Slavonski Brod odustao od kupa, upitan nastavak prvenstva!

Array

Cibona, Zadar, Split, Zagreb i Slavonski Brod jedinih je pet klubova sudionika svih 19 sezona A1 lige od hrvatske samostalnosti. Nažalost, čini se kako je pitanje vremena kada bi iz ove skupine mogao ispasti potonji, prvoligaš iz Slavonije. Naime, sve veći i sve učestaliji problemi, ponajprije financijske prirode, nisu zaobišli Brođane niti ove sezone. Po svemu sudeći, situacija nikad nije bila teža pa se ovaj put s pravom možemo zapitati: Je li ovo konačan kraj?

Dakle, prvoligaški život Slavonskog Broda ponovno visi o niti. Jednako kao i prije tri mjeseca uoči početka sezone kada je prijateljsku ruku spasa klubu pružio Ivica Burić i, svojom energijom i željom da se spasi prvoligaška košarka u Slavonskom Brodu, čvršće povezao Grad i košarku. Zajedničkog stava „Klub mora igrati prvu ligu“ sve zainteresirane strane – Klub, Grad, Županija i dva privredna subjekta – dogovorili su plan financiranja za sezonu 2014./2015., dok je struka imala zadatak postaviti čvrste temelje na kojima bi klub uspješno funkcionirao u budućnosti.

Zaključak finalnog sastanka u rujnu, ide priča, bio je sljedeći: omogućiti Brođanima da započnu prvoligaško natjecanje, u hodu pokriti klupske troškove do kraja 2014. godine do donošenja novog proračuna za 2015. prema kojem bi se s nešto više sredstava podržala košarka u Slavonskom Brodu.

Zvučalo je optimistično i obećavajuće, međutim, u ovom trenutku, veliko je pitanje hoće li klub uopće doživjeti 2015. godinu. Zapelo je već u polusezoni, i to upravo na onom dijelu koji se trebao riješiti „u hodu“. I dok su svoje obveze, prema dogovoru iz rujna, u potpunosti ispunili Grad, Županija i Klub, isto nisu učinili privredni subjekti od kojih je jedan, prema raspoloživim informacijama, i visokopozicionirani član uprave kluba sa svojih 100 tisuća kuna obećane pomoći.

Epilog ovoga je, naravno, rupa u proračunu kluba i dvije neisplaćene plaće igračima, stručnom stožeru i djelatnicima kluba te nemogućnost pokrivanja osnovnih troškova – troškova natjecanja, organizacija utakmica, putovanja, najma stanova, opreme… U klubu vlada veliko nezadovoljstvo, svakodnevno se raskidaju ugovori, a svjetlo na kraju tunela, u trenucima pisanja ovog teksta, još se uvijek ne nazire. Klub je u međuvremenu ostao i bez glavnog i bez pomoćnog trenera, dva igrača su otišla, odlascima do vikenda prijete i ostali.

Košarkaški klub Slavonski Brod nema generalnog sponzora, nema predsjednika, a Upravni odbor praktički ne postoji. Najveći problem brodskog prvoligaša je upravo nedostatak tog generalnog sponzora koji bi klub uzeo pod svoje i dao svog predsjednika, svoj Upravni odbor i složio financijsku konstrukciju. Činjenica je, Grad i posljednja županija po BDP-u u Hrvatskoj jednostavno ne mogu sami.

Međutim, pitanje koje se sada postavlja glasi: Zašto se uopće ušlo u sezonu i zašto tada zainteresirane strane, koje su to tada pristale, nisu ispunile svoje obveze i dana obećanja prema klubu? Klupski proračun se donosio u rujnu, zašto je prihvaćen i zašto se obećavalo s figom u džepu, ako se obećanja zapravo nisu mislila ispuniti? Je li moguće, s obzirom da ga u siječnju čeka podrška iz novog gradskog proračuna, da će klub odustati od prve lige zbog samo dvije neisplaćene plaće igračima i stručnom stožeru? Podsjećam, spomenuti dogovor zainteresiranih strana pao je prije samo tri mjeseca.

Logično, u ovakvoj teškoj situaciji Slavonski Brod nije se u mogućnosti natjecati pa se klub danas očitovao HKS-u da neće nastupiti u kupu „Krešimir Ćosić“ na gostovanju u Samoboru, dok je nastavak natjecanja A1 lige pod velikim upitnikom. Sudbina ovog, nakon Osječkog Sokola i Križevaca, još jednog prvoligaškog kluba trebala bi biti poznata kroz samo nekoliko dana. Ukoliko padnu neki čvršći dogovori.

Jer, kako stvari stoje, onaj rujanski će na savjesti imati propast brodske prvoligaške košarke…

Related Articles