Slavljenik Stipčević za Crošarku: Možemo napraviti dobar rezultat

Array

Zadar je sinoć proslavio dvostruki sportski uspjeh. Uz nogometni, za portal Crošarku puno je važniji onaj košarkaški. Zadar je upisao važnu pobjedu u polufinalu prvenstva Hrvatske te je samim time nadomak ulaska u finale, odnosno mogućnošću osvajanja naslova.

Taj poseban osjećaj –  osvajanje naslova – itekako dobro poznaje Rok Stipčević, koji se nam javio nakon utakmice i u razgovoru za portal Crošarka podijelio zadovoljstvo i radost vezano uz zadarsku pobjedu, kao i  cjelokupno njegovu košarkašu karijeru te dolazeće Europsko prvenstvo u Sloveniji.

“Veseli me da je pobijedio Zadar i u to iznimno dobrom ugođaju na Višnjiku. Cedevita nije mogla odgovoriti na dinamiku Zadra,”
u uvodnom dijelu kazao nam je Rok Stipčević.

Naš reprezentativac je nakon igranja u Hrvatskoj proveo dvije i pol godine u Italiji, prema trenutnoj situaciji postoji mogućnost produljenja ugovora. “Pod ugovorom sam vezan još godinu dana u Milanu, međutim tijekom ljeta će se znati točno da li ostajem.”

U izboru nastavka karijere će biti klupske, ali i igračke ambicije, kod kojih Roko ne krije da bi volio i dogodine igrati u Euroligi. “Ako dođe slučajno do odlaska iz Milana, svakako bih volio nastaviti igranjem u Euroligi.”

Važan je detalj da je Rok prelaskom u Pesaru odradio statistički najbolju (polu)sezonu. “Na kraju mi je to statistički bila najbolja sezona, međutim  ako trebam izdvojiti najbolje igre do sada, onda bih uz ovu svakako izdvojio i prošlu sezonu u dresu Varesea.”

Brojke su iznosile na kraju sezone 16 poena, 3 asistencije, 3 skoka i 1,5 ukradena lopta za 33 minute provedene na parketu.

Dobar je bio potez reagirati i zatražiti u pravo vrijeme posudbu. “Nakon neočekivanih rezultata i promjena unutar momčadi, osjetio sam da neću dobiti dovoljno prilike, porazgovarali smo o mogućnosti posudbe. To je trajalo neko vrijeme i na kraju, košarkaški gledajući, odlazak u Pesaru je bio ispravan potez.”

Vječito pitanje radoznalnica jest promjena boravišta: “Svi me pitaju. kako mi je sjeo odlazak iz Milana, grada mode. Mogu reći kako Milan ima svoje prednosti, ali nisu imale takav utjecaj na mene i nije bilo problema u promjeni, jer sam se u Pesaru osjećao više nego dobro.”

Da nije imalo previše utjecaja pokazatelj jest da se ni Inter ni Milan nisu uspjeli izboriti ispred Juventusa. No, nogomet na stranu, Italija kao zemlja teške gospodarske situacije u košarkaškom smislu i dalje je na razini.

“Nema nikakvih problema što se tiče financija, klubovi su organizirani, tako da – bez primjedbe.”

Kada smo već kod financija valja reći kako je s te strane, odnosno relacije s Cibonom, stvar također bez potrebne primjedbe. Ono gdje možda jest je s košarkaškog dijela: “Moglo se to i drukčije izvesti. Gledajući sada možda je bilo pametnije ostati u Zadru, pa sljedeće godine tražiti izlazak u inozemstvo,” iskreno je kazao inače rođeni Mariborčanin.

“Zadarska publika tjera na napredak”

Rok dobro poznaje i zadarsku publiku, njezin utjecaj. “Domaćem košarkašu je zadarska publika dvosjekli mač. Znači, može biti jedna kočnica u razvoju, no može, kao što je to djelovalo na mene, biti jedan vjetar u leđa. Jednostavno, zadarska strast i navijači te tjeraju da radiš bolje, više i da napreduješ.”

Stipčević je poznat kao igrač s velikom strašću, emocijama koje su u Zadru što zbog grada, što zbog mladosti, uvijek bile istaknutije. Često su se frustracije znale trošiti u dvoranama, u starim Jazinama, jer Rok Stipčević je bio i ostao radni čovjek.

“Uh, bilo je toga.”

O tome nam je dosta pričao i nekadašnji naš kolumnist, košarkaš Ivan Peljušić. U jednom neformalnom razgovoru tada je rekao kako je imao priliku iz prve ruke (suigrači iz Borika) vidjeti želju po napretku koju je iskazivao zadarski playmaker.

“Drago mi je kada čujem takve pohvale. Pozdravi Ivana, nismo se dugo čuli,” iskoristio je priliku Rok.

