Smogovci – nova snaga Cibone

Array

Oni su mali, ali su veliki, odnosno hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.” Ovim citatom iz popularne serije Smogovci najbolje je početi predstavljanje Udruge navijača Cibone. Cibona je u zadnjih 20-ak godina imala itekako dobrih igrača, odigrala je dosta velikih utakmica te pobijedila veliki broj europskih velikana, ali nikada nije imala organiziranu skupinu navijača koja ih je pratila i s velikim žarom navijala za ovaj nekada veliki i trofejni klub. U trenutku kada je klub bio na rubu gašenja prije dvije godine došlo je do pokretanja akcije za spas Cibone i tako je nastala današnja Udruga Navijača Cibone – Smogovci. U nastavku vam predstavljamo Smogovce i donosimo razgovor s osnivačem Udruge Markom Subotićem.

Udruga je osnovana 04.03.2011., broji 110 članova, a predsjednik je Dario Hrković. Članovi udruge proglašeni su za navijače godine u sezoni 2011/12.

Kako je došlo do ideje osnivanja Udruge navijača i imena Smogovci?
Udruga je nastala nakon osnivanja „Akcije za spas Cibone“ u trenucima kada je klub bio na rubu gašenja. Nekoliko mladih entuzijasta došlo je na ideju za osnivanje Udruge navijača Cibone i tako je nastala sadašnja udruga. Ime Smogovci bilo je jedno od mogućnosti, a pošto Smogovci predstavljaju Zagreb, te su na jedan način i zaštitni znak ovog grad
a mislili smo kako bi to ime bilo najprikladnije. Uz to su Smogovci iz popularne serije uvijek bili navijači Cibone, pa je to bio još jedan razlog više.

Recite nam nešto više o samoj udruzi i djelovanju udruge?
Udruga je osnovana u ožujku 2011. godine. Prva utakmica na kojoj je udruga prisustvovala bio je susret s Krkom iz Novog Mesta. Udruga broji 110 članova iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Naši članovi su razne životne dobi, najmlađi naš član ima 10 godina, a najstariji 73 godine. U gotovo dvije godine rada udruge, mislim da je napravljeno puno toga. S nastankom Smogovaca Cibona je prvi put imala organiziranu navijačku skupinu u Zadru, što posebno želimo istaknuti. Također smo organizirali odlazak na mnoga gostovanja, a izdvajamo put u Široki Brijeg, Split, Szolnok, Novo Mesto i Laško. Želim isto tako napomenuti kako smo imali sjajan doček od strane navijača u Mađarskoj te se nadamo u bliskoj budućnosti vratiti im za gostoprimstvo. Važan segment djelovanaj udruge je i sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama i ideje o Ciboninom tramvaju te sponzoriranju ženke sivog vuka u Zagrebačkom ZOO.

Kako uspijevate osigurati rad udruge te njeno financiranje?
Financiramo se članarinama i donacijama, te prodajom navijačkih rekvizita. 

Koji su planovi za budućnost i čemu udruga teži u narednim godinama?
Naš glavni cilj je skupiti što više članova i simpatizera kluba. Pronalazak prostorija za rad i funkcioniranje udruge također je jedan od ciljeva koji će nam pomoći i u skupljanju većeg broja članova. Planiramo i dosta putovanja u sezoni koja slijedi. Također ćemo i dalje proglašavati igrača godine u izboru Smogovaca. Prošlogodišnji pobjednik Zack Wright uskoro nam dolazi pod Toranj pa ćemo također pripremiti i neko iznenađenje za njega. Udruga prati i ostale klubove u Zagrebu pa ćemo tako nastaviti pratiti Mladost i Medvešćak.

Kako simpatizeri Cibone mogu doći do vas i učlaniti se u udrugu?
Svi zainteresirani za članstvo u udruzi mogu nas pronaći na Facebook stranici ili doći do nas tijekom utakmica Cibone u Draženovom domu

Na kraju ovog intervjua zahvaljujemo se gospodinu Subotiću na razgovoru. Smogovcima želimo da nastave biti navijačka skupina za primjer drugima, gdje nema vrijeđanja niti omalovažavanja protivnika te da uskoro nađu prostor za rad i djelovanje i ostvare bolji odnos s upravom kluba.

Related Articles