Slučaj Radoš: Želi otići, u klubu nezadovoljni pristupom

Array

Tomislav Radoš, 18-godišnji mladić koji je široj košarkaškoj javnosti u velikoj mjeri nepoznat, naravno, ne i onoj koja prati našu košarku od mlađih kategorija. Rođeni Đakovčanin, zlatni kadet prije dvije godine javno je poručio kako nije zadovoljan statusom u osječkoj Dardi, no nakon kontaktiranja i njegov sadašnjeg kluba dobili smo isto tako nezadovoljstvo vodstva kluba ovim mladim košarkašem.

Idemo redom, Radoš je prije dvije godine potpisao ugovor s prvoligašem iz Osijeka, gdje je ugovorom vezan još naredne tri sezone. No, Tomislav nezadovoljan statusom u klubu zatražio je raskid ugovora, potencirano kako je naš talentirani košarkaš dobio svega 27 minuta u prvoj ligi.

“Otišao sam u Dardu jer sam smatrao da je to prvoligaška sredina u kojoj ću napredovati, ali prema onome što mi se događalo kroz ove dvije sezone možda to i nije bio moj najbolji potez”, pojasnio je Radoš.

Na ponuđeni raskid ugovora nisu pristali u košarkaškom klubu Vrijednosnice OS Darda. A o nezadovoljstvu kluba o prisutnosti Radoša na treninzima nam je danas odgovorio sportski direktor kluba, Renato Martinko: “Smatram da je glavni razlog njegovog trenutnog košarkaškog nenapredovanja previše izostanaka s treninga s često upitnim opravdanjima. Izostao je u prošloj sezoni s više od 30% treninga, dok svi ostali naši igrači zajedno nemaju toliko izostanaka.”

Inače, Tomislav je protekle sezone bio najbolji strijelac A2 lige istok, u prosjeku je bilježio 23,5 poena igrajući za drugu momčad Darde. No, bez obzira na to, i odličnu juniorsku sezonu, otkrio je kako je ipak očekivao više: “Zadovoljan sam što sam bio najbolji strijelac druge lige i poluzavršnice, ali to nije bilo ono što sam očekivao da ću postići u Dardi. Želio sam prošle sezone igrati prvu ligu, za koju mislim da sam spreman, a koju sam igrao dok je u klubu bio trener Srzić. Dolaskom novog trenera Senada Muminovića vrlo malo sam igrao i to je najveći razlog moje želje za promjenom kluba”, zapisano je na klupskoj internetskoj stranici KK Sedam.

O nezadovoljstvu Radoša sportski direktor ima odličan primjer koji bi morao slijediti naš mladi talentirani košarkaš. “Primjer koji Tomislav Radoš treba slijediti kako bi napredovao je ponašanje, rad i zalaganje igrača Luke Pandurića koji je od statusa četvrtog zaštićenog igrača u ekipi KK Brod Svjetlost i bez minutaže, prešavši u naš klub došao (bez ijednog izostanka s treninga u cijeloj sezoni), do statusa našeg ponajboljeg igrača u protekloj sezoni i statusa Hrvatskog U20 reprezentativca iako je ’93. godište.”

Za kraj nam je Martinko kazao kako usprkos problemima da pronađu zajednički jezik u KK Vrijednosnice Os Darda i dalje računaju na njega u budućnosti. Puno životnih situacija, objektivnih i neobjektivnih, može se pojaviti kao prepreka na razvojnom putu mladog košarkaša i sve su one premostive uz puno rada i zalaganja. Uzmicanje od tih problematičnih situacija, a ne suočavanje s njima, nije dobar ni sportski ni životni putokaz za mladog Radoša i tu mu svi koji ga poznamo moramo pomoći. Mi u Tomislava vjerujemo i vidimo ga kao nosioca naše igre, a on se sa svojim talentom ne smije zadovoljiti, već ga nadograditi s velikom količinom treninga kako bi na svoje i naše zadovoljstvo postao bolji košarkaš.”

Pred nama je tako novi zanimljiv slučaj jednog od naših mladih košarkaša koji se bori za proboj na seniorsku scenu u prvoj ligi. Opravdano ili ne, propustit ćemo procjenu našim čitateljima, no nedvojbeno jest kako igračko (ne)strpljenje, u velikoj većini slučajeva i pritisak roditelja na jednoj strani, te strah klubova odnosno kratkoročni ciljevi na drugoj, ne donose ono što hrvatska košarkaška javnost želi, a to je kvalitetni sustavni napredak naših mladih košarkaša.

Related Articles