Podvucimo crtu – Zadar, Jazine ili Višnjik, gdje god se igralo, dvorana je uvijek  posebno teško ozračje za Zadarske igrače.

“Jedina stvar koju igrač Zadra treba jest poštivati publiku i tradiciju odnosno povijest kluba. Ako odrađuješ svoj maksimum za dobrobit kluba mislim da nema bolje sredine za igrati nego u Zadru. To je grad koji razumije košarku.”

Foto: Mateo Smolić-Ročak
Foto: Mateo Smolić-Ročak

Oko Zadra se kao snagom bure mijenjaju raspoloženja. Ovosezonski napisi od najboljih dana sezone, do borbe za opstanak u regionalnoj ligi. Mogli bismo zapisati u rubriku “već viđeno.”

“Nisam više toliko upućen pa je nekorektno s moje strane pričati o tome gdje se griješi. Slažem se da se Zadar ne bi trebao pomiriti s činjenicom opstanka u ligi. No primjerice financije, tu igraju važnu ulogu kao i potencijalne promjene kadra.”

Bilo je dosta asistencija, bilo je važnih trica, u Trnskom ih se posebno sjećaju. Bez dvojbe, Stipčević je otisnuo pečat u Zadranima. Na pitanje o najljepšoj košarkaškoj uspomeni, Rok je odmah odgovorio:

“Imam dvije slike u glavi. Jedno je atmosfera na Višnjiku protiv iznimno jake Cibone, tada predvođene Bogdanovićem, Andrićem, Tomasom i ostalima. Bila je krcata dvorana, predivan osjećaj je bilo tada izaći na teren. I naravno ,druga je proslava na trgu nakon posljednje osvojene titule prvaka.”

Prije dolaska u Zadar nakon naporne sezone, Rok je bio i na završnom turniru Eurolige gdje je imao mogućnost pratiti povijesni uspjeh Vassilisa Spanoulisa.

“Mnogi smo smatrali prošlogodišnji uspjeh kao splet okolnosti, slažem se s tim. No, ove sezone potvrdio je svoju kvalitetu, mislim da konačno uvjerio sve skeptike da je riječ o vrhunskom košarkašku, pravom profesionalcu kojeg sam i kroz igru imao mogućnost upoznati. Miran je u trenucima kada je to potrebno, nije vizualno toliko atraktivan kao možda drugi košarkaši, ali bez dvojbe iznimno važan za svoju momčad.”

Kako nam je sam potvrdio, možda malo ružno rečeno, silovanje košarke u ne košarkaškom gradu Londonu ipak je napuhano.

“Kao gledatelj moram reći da nije tako, da je stvar bila dobro posložena. Govorim samo za taj posljednji dan koji sam pratio. Sa svih aspekata stvar je bila dobro odrađena, a cjelokupni dojam su još poboljšali grčki navijači.”

“U svakom slučaju želja mi je igrati za Reprezentaciju”

Reprezentacija u 2013. godini, kako Rok kaže – “sretna” – I to što je iznimno važno, u svakom slučaju s njim u momčadi, bez obzira na promjene trenera. “Prema posljednjim informacijama Repeša je trener. Ne bih ulazio u ostale špekulacije, u svakom slučaju i ako dođe do promjena, moja je želja igrati za reprezentaciju.”

Foto: Alen Galović
Foto: Alen Galović

Dosta je bilo negativnih komentara u vezi reprezentacije. “Došao sam tek sada u Zadar, mi košarkaši u tom dijelu prvenstva smo uvijek koncentrirani na klupsku košarku. Stvar se objektivno gledano ne mijenja u nekom presudnom značenju. Naravno da stvar bolje djeluje kada je jasnija, posložena, no imamo temelj za graditi optimizam.”

Kao primjer?

“Pa prošla godina može biti jedan temelj. Pripreme smo dobro odradili, atmosfera je dobra, a kada tome pridodamo dobre pojedinačne nastupe naših igrača u Euroligi, činjenica je da imamo mogućnost napraviti dobar rezultat.”

Skupina je sve samo ne laka, pogotovo kada se uzme u obzir domaće navijače u Celju. “U tom trenutku usudio bih se reći da bi Slovenija mogla biti teži protivnik nego Španjolska.”

Naravno, bit će još vremena, kao i mogućnosti najavljivanja, kada se stvari konkretnije preusmjere prema reprezentaciji, a do tada uredništvo portala može Roku zaželjeti sretan 27. rođendan.

“Slavim ga u užem krugu prijatelja”, za kraj nam je prenio Roko koji danas (20.5.2013) slavi rođendan, a Zadrani uz možda (ponovno) koju čašu Cedevite slave jučerašnji uspjeh.

Related Articles