvijek bitan. Već par sezona zaredom smo ga osvojili, tako da nam je cilj i ove godine osvojiti. Uvijek je specifično kada si favorit, postoji određena doza opterećenja i pritiska.”

“U slučaju da se plasiramo u Playoff ABA lige, no ima još puno vremena do polufinala, treba ući u natjecateljsku formu za igrati i pobjeđivati. Može se puno stvari izdogađati, a cilj je prije svega da napravimo dobar rezultat u Kupu.”

Murić se već protiv Partizana pokazao kao pojačanje, zadovoljni njegovim učinkom?
“Iznad mojih očekivanja, nije lako kada dođete na sredini sezone, kad su uloge podijeljene. Teže se uklopiti i pronaći napadačku igru, tako da ima prostora da bude još efikasniji. Protiv Partizana je pokazao svoju borbenost i stav na terenu, gdje nikome ne priznaje da je bolji. Puno nam je pomogao, a što se tiče posvećenosti i angažmana što je meni i najbitnije, zadovoljan sam.”

Prije početka sezone računali ste na dvije samostalne ekipe?
“Zamislili smo da svaka ekipa funkcionira za sebe, 23 igrača, gdje bi Toni Katić bio na dvije fronte. Međutim, kako je došla prva reprezentativna stanka, pa ozljede i nepredviđeni detalji, sve je bilo puno teže. A kako prva ekipa ima prednost, narušava se rad druge ekipe.”

Bili ste u početku trener druge ekipe, kakva je sada komunikacija s Draženom Oreškovićem (trener B Ekipe)?
“Znam da kad sam bio trener druge ekipe, me frustriralo kada si zamislimo koncept treninga s 11, 12 igrača, pa popodne moraš mijenjati jer ti iznenada idu u A ekipu. Inače moj odnos s Draženom je vrlo dobar, i ranije je bio i s Ivanom, dogovorimo se da na kraju obje ekipe odrade zacrtano.”

Vama je sada lakše ?
“Jasno, sada sam u nešto privilegiranijem položaju, s obzirom da sam trener prve ekipe.”

Zadovoljni učinkom B ekipe?
“Njihov rezultat nije primaran, ali su na tragu onoga što smo i očekivali.”

Hvala Slavenu na susretljivosti i želimo njemu i ekipi puno sreće i zdravlja u nastavku sezone